20.687 aláírás Bartomeu ellen: szinte biztosan kiírják a referendumot

A Més que una Moció’, a bizalmatlansági indítványt szervező szervezet a szükséges 16.520-nál 4.211 aláírással többet nyújtott be csütörtökön későn délután a Camp Nou melletti központban – óriási hajrát produkálva az utolsó napon. Ezzel nem csak teljesítette az elvárásokat, de messze túl is szárnyalta azokat.

Ennek az üzenet értéke is igen jelentős, hiszen egy magas fokú szurkolói elégedetlenséget tükröz, hogy majd’ 21.000 aláírást sikerült bemutatni a határidőig. És rögzítendő a tény, hogy soha egyszer sem tudott senki ilyen sok aláírást prezentálni egy bizalmatlansági indítvány során. Ennek oka az is, hogy korábban nem a pártoló tagság 15 százalékának megfelelő aláírást kellett összegyűjteni, hanem csak 10 százalékot. De az, hogy az eddigi legmagasabb számot pont egy járvány időszakban, meccsek és tömegrendezvények nélkül sikerül elérni, jelentős üzenettel bír.

De a 16.520 aláíráson felüli résznek azért is van jelentősége, mert így van tartaléka a gyűjtőknek, ha sokat érvénytelennek találnának az ellenőrzés során.

Ha a voksok ellenőrzése sikeresen zárul, és az elvárt számnál több az érvényes aláírás, akkor a klub vezetésének ki kell írnia a referendumot, hogy a pártoló tagok egy szavazás során dönthessenek az elnök és az igazgatótanács székéről.

barcelona maszk

A szavazatok leadását követően a következő rendben folytatódik a bizalmatlansági indítvány a Barcelona alapszabálya szerint:

Ha végül elegendő aláírást adnak át a klubnak, akkor léphet a következő szakaszba a bizalmatlansági indítvány. Ez azt jelenti, hogy a Barcelonának 10 munkanapon belül egy szavazatszámláló bizottságot kell felállítania, mely öt főből áll: Két főt delegálnak a bizalmatlansági indítvány szervezői, és két főt a jelenlegi igazgatótanács is. Egy főt pedig a Katalán Labdarúgó Szövetség. Ennek a bizottságnak a feladata, hogy újabb 10 munkanapon belül ellenőrizze az aláírásokat, hogy valódi sociók írták-e alá és formailag is megfelelően írták-e alá. Az ellenőrzési folyamat végén a klub közli majd, hogy hány aláírás bizonyult érvényesnek, és ezek száma felülmúlta-e a 16.520-as küszöböt.

Ha igen, akkor lép a harmadik szakaszba a bizalmatlansági indítvány.

Ebben a szakaszban kötelező lenne referendumot kiírnia a klubnak az elnökség maradásáról. A referendum során is csak a sociók szavazhatnak, ők egy egynapos voksolás során dönthetnek az elnökség maradásáról. Ahhoz hogy egy ilyen, igen-nem alapú voksoláson az elnökség számára kötelező érvényű legyen a lemondás, ahhoz két szempontnak kell teljesülnie.

Egyrészről a részvételnek el kell érnie a 10 százalékot, tehát az aktuális pártolói tagság 10 százaléka le kell adja a voksát.

Másrészről az elnökség távozására voksolóknak minimum kétharmados többséget kell elérniük. Amennyiben ennél kisebb arányú többséggel győznek az igenek, úgy az elnökségnek nem kötelező lemondania.

A várható referendum az október 17-18-i hétvégére eshet, de ez természetesen csak becslés, ehhez képest előbb és később is történhet a voksolás.