A Barcelona tárgyalásokat kezd a fizetések csökkentéséről

Nem állnak könnyű tárgyalások a Barcelona vezetése előtt, miután most kezdenék meg a beszélgetéseket mind a játékosokkal, mind a klub többi dolgozójával arról, hogy a teljes előttünk álló szezonra csökkentsék a fizetésüket.

A klub elképzelése egyszerű, arra való tekintettel, hogy a klub a bevételeinek egy részétől elesik a járvány miatt, mindenkitől egy 30 százalékos bércsökkentést várna el az egyesület. Ez most már ráadásul sürgős, és ha nem sikerülne tárgyalásos úton megállapodni az alkalmazottakkal, akkor a klubvezetés várhatóan egyoldalúan is keresztülvinné az akaratát. Ez persze nem állna meg itt, ezt követően a munkajogi hatóságok és ügyvédek szorongathatnák meg a Barcelonát.

Sietni azonban kell, mert pénz az nincs, és nagyon nem mindegy, hogy mikortól kell csökkentett béreket fizetnie a klubnak. Ez inkább a játékos keretre igaz, ott is csak az első keret fizetéseire, mert ezek a bérek adják ki a teljes költségvetés mintegy 70 százalékát. Azonban a tárgyalások nem ígérkeznek könnyűnek azért, mert a játékosok már tavasszal is engedtek a bérükből, ráadásul a klubvezetés és a játékoskeret közötti kapcsolat túlzás nélkül rossznak nevezhető. A játékosok állítólag már felfogadtak közösen egy munkajogi ügyekben specialista ügyvédet, hogy képviselje őket, de az álláspontjuk még nem ismert.

A többi, sok száz munkavállaló, akik különböző munkákat végeznek a Barcelonánál mind elszenvednék a 30%-os bércsökkentést, hacsak a játékosok nem akarják újból megmenteni őket, mint tették tavasszal. Ez a bércsökkentés azért aggályos, mert hiába beszélünk 700-800 dolgozóról, ezek a bérek a klub teljes költségvetésének a 3-4 százalékát sem érik el, hiszen a klub éves költségvetése idénre valamivel több mint 700 millió euróra van irányozva. Magyarán pont ezzel a vágással, ha el is éri a célját a klub, sokkal nem áll majd jobban. Éppen emiatt a dolgozók várhatóan könnyen nem adják majd majd be a derekukat.

A kiszivárgott hírek alapján a klub minél előbb, de azon belül is legkésőbb november 5-ig le akarja zárni az ügyet, mert a költségvetésének szüksége van rá. Ha nem sikerülne, úgy ettől a dátumtól a Barcelona egyoldalúan is kész meglépni a bércsökkentést.