Referendum: a Barça november 1-én és 2-án tartaná a voksolást

Egyelőre nincs szó a Barcelona elnöksége ellen tartandó referendum elhalasztásáról a koronavírus erőteljes spanyolországi előretörése miatt, bár kizárni továbbra sem lehet a halasztást. Egyelőre azonban a Barcelona megtette a javaslatát határidő előtt, most a labda átkerült a katalán kormányzathoz és a polgári védelemhez.

A javaslat szerint a szavazást november 1-én vasárnap és 2-án hétfőn tartanák több helyszínen. Hogy pontosan hány városban, és egy városon belül hány szavazó ponton, arra egyelőre nincs válasz, mert csütörtöki hír, hogy a Katalán Labdarágó Szövetség is felajánlotta a székházait a Barcelonának erre a napra. Így a korábban kiszivárgott 8 helyszínnél is többel rendelkezhet akár a Barça, még inkább eloszlatva a szavazni kívánó sociókat, ami ebben a pillanatban kulcsfontosságú.

A klub által megfogalmazott protokollra és a dátumokra most nem a Generalitatnak kell zöld lámpát adnia, hanem a katalán polgári védelemnek. Övék a döntés, hogy megtartható-e a voksolás. Amennyiben ez megtörténik, úgy a sociók felé legkésőbb október 26-ig kell jelezni a végleges napot vagy napokat.

A bizalmatlansági indítvány kezdeményezői korábban inkább azt preferálták, hogy minél előbb legyen a voksolás tartva, már a jövő hétvégén, október 24-25-én, a klub vezetése pedig úgy tűni, hogy minél inkább későbbre helyezné az eseményt. Ennek mindkét fél részéről taktikai okai is lehetnek, hiszen a Barcelona vezetése számolhat úgy, hogy ha az első csapat addig jó eredményeket ér el, és akár megnyeri a Clásicót, és még az azt követő hétvégi bajnokit is, az kedvezően hat majd a vezetés megítélésére is, ami egészen más szavazat megoszlást is hozhat.