Elfogadták a játékosok a fizetések csökkentését

Átmenetileg fellélegezhet a klub

Többhetes tárgyalássorozat után végül sikerült megállapodnia a Barcelona ideiglenes vezetőségének a játékosok fix fizetésének csökkentéséről és a bónuszaik halasztásáról – utóbbit utólag, a következő években mindenki meg fogja kapni. A megegyezés alapján a klub 172 millió euróval tudja csökkenteni a kiadási oldalt a szezon végéig. 

 

 

A Barcelona által november 27-én bejelentett előzetes megállapodást ma a játékosok és edzők is jóváhagyták, így a felek, a Carles Tusquets vezette ideiglenes elnökség és a játékosok hivatalosan is megegyeztek a fizetéseik átmeneti csökkentéséről és újraütemezéséről. A megállapodás értelmében a klub az idei szezonbeli fix fizetéseken 122 millió eurót fog spórolni, ennyivel csökkent a felnőtt és a B csapat keretének fizetése az év végéig, illetve elhalasztották és a következő három évben fogják kifizetni az 50 millió eurót kitevő, év végi bónuszokat is. Utóbbit a MARCA beszámolója alapján valamilyen kamatokkal együtt kaphatják meg a játékosok – nyilván akkor is, ha esetleg már nem a Barcelona futballistái lesznek.

A megállapodásra azért volt szükség, mert a klub rengeteg bevételtől esik el a koronavírus járvány kirobbanása óta, hiszen nincsenek turisták Barcelonában, szurkolók a stadionokban és az ajándékboltokban, nem volt nyári túra, csökkentek a TV-s díjak, illetve más indirekt bevételi forrásai is csökkentek. Mindez a játékosok hatalmas, európai szinten is kirívó bértömegével együtt eredményezte azt a helyzetet, hogy a hivatalos számok szerint 191 millió euróval kell csökkentenie a kiadásait júniusig a klubnak – ennek most megvan a legnagyobb része, 172 millió euró.

Prezentált gazdasági számok: 97 millió eurós veszteség és 820 millió eurós bruttó adósságállomány

A klub a megállapodással átmenetileg fellélegezhet, ám a probléma még nem szűnt meg, hiszen csak a jövő homályába tolta el a megoldást. Az ideiglenes elnökség számára valószínűleg ez volt a legfontosabb, hogy a jelenben egyelőre működőképes maradjon a klub, a következő évek időszaka viszont az új elnökség számára egyértelműen egy nehezített pálya lesz, hiszen nem csak a csapat újjáépítését kell megkezdenie/folytatnia, hanem gazdaságilag is újra fenntartható állapotba kell hoznia a klubot. Ez pedig mindenképpen azt kell, hogy magával hozza, hogy racionálisabb igazolási politikát folytassanak majd, a bértömeg elszabadulását pedig – mint ami az egyik legfőbb probléma most is – biztosan meg kell fékezniük.

Ez a gyakorlatban könnyen jelentheti azt is, hogy a Barcelona egy időre kiszáll a 100+ milliós igazolásokért folytatott versenyből, de az utóbbi évek igazolásai alapján lehet, hogy ez nem is baj…

***