Négyen maradtak harcban az elnöki székért: Laporta, Font, Freixa, Rousaud

Hétfő este volt a határidő az előrehozott elnökválasztáson indulni szándékozók számára az ajánlószelvényeik bemutatására, ami alapján tényleges jelöltként megmérettethetik magukat a január 24-i választáson. A lécet a 9 korábbi jelentkezőből csak négyen ugrották meg, közülük pedig Joan Laporta prezentálta messze a legtöbb ajánlást, ami alapján jelenleg egyértelmű befutónak tűnik.

Választások: a jelöltek ma megmutatják a kártyáikat

A korábbi közvéleménykutatások alapján nem volt meglepetés, hogy a Barcelona korábbi elnöke, Joan Laporta tudta felmutatni a legtöbb ajánlást hétfő este, az viszont mindenképp beszédes, hogy több mint kétszer annyian álltak be mögé az aláírásukkal a pártoló tagok közül, mint a második Victor Font mögé. Laporta 10257 ajánlást tudott felmutatni, Font 4710-et, Toni Freixa 2821-et, míg Emili Rousaud 2501-et – utóbbi nagyjából az elégséges minimum, és ezeket a számokat még hitelesítik rövidesen, így ha esetleg sok érvénytelen aláírással rendelkezne, akkor nem fog bekerülni a hivatalos jelöltek közé.

Laporta fölénye persze még nem jelenti azt, hogy biztosan meg is nyeri a választásokat, de egy jó indikátora annak, hogy valóban nagy a támogatottsága és a legjobb pozícióból indul a jövő vasárnapi választáson, hogy 2003 után újra a klub elnöke legyen. Az elnökválasztási procedúra most az ajánlások hitelesítésével folytatódik, majd elkezdődik a hivatalos kampányidőszak, a választásokat pedig január 24-én vasárnap tartják. A megválasztott elnök 6 évre kerül hivatalba.