Választások: a jelöltek ma megmutatják a kártyáikat

Eljött január 11., ami azt jelenti, hogy a Barcelona elnökválasztásán induló jelölteknek a hétfői nap délutánján kell bemutatniuk, hogy sikerült-e elegendő ajánlást gyűjteniük a pártoló tagoktól. Feltételezhető, hogy nem mindenki veszi majd sikerrel az akadályt.

Az ajánlói aláírások mellett szintén prezentálniuk kell a fedezetet 125 millió euróról kezesek révén, ez is feltétele annak, hogy valaki jelöltethesse magát elnöknek. Az elnökválasztásba beszállt Agustí Benedito, Jordi Farré, Lluís Fernández Alà, Víctor Font, Toni Freixa, Joan Laporta, Emili Rousaud, Pere Riera és Xavi Vilajoana számára a feladat nehezebb része azonban az ajánlások gyűjtése volt, különös tekintettel a járvány és a korlátozások okozta nehézségekre, mert ilyen körülmények között jóval nehezebb a sociók elérése, az ajánlólapok gyűjtése. És szinte biztos, hogy nem mindenki fogja sikerrel venni az akadályt.

A jelölteknek 2.257 érvényes aláírást kell bemutatniuk hétfőn késő délután és este, ez azt is jelenti, hogy ennél több, legalább 2.500 lapot kell prezentálniuk, mert 10% érvénytelen lappal számolniuk kell. A gyűjtött aláíró lapokat fél órás követési sorrendben mutatják be a jelöltek délután 17.00-tól kezdve egészen este 21.00-ig. A sorrendet a pártolói tagság sorszáma, a tagság időbeli hossza határozza meg. Ebben a tekintetben Joan Laporta a rangidős a maga 13.352-es pártolói tagi számával, ő a legrégebben socio, tehát neki kell először megjelennie a Camp Nounál. Pere Riera lesz az utolsó a 92.147-es socio számával.

A jelöltek által kiadott adatok alapján hárman lehetnek biztosak abban, hogy sikerrel veszik az akadályt: ők Joan Laporta, Victor Font és Toni Freixa. Bizakodóan nyilatkozott Emili Rousaud, egyelőre bizonytalan Xavi Vilajoana, Pere Riera és Jordi Farré helyzete. Benedito nem adott ki számokat, Fernández Alá szinte biztos, hogy nem fogja elérni a minimum számot.

Azzal, hogy a jelöltek leadják a lapokat, az erőviszonyokat is jobban lehet majd látni, hiszen ez már nem csak egy közvéleménykutatás, hanem annak a bizonyítéka, hogy ki hogyan tudja elérni, megszólítani a sociókat, hogyan tud mozgósítani. A várakozások alapján Laporta adhatja le a legtöbb ajánlást, 5.000 körüli aláírással, Font követheti őt 4.000 aláírással, Toni Freixa pedig 3.000 körüli lappal.

Ez már sokat elárul majd, de természetesen igaz, hogy a választásokat kell megnyerni, nem ezt a versenyt. A választások pedig szűk két hét múlva, január 24-én következnek, ha a járvány nem szól közbe.