Barçagate: Bartomeut őrizetbe vették, vizsgálat a Camp Nouban

Hétfőn reggeltől a katalán rendőrség, a Mossos d’Esquadra hivatalos vizsgálatot tart a Camp Nou irodáiban, és esetleges bizonyítékok után kutat a hozzávetőlegesen egy évvel ezelőtt kirobbant közösségi média botránnyal összefüggésben. Ezzel egyidőben a rendőrök őrizetbe vették Josep Maria Bartomeu ex-elnököt is.

Bartomeu mellett őrizetbe vették Óscar Grau vezérigazgatót (aki jelenleg is a klub vezérigazgatója), Román Gómez Pontit, a klub jogi osztályának vezetőjét és Jaume Masferrert, aki Bartomeu egyik tanácsadója volt, az elnöki kabinet vezetője, és a botrány egyik fő felelőse. Gómez Ponti Grau mellett még olyan személy, aki továbbra is a klub alkalmazásában áll, és mindkettőjükről elmondható, hogy közeli munkakapcsolatuk volt Bartomeuval.

Egyelőre letartóztatásról nem lehet beszélni, az ugyanis egyelőre nem világos, hogy a rendőrök a kihallgatás után szabadon engedik-e a korábbi és jelenlegi klubvezetőket, de inkább arra van esély, hogy nem kerülnek rács mögé az érintettek. A dolog érdekessége, hogy Bartomeuék őrizetbe vételét a Mossos d’Esquadra a saját döntése alapján végezte el, erre ugyanis nem adott nekik utasítást a bíróság. A bíróság csak a Camp Nouban rendelt el vizsgálatot esetleges bizonyítékok lefoglalásának érdekében.

A vád hűtlen kezelés, és a vizsgálatokat is gazdasági bűncselekményekre szakosodott nyomozók végezték és végzik hétfőn.

A közösségi média botrány azért szólt nagyot egy évvel ezelőtt, mert a klub költségvetéséből fizettek ki olyan cégeket, amelyek aztán a klub játékosait, korábbi edzőket, játékosokat és klubvezetőket támadtak kampányszerűen. A kifizetéseket feldarabolhatták és különböző osztályok között osztották szét annak érdekében, hogy a klub igazgatótanácsának jóváhagyását el lehessen kerülni a kifizetésekre.

Bartomeu akkor végig cáfolta, hogy bármilyen bűncselekmény vagy szabálytalanság történt volna, személyi következményei sem voltak a botránynak a klubon belül. A nyomozást is csak egy szurkolói csoport a ‘Dignitat Blaugrana’ feljelentése miatt kezdték meg később, ennek a folyománya a hétfői rendőri intézkedés.