‘Barçagate’-részletek: álcázott kifizetések, újságírók fekete listája, adatszivárogtatás

Ahogy az várható volt, a keddi nap folyamán nyilvánosságra hozták az eddigi nyomozati anyagot a ‘Barçagate’ kapcsán, ami alapján a nyomozók eljártak a héten is a Barcelona irodáiban, és a klub korábbi vezetőinél.

Az anyag szerint a Barcelonát 843 ezer – 1,2 millió euró közötti kár érhette a különböző ügyletek nyomán, de összességében több mint 2,3 millió eurónyi kiadása volt a klubnak olyan cégek felé, mint az I3Ventures. Ilyen cégből több is volt, a kifizetéseket pedig szándékosan a klub különböző osztályai között eloszthatták, hogy ne szúrjon szemet, illetve ott is részletekben történtek meg a kifizetések időről időre, folyamatában.

La Masía

Ezek közül egyet már most is elég konkrétan említenek a lapok: a La Masía költségvetésébe is csempészhettek ilyen kiadásokat, amiknek semmi közük nem volt a La Masía tevékenységeihez. Ezt a jelenleg ismert rendőrségi nyomozati anyag alapján a La Masía több korábbi és jelenlegi vezetője is megerősítette a nyomozóknak. Így Xavier Martín, aki a jelenlegi igazgatója az utánpótlás központnak, és Carles Folguera is, aki a korábbi első embere volt a Masíának. Erről az elDiario.es számol be.

Martín azt mondta a rendőröknek, hogy 2020 februárjában felfedezett egy 192 ezer eurós kiadást, amit a Tantrasoft nevű cégnek kellett kifizetni, mely az I3Ventures csoporthoz tartozik. A kiadás eredetileg nem volt benne a La Masía költségvetésében. Az összeget felosztották 16.500 eurós részletekre, és papíron a kiadás célja a La Masía reputációjának az erősítése lett volna digitális formában.

Xavier Martín azt mondta a rendőröknek, hogy miután ezt felfedezte, volt egy megbeszélése Óscar Grauval és Bartomeuval, hogy magyarázatot kérjen tőlük erre ezeknek a kiadásoknak az okára, de állítólag ők nem tudtak megfelelő magyarázattal szolgálni. Ezt az állítást megerősítette, hitelesítette Xavier Armengol, aki a La Masía gazdasági felelőse. Ő rámutatott arra, hogy már 2019-ben felfedezett egy költségvetéstől való eltérést, ahol szintén a Tantrasoft volt a kedvezményezett. Szerinte ezeket a kifizetéseket 2018 novemberétől végezhették.

Cales Folguera, aki 2018-ban a La Masía igazgatója volt, szintén elmondta, hogy voltak megbeszélések a Nicestream nevű cég embereivel, – ez a cég is a Tantrasoft és az I3Ventures partnere – de akkor nem írtak alá semmilyen szerződést.

De a legfontosabb, hogy Martín szerint soha nem történt olyan munkavégzés, ami valóban a La Masía reputációját emelte volna, és a saját tapasztalatai szerint még ha történt volna is, akkor is erősen túlárazottnak érezte az összegeket a piaci árakhoz képest.

Újságírók fekete listája

Az EFE spanyol hírügynökség a nyomozati anyagból azt emelte ki, hogy az I3Ventures, melyet az FC Barcelona megbízott, készített egy fekete listát olyan újságírókról, és a klubhoz közeli személyekről, akik rendszeresen kritikus hangnemben írtak vagy tudósítottak Josep Maria Bartomeuról. Erről állítólag egy 2018. június 7-i belső levelezés szolgáltat bizonyítékot. A szemle által fekete listára helyezett újságírók Jordi Costa, Gerard Romero, Frederic Porta, Xavi Torres és Oriol Domènech voltak, illetve egy komplett rádióműsor is, az ‘El Club de la Mitjanit’ a Catalunya Ràdionál.

Adatok szabálytalan felhasználása

A ‘La Vanguardia’ pedig azt emelte ki többek között a nyomozati anyagból, hogy a klubtól valaki szabálytalanul átadhatta szavazati joggal bíró sociók adatait külső cégeknek azzal a céllal, hogy feléjük olyan propaganda anyagokat sugározzanak a közösségi médiában, ami a klub aktuális vezetésének megfelelő – és ahol támadják a klubvezetés ellenfeleit, kritikusait.

Természetesen a fenti vádakra mind igaz, hogy még sok más részletet is tartalmazhat a nyomozati anyag, ebben a pillanatban még teljes képet nem lehet összerakni. Illetve természetesen minden vádat bizonyítani is kell tudni a bíróság előtt.