Szuperliga: Az UEFA felfüggeszti a Barça, a Real Madrid és a Juventus elleni eljárást

Az UEFA szerda este egy hivatalos közleményt adott ki, amelyben arról számoltak be, hogy felfüggesztik az eljárást a még a Szuperliga megalakulása mellett továbbra is kitartó csapatokkal szemben (Barcelona, Real Madrid és Juventus). Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a Joan Laporta által aláírt szerződésben egy olyan záradék is volt, amelynek értelmében a Barcelona pártoló tagjai fogják majd eldönteni a klub éves pártolói közgyűlésén, hogy az együttes csatlakozzon-e a sorozathoz. 

A közleményben az alábbiak szerepelnek: „Miután az FC Barcelona, a Juventus FC és a Real Madrid CF ellen fegyelmi eljárás indult az UEFA jogi kereteinek lehetséges megsértése miatt az úgynevezett „Szuperliga” projekt kapcsán, az UEFA fellebbviteli szerve úgy döntött, hogy a további értesítésig felfüggeszti az eljárást.”

Bár az UEFA nem közöl további részleteket, minden a madridi 17-es számú kereskedelmi bíróság döntésével kapcsolatos, amelyet a luxemburgi Európai Bíróság elé küldtek, és nemrég közöltek a Ceferin által vezetett testülettel. Ebben a végzésben az UEFA-nak megtiltják, hogy bármilyen szankciót alkalmazzon a három klubbal szemben a Szuperliga létrehozására tett kísérletük miatt. A Luganói Egyezmény értelmében a döntés Svájcban is érvényes, ahol az UEFA és a FIFA adóügyi illetőséggel rendelkezik.

Az UEFA döntése mögött számos jogi árnyalat húzódik meg. A legfontosabb az, hogy ha szankcionálná a három klubot, akkor egy bírósági végzéssel szembemenne, ami azt jelentené, hogy a klubok tagjai ellen büntetőeljárás indulna az igazságszolgáltatással való együttműködés elmulasztása miatt. Az UEFA terve most az lehet, hogy fellebbez a szankcionálást megakadályozó végzés ellen, bár ez elhúzhatja az eljárás folyamatát, és az is tény, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ez az ő javukra fogja billenteni majd a mérleget.

Ugyanakkor egy nem várt fordulatot is jelent, hogy ebben a pillanatban a még a Szuperliga megalakulása mellett kitartó együttesekkel szemben is felfüggesztették az eljárást.

***

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát