Az idei év leginkább elhúzódó ügye Dembélé szerződésének kérdése. A francia szélső kontraktusa június 30-án lejárt a klubbal és már a Barcelona hivatalos honlapján sem szerepel, mint az aktuális keret tagja. Ennek ellenére szombat este jelent meg a Sport oldalán a hír, hogy a Barça és Dembélé közel áll az új szerződés aláírásához.

Ousmane Dembélé szerződése az FC Barcelonával közelebb van, mint valaha. Az elmúlt hónapok, hetek távoli álláspontjai után jelenleg már csak kevés választja el a klubot és a játékost a megegyezéstől, és a következő órákban már csak néhány gazdasági részleteket kell tisztázni az aláírás érdekében. A fizetését nagyjából körülbelül 40%-kal csökkentené a klub és 2024 júniusáig lenne érvényes. A Barça a lehető leghamarabb szeretné megoldani a helyzetet annak érdekében, hogy a játékos Xavi rendelkezésére álljon a nyári felkészülés megkezdésekor. Dembélé egyike azoknak, akiket az edző prioritásnak tart a projektje kapcsán.

Az ügylet különösen fontos lenne a Barcelona számára, hiszen Dembélé sport és gazdasági szempontból messze a legjobb választás a klub számára. A lehetséges alternatívák iránti érdeklődés ellenére mostani gazdasági körülmények között lehetetetlen lenne ilyen minőségű játékost találni Dembélé helyére. Korábban szóltak arról is hírek, hogy az ingyen igazolható Ángel Di María érkezhetne, de az argentín szélső várhatóan a Juventus játékosa lesz. Dembouz számára is a Barcelona lehet a legjobb opció, mert bár több nagy klub is versenyben van érte, a játékos és ügynökét egyaránt meggyőző ajánlatról nincs információ és a játékos is szívesebben maradna Barcelonában.

A megegyezésről szóló hír egybecseng Joan Laporta szavaival, aki nem zárta ki Dembélé maradását sem, amennyiben a francia játékos elfogadja a klub feltételeit. Fontos, hogy az elnök szerint Dembélé aláírása nincs kihatással Raphinha szerződtetésére, ugyanis Xavi szerint adott esetben mindkettőjüknek lenne helye a csapatban. Az edzőnek egyébként is kiemelten fontos szerepe lehet abban, ha végül Dembélé a maradás mellett dönt: télen meggyőzte a vezetőséget, hogy a szélsőt ne űzzék a lelátóra, a napokban pedig egy találkozón vett részt az érintett felekkel, ami – a Sport szerint – kulcsfontosságúnak bizonyulhat a megegyezéshez vezető úton.

A megállapodás egy lépésre van a lezárástól, de még Mateu Alemany részéről is zöld lámpát kell kapjon a szerződés. Ez lehet az utolsó komoly akadály, hiszen a sportigazgató Xavival ellentétben már január óta nem marasztalná Dembélét. A korábban említett szakmai és gazdasági okok viszont erősebbek lehetnek, mint Alemany személyes elképzelése.

***