Tebas háborúi

Minden Barcelona-szurkoló kapásból vágja rá a jelenlegi ligaelnök nevét, pedig sokáig csak egy háttérből irányító, átlagos bürokratának tűnt, akinek a létezéséről sem nagyon volt érdemes tudni. Manapság azonban minden nap olvasni arról, Javier Tebas éppen melyik fóromun használja ki annak lehetőségét, hogy negatív színben tüntesse fel az FC Barcelonát. Hihetné – hozzáteszem, nem alaptalnul – azt bármelyik culé, hogy Tebas már-már megszállottan gyűlöli a Barcelonát és minden erejét a katalán klub ellen irányítja. Bár előbbit megcáfolni nem lehet, utóbbi viszont biztosan nem igaz, ugyanis Tebas jelenleg olyan, mint egy pityókás Don Quijote, aki egy régi szélmalom helyett egy tucat gigantikus szélturbinával vív ádáz csatát. Ebben a cikkben megnézzük, hogy pontosan kikkel is harcol a „főhősünk”.

A nyílt sisakos háború: Tebas vs Laporta/FC Barcelona

Leginkább szem előtt lévő harca az FC Barcelona és annak vezetője, Joan Laporta ellen folyik. A jelenlegi elnökkel kapcsolatban több problémája is akadhat Javier Tebasnak, amelyben komoly szerepet játszik, hogy Bartomeu után – akit könnyű volt irányítani – egy, a klub érdekeit előtérbe helyező vezetővel nehezebben boldogul. A 2020 októrében lemondott exelnököt többször is dicsérte a sajtóban, ami feltehetően nem elsősorban annak volt köszönhető, hogy jól végezte volna a dolgát a klub élén, hanem hogy egyszer sem helyezkedett szembe a liga első emberével.

Tebas elköltezezett madridista, de – feltehetően – nem emiatt hirdetett totális háborút a Barcelona ellen

Lényegében Joan Laporta újraválasztásának első napja óta nyílt üzengetés folyik a liga és a klub között, amiben előbbi egyik fegyvere az új játékosok regisztrációjának megtagadása volt a bajnokság pénzügyi szabályozása (EC, azaz Economic Control) alapján. Emiatt sem volt lehetséges Messi hosszabbítása és ez okozta a bejelentett átigazolás után is az „izgalmakat”, mert hiába köt szerződést a klubbal bármelyik játékos, ha utána nem engedi pályára lépni a liga az EC-re hivatkozva.

Ennek egy továbbfejlesztett változata volt, hogy miután a Barcelona – komoly nehézségek árán ugyan, de – sikeresen regisztrálta a tavaly nyári szerzeményeket, a bajnokság idén új frontot nyitott azzal, hogy Gavi regisztrációját is megtorpedózta. Az adok-kapok már a bíróságon jár, mindezt úgy, hogy a vonatkozó szabályt szezon közben írták a Barcelona tevékenységének nehezítésének érdekében. Mivel a regisztrációs mizériával inkább csak bosszúságot okozott a klubnak, valódi problémát nem, így Tebas emelte a tétet azzal, hogy kirobbantotta az úgynevezett Negreira-ügyet, amiről mára hiába derült ki, hogy hamis bizonyítékokon alapszik, továbbra is uralja a nemzetközi sportmédia Barcelonával kapcsolatos híreinek jelentős százalékát.

Mindennek viszont van egy fontos előzménye: a Tebas által tető alá hozott CVC-üzletet Bartomeu támogatta, míg Laporta először megvizsgáltatta, majd miután kiderült, hogyan lehet gazdaságilag előnyösebb szerződést kötni, nem támogatta az ügyletet. Ezzel nem volt egyedül, hiszen a Real Madrid is hasonlóan tett, ami a CVC szerződés értékét jelentősen csökkentette. Ez pedig a CVC számára is egyértelmű és nem volt meglepő, amikor az elespanol.com lehozta, hogy a DAZN és CVC azt tanulmányozzák, gazdasági és jogi problémák miatt felbontsák-e a megállapodást. Az CVC-ügylet kútba esése pedig kártyvárként roppantaná össze a Premier League-hez képest jóval gyengébb lábakon álló spanyol bajnokságot.

A következő frontvonal: Tebas vs Jorge Calabrés

Ezzel érkeztünk el egy újabb csatához: Javier Tebas gyakran kommunikál Twitteren keresztül és bár valóban sűrűn „találta” be a Barcelonát, egy téma még ennél is több üzenetet hozott ki belőle: Jorge Calabrés. A spanyol újságíró az elspanol.com oldalon közölt több cikket is Javier Tebasról, amelyekben ködös üzleti tevékenységére világított rá. Többek között megírta a CVC-helyzet leleplezése mellett azt is, hogy a bajnokság egyik alkalmazottjának, Melcior Soler tulajdonában álló cége 500.000 eurós számlát állított ki a LaLiga részére. Ez az újságíró szerint a liga etikai kódexének megsértése, mivel ebben az esetben összeférhetetlenség áll fenn. Ennek a vége az lett, hogy egyfelől Jorge Calabrés a Gol Televisonnal folytatott együttműködését megszüntették az elespanolban megjelent tényfeltáró cikkek miatt. Továbbá ő sem tétlenkedett: rágalmazás miatt tervezi feljelenteni Tebast, aki azzal védekezett a fenti információk napvilágra kerülését követően, hogy a kifizetés a liga bizottságának tudomásával történt, aminek Jorge Calabrés úgy volt tagja, hogy közben a Real Madrid TV-nek is dolgozik. Ezzel nyilvánosan utalva egy másik összeférhetetlenségre a bajnokság működésén belül.

Azonban volt egy még ennél komolyabb horderejű cikke is az újságírónak, aki rámutatott, hogy Tebas lakhelyére egy olyan cég van bejelentve, amely ellen Argentínában eljárás folyik. Ez az ügy Spanyolországon belül nem keltett ugyan hangzavart, azonban az UEFA tetszését nem nyerte el, hogy a Tebas a Panama Papers-ügy kapcsán lehet érintett, amely eset jelentős vihart kavart a FIFA-n belül is még 2016-ban.

A háttérben meghúzódó UEFA-szál: Tebas vs UEFA/Rubiales

Tebas csatái közül ez zajlik leginkább a színfalak mögött, sőt, szinte teljesen háttérben van, pedig hatása jelentős lehet nem csak rá nézve, hanem a spanyol futballra is. Ugyanis a Panama Papers-ügyben való érintettség miatt is az UEFA nyomás alá helyezte Javier Tebast, aki végül otthagyta az European Professional Football Leagues-ben (EPFL) betöltött posztját. Ezzel a LaLiga képviselet nélkül maradt a bajnokság érdekképviselétét UEFA-n belül ellátó szövetségében. A kilépés egyik lehetséges következménye, hogy az UEFA végrehajtói bizottságában érvényes mandátumáról is le kell mondania. Bár ezt hivatalosan még nem tette meg, a mai napon tartott UEFA kongresszuson már nem vett részt. Ezen lépése a bizottságon belülről is kapott bírálatot, mivel a tagok szerint így nem tett eleget egy alapvető kötelezettségének.

További kényelmetlen helyzetet okozhat Tebas számára az is, hogy a mai napon az UEFA elnöki poziciójában megerősített Aleksander Čeferin jövőre Spanyolországba tervezi az UEFA kongresszust, ami egy gesztus a spanyol szövetség jelenlegi elnökének, azaz Luis Rubialesnek irányába. A Tebas-Rubiales ellentétet pedig az okozza, hogy egy nyáron kiszivárgott hangfelvétel szerint Javier Tebas a spanyol szövetség jelenlegi elnöke ellen szőtt összeesküvést, melynek célja Rubiales megbuktatása mellett a saját emberének ültetése lett volna. A szivárogtatást követően Tebas bejelentette, hogy rágalmazásért be fogja perelni az RFEF két jelenlegi munkatársát, Javier Gomez Matallanast és Miguel Garcia Cabat, az RFEF szóvívőjét. Utóbbi szintén perelni készül Javier Tebast, az ok ugyanaz: rágalmazás.

Ezt követte, hogy a CVC szerződést a Barcelona és a Real Madrid már korábban közösen támadta meg a bíróságon, amelyhez februárban az RFEF is csatlakozott. Jelenleg úgy tűnik, hogy Tebas körül elfogy minden levegő és a túlélése csak egy hajszálon múlik. Ugyan már jelezte korábban, hogy szeretne maradni egy következő ciklusra, azonban 2023 év végén lejáró kinevezése után aligha kap még egy esélyt, ha nem marad érdemi szövetségese sem a spanyol szövetségben, sem az UEFA-nál, sem a két legnagyobb spanyol klubnál.

***