Deco és Bojan érkezésével így változott meg a klub sportstruktúrája

Laporta elégedett az új arculattal

Két és fél évvel Joan Laporta elnöki kinevezése után a sportstruktúrának végre olyan arca van, amilyet az elnök akart. Legalábbis az elnök szerdai nyilatkozataiból ez derül ki: „Nagyon büszke vagyok a kialakított sportstruktúrára. Az emberek gyakran mondják, hogy az számít, hogy a labda bemegy-e; de ehhez egy jól működő csapat kell elkötelezettséggel. Olyan emberek tevékenykednek most a klubnál, akik korábban viselték ezt a mezt. Van egy jól működő csapat, akik szeretik a Barcelonát.” Laporta megköszönte Mateu Alemany munkáját, de számára a struktúra lehető legjobb vezetője Deco volt: „Miért Deco? Mert ő az a személy, aki minden feltételnek megfelel ahhoz, hogy a Barça sportigazgatója legyen. Deco elit játékos volt, Xavi csapattársa volt; és fontos, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik. Deco fejlődött, üzletember lett, és ennek köszönhetően megtanulta az üzleti élet minden kulcsát.”

A képen a klub új struktúrája látható. Az nem volt titok, hogy Mateu Alemany távozása után Deco lesz majd a sportigazgató, de mivel a portugálnak volt egy ügynöksége és az elmúlt időszakban ennek a bezárása, valamint a nyári átigazolási időszak nagyobb hangsúlyt kapott, most hogy ezek a folyamatok lezárultak, hivatalosan is bejelentették az érkezését. Ugyanez történt Bojan esetében is, akinek a legfőbb munkája a fiatal, La Masián pallérozódó játékosokkal lesz kapcsolatos, amire a klub különösen nagy befolyással szeretne lenni: „Bojan jelenléte sokat jelent, mert ez a La Masia. Tudjuk, hogy a sajtónak nem könnyű a fiatalabb játékosokról beszélni. Ő mindent megélt, ami ezzel kapcsolatos. Koraszülött sztár volt, nyert dolgokat emiatt, de vesztett is. Az elképzelés az, hogy Bojan segít nekünk a fiatal játékosok megfigyelésében. Jelenleg minőségi játékosaink vannak, de vigyáznunk kell rájuk. A klubon belül fel kell készülnünk minden helyzetre és vigyáznunk kell rájuk.”

José Ramón Alexanco továbbra is az utánpótlás csapatok vezetője, Pablo Araújo pedig a scouting vezetője lesz. Franc Carbó a menedzsment igazgatójaként folytatja. Joan Laporta, Rafa Yuste, Joan Soler, Deco, Masip és Bojan Krkic a sportbizottságban lesz. Sergi Barjuán, aki a Koeman és Xavi közötti átmeneti időszak idején ideiglenes edző volt, a klub akadémiájának igazgatójaként folytatja.

***