Christensen, a mellőzött középhátvéd

Íñigo Martínez ragyogó feltűnése és a legutóbbi meccseken (Madrid és Shakthar) nyújtott gyenge teljesítménye miatt másodlagos szerepkörbe szorult.

Andreas Christensen egyértelműen a legrosszabb időszakát éli, mióta másfél évvel ezelőtt a Barcelonához szerződött. A dán középhátvéd, aki szabadon igazolható játékosként érkezett, egy nagyszerű labdarúgó, de mentálisan nagyon törékeny játékos, aki elég gyorsan meggyőzött mindenkit a nagyszerű játékával, ahol nem csak a kvalitásairól, hanem több mint figyelemre méltó mentális erejéről is tanúbizonyságot tett, rácáfolva az Angliából érkező pletykákra. Koundé, Araújo és Ter Stegen mellett ő is kulcsszerepet játszott abban, hogy a csapat tavaly bajnoki címet ünnepelhessen, mindezt 26 kapott gól nélküli mérkőzéssel.

Az FC Barcelonánál töltött második évében azonban úgy tűnik, minden rosszul alakul. Erősen kezdett, hét egymást követő meccsen (Getafe, Cádiz, Villarreal, Osasuna, Betis, Antwerpen és Celta) lépett pályára, de a galíciaiak elleni meccs óta – ahol a 60. percben lecserélték, a katalánok számára kedvezőtlen eredménynél – a védő a pálya szélére került, és legfeljebb két egymást követő meccsen játszott, és további nehezítés, hogy a legutóbbi két olyan alkalommal, amikor kezdett, a klub egyaránt kikapott (Real Madrid és Shakthar).

Christensen eltűnése a kezdőcsapatból gyakorlatilag egybeesik Íñigo Martínez feltűnésével, aki a Xavi által felkínált lehetőségekkel olyannyira tudott élni, hogy Luis de La Fuente behívta a válogatottba.

Jelenleg egyértelmű, hogy Xavi hogyan látja a középhátvédek helyzetét. Az első a listán az uruguayi Ronald Araújo, a csapat vitathatatlan vezére, a második Jules Koundé, az Alavés elleni katasztrofális játéka ellenére, a harmadik pedig Íñigo Martínez, aki a sérülését leküzdve helyet érdemelt a tizenegyben.

A dánhoz közel álló emberek a játékos Achilles-panaszaira hivatkoznak a formahanyatlásának okaként, de tény, hogy továbbra is minden válogatott szünetben behívják, így a játékos az állítólagos fájdalmak ellenére sem tűnik túlságosan szünetre vágyónak.

A másik tény, ami azt tükrözi, hogy a dán válogatott játékos nem érzi jól magát ebben a szezonban, hogy a tizenegy mérkőzésből, amelyen pályára lépett, mindössze ötöt fejezett be. Ez rendhagyó helyzet a középhátvédeknél, akiket általában nem szoktak lecserélni, hacsak nincs komolyabb oka.

Mindezek ellenére Xavi továbbra is teljes mértékben bízik Christensenben, és biztos benne, hogy előbb-utóbb visszatér a legjobb formájához. Ráadásul most már a menetrend is egyre megterhelőbbé válik, így valószínűleg az összes rendelkezésre álló játékost beveti majd. Meglátjuk, hogy a dán képes lesz-e visszanyerni a legjobb formáját, vagy végleg beigazolódik az a címke, amit másfél évvel ezelőtt  a Premier League-ből rátűztek.

***