Maximális a feszültség Barcelonában

Nagyon nagy aggályok vannak az eredmények és a játék képe miatt, de Laporta a Napoli elleni párharcig nem hoz döntést.

A Barça nem reagál. Nem javít a teljesítményén, és nem küzdi le azokat a hibákat, amelyek az egész szezonban elmarasztalják. A tabella utolsó előtti helyezettje, a Granada elleni 3-3-as döntetlen a Montjuïcban sokadik igazolása volt annak, hogy a csapat talán belenyugodott, vagy csak egyszerűen nem képes változtatni a hónapok óta látott negatív dinamikán.

Ennek következtében idegesség, aggodalom, feszültség és kétségek kerítettek körbe a klubot, különösen a Joan Laporta által vezetett igazgatótanácsot. Az elnök, akire a szurkolók kezdenek rámutatni, mint a kialakult helyzet egyik felelősére, a hétvégi összecsapást követően nem tudta és nem is akarta leplezni ingerültségét, de nem fog lépéseket tenni. Egyelőre. A kulcsmeccs a szintén válságban lévő Napoli ellen lesz a Bajnokok Ligájában.

Annak ellenére, hogy senki sem akarja feladni, nagyon nehéznek, már-már lehetetlennek tartják a spanyol bajnokság megnyerését csapaton belül. Nemcsak azért, mert a listavezető Real Madrid előnye már tíz pont a katalánokkal szemben a bajnoki tabellán, és ez megoldhatatlannak tűnik, hanem azért is, mert szinte kizártnak tartják a csapat jelenlegi formáját tekintve, hogy a Barça dinamikája annyira megváltozhatna, amivel felzárkózhatna. Ami most igazán foglalkoztatja őket: a Bajnokok Ligája-helyek biztosítása a következő szezonra (a legambiciózusabb cél a második hely), továbbá és mindenekelőtt a Napoli elleni párharc megnyerése és legjobb 16 közé jutás a Bajnokok Ligájában. Az első meccs 21-én lesz, Olaszországban.

Bosszankodás a Laporta elleni krtikák miatt

Az elnök az elmúlt órákban kapcsolatban állt a hozzá közel állókkal a Marca értesülései alapján, és egyetértés van abban, hogy a helyzet komoly és aggasztó, de abban is, hogy nem most van itt az ideje a döntések meghozásának, bár az, hogy a lelátók egy része a vezetőség és konkrétan az elnök ellen fordult, kellemetlenséget, elégedetlenséget és idegességet okozott. Már a Villarreal elleni Montjuïcban elszenvedett vereség után is kritika érte a szurkolók részéről Laportát, ami a Granada ellen megismétlődött. Nagy a félelem, hogy ezek továbbterjednek, és az elnök lesz a legfőbb felelős a jelenlegi helyzetért, ha már Xavi júniusban bejelentette távozását, és félreállt. A következő meccs azonban csak szombaton lesz idegenben a Celta Vigóval szemben, így lesz idejük pihenni.

Alig néhány napja Laporta elfogadta az edző döntését, hogy a szezon végéig folytatja, mert mint mondta, róla van szó, de a bizalma nem lesz korlátlan, és ebben az értelemben a Napoli elleni Bajnokok Ligája-párharc kulcsfontosságú lesz. Sportszakmai szinten a továbbjutás elmaradása rontaná a csapat megítélését, és tovább nehezítené a BL-indulás lehetőségét a következő szezonra vonatkozóan; gazdasági szinten pedig ez nem csak a 16 közé jutással járó 9,6 millió euró elvesztését jelentené, hanem azt is, hogy a klub negatív mérlegbe kerülne, hiszen a vezetőség a negyeddöntőbe jutást tervezte az idényt megelőzően. Amennyiben a kiesés megtörténne, a visszaesés még ennél is nagyobb lenne, amely a LaLiga véghajrájában az öltözőt nyomasztaná eddig még nem látott szinten; de emellett a vezetőség megítélése és Laporta hírneve is jelentősen sérülne.

***