Négy héttel ezelőtt Xavi maradását, most távozását jelentette be a Barça, akinek a helyét Hansi Flick veszi át

Gyorsan megváltoztak a dolgok...

Xavi barcelonai időszaka edzőként egy váratlan csúcstalálkozó után ért véget, amelyen annak ellenére felgyorsultak az események, hogy a Sevilla elleni utolsó LaLiga-meccs még hátra van. Xavi megváltóként érkezett, bajnoki címet és Szuperkupát nyert a csapattal, ami úgy tűnt, hogy „új korszak” kezdete lesz a Barça számára, de ahogy telt az idő, a hatás megváltozott, a csapat pedig összeomlott, mígnem mélypontra került egy olyan szezonban, amelyben a Barça trófea nélkül maradt, és amelyben maga az edző jelentette be január végén a nyári távozását, miután katasztrofálisan kikapott a csapat a Montjuïcban a Villarreal ellen (3-5).

Aztán jött a bűnbánat, a várt visszalépés, és az eufórikus érzések Laporta-Xavi és az egész igazgatótanács számára, hogy megünnepeljék az edző maradását. „Xavi marad, örömmel jelentjük be, hogy Xavi továbbra is az első csapat edzője lesz” – kezdte lelkesen beszédét Laporta. „Az egész igazgatótanács támogatja Xavit. A stabilitás nagyon fontos egy projektben, ezt már megtanultam az elnökként eltöltött időszakom alatt…” – hangzott el azon a sajtótájékoztatón.

Azonban a helyzet egyik hétről a másikra megváltozott. Xavi pesszimista nyilatkozata az Almería elleni meccs előtt az utolsó csepp volt a pohárban az edző számára, aki játékosként fél életét Barcelonában töltötte. Xavi amikor az újságírók Mbappé lehetséges Madridba igazolásáról kérdezték, és arról, hogy ez milyen fényt vethet a következő szezonra nézve az ő szempontjukból, a nyilvánosság előtt kitartott amellett, hogy a Barcelona nincsen jó gazdasági helyzetben és hogy nagyon nehéz lesz vellük felvenni a versenyt, de megpróbálják.

Emellett nem tetszett neki Vitor Roque előrehozott érkezése sem, hiszen ő azt szerette volna, hogy az eredeti elképzelések szerint nyáron érkezzen, csak aztán Gavi sérülése közbeszólt. Mindezekért Laporta dühös volt, és megérkezett az a cunami, amely a Xavi elbocsátásával végződött négy héttel később. Hamarosan kezdődik a Flick-korszak, akit jövő héten mutatnak be hivatalosan.

A Barça közleménye

„Xavi Hernández a szezon végén távozik az edzői posztról. A Ciudad Deportiva Joan Gamperben tartott megbeszélésen Joan Laporta elnök arról tájékoztatta Xavi Hernándezt, hogy a 2024/25-ös szezonban nem folytatja az első csapat edzőjeként.

Az FC Barcelona szeretné megköszönni Xavinak az edzőként végzett munkáját, amely kiegészíti páratlan játékos és csapatkapitányi karrierjét. A klub sok szerencsét kíván neki.

Xavi Hernández vasárnap Sevillában edzősködik utoljára első csapat edzőjeként.”

Az FC Barcelona a következő napokban jelenti be az első csapat új szerkezetét.

Flick érkezése lezárva

Már Xavi utódja is ismert, Hans Flick lesz az a személy, aki átveszi a klub irányítását a következő szezontól. Flick érkezését várhatóan hétfőn jelentik majd be, aki hamarosan Barcelonába repül.

***