Xavi pesszimista nyilatkozata volt az utolsó csepp a pohárban, de nem csak ez állhat a háttérben a kirúgása mellett

Ezek az okok játszhattak szerepet Laporta döntésének meghozatalában

Most pénteken Joan Laporta klubelnök a Ciudad Deportivában járt, és közölte Xavi Hernándezzel, hogy a következő szezonban nem folytatja a Barcelona kispadján. Helyére Hansi Flick kerül, akivel Deco a héten kezdte meg a tárgyalásokat. A némettel való megállapodást még nem véglegesítették, de az üzlet nagy vonalakban már körvonalazódik.

Xavi két és fél év után távozik a Barcelona éléről. Abban a félidényben, amikor átvette a csapat irányítását Ronald Koemantól, a 9. helyről egészen a 2. pozícióig repítette a csapatot, az első teljes szezonjában megnyert bajnoki cím és Szuperkupa gyakorlatilag csodának számított, még a katalán szimpatizánsok körében is, de ez a trófeák nélküli idény mindent füstbe borított. Sokan azt gondolják, hogy Xavi kirúgásának hátterében csak az Almería elleni meccs előtti pesszimista nyilatkozata áll, a valóság az, hogy ennél jóval többről van szó, bár kétségtlen, hogy ez csak olaj volt a tűzre.

Az edző nyilatkozatai

Az, ami az utolsó csepp volt a pohárban Laporta számára, az az edző nem túl pozitív megnyilvánulása volt, amelyekben arról biztosított, hogy a csapat a következő szezonban nagyon nehezen lesz majd képes felvenni a versenyt a Real Madriddal vagy más nagy európai csapatokkal. Az elnök úgy érezhette, hogy Xavi elárulta őt, mert néhány héttel korábban, közvetlenül a maradása előtt az edző pont ennek az ellenkezőjét mondta neki, hogy bízik a csapatban, és hogy minden címért versenyben tudnak lenni.

Az edző távozását azonban több dolog is okozta. Nem szabad elfelejteni, hogy amikor januárban azt mondta, hogy kész távozni a szezon végén, Laporta azt mondta, hogy ha egy olyan legenda helyett, mint Xavi, egy másik személyről lett volna szó, akkor már rég kirúgta volna, mert már akkor is voltak dolgok, amik nem működtek. Xavi különböző okok miatt elvesztette a csapat bizalmát, az eredmények pedig nem feleltek meg az elvárásoknak. A trófeák hiánya egy szezon során egyértelmű érv egy edző kirúgására mellett a Barcelonánál, a furcsa az volt, hogy egyszer már bejelentették Xavi maradását, pedig akkor már tudatában voltak annak, hogy ez így lesz.

Döntések és a fizikai felkészültség

Laporta egyáltalán nem segített az edzőnek, amikor az Antwerpen elleni, már tét nélküli Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt megparancsolta Xavinak, hogy vigye el magával a legjobb játékosait, aki ezt megelőzően úgy döntött, hogy Lewandowskit és Gündogant Barcelonában hagyja. Az elnök rávette, hogy korrigálja korábbi döntését, és végül így is tett.

A csapat fő panasza a fizikai felkészültség volt. A csapat nem volt jó formában, és a mérkőzés utolsó perceiben nagyon gyenge volt. A játékosok maguk beszéltek az edzővel arról, hogy javítani kellene ezen a téren. Ez meg is történt, de néhány dolog elmaradt, és a csapatban kezdett nőni a bizalmatlanság. Több játékos is nagyon elégedetlen volt a dolgok alakulásával, ha hihetünk ezen híreknek.

Taktikai problémák

Az edzői stáb részéről voltak olyan taktikai döntések, amelyek nem tetszettek a vezetőségnek, és amelyek miatt a csapat fontos mérkőzéseket veszített el. A játék nem volt gördülékeny egész szezon során, és sokszor nem találtak erre megoldást. Az ellenfelek sok meccsen nagyon könnyen verték meg a védelem hátsó részét, és ez sokszor kulcsfontosságú volt a vereségeknél, pontvesztéseknél.

Válságkezelés

A klubnál úgy vélik, hogy Xavi ebben a szezonban sem tudta, hogyan kell kezelni a csapat válságát. Ezen nem segítettek a nyilatkozatai, és azok a találkozók sem, amelyeket a Ciudad Deportiván kívül tartott a játékosokkal – csak néhányukkal – és más személyekkel. Az elmúlt napokban pedig nem voltak képesek végrehajtani néhány olyan intézkedést, amelyekről a maradása előtt megállapodtak, például a fizikai felkészültséggel vagy a fizioterapeutákkal kapcsolatban.

Mindezek a helyzetek és intézkedések vezettek ahhoz, hogy az elnök úgy döntött, hogy Xavitól megválik, annak ellenére, hogy éppen egy hónapja kijelentette, hogy marad. Az edző Almería elleni meccs előtti nyilatkozata volt az utolsó csepp a pohárban, de volt még sok más dolog is, ami ezt eredményezte.

***