30 millió eurónyi pluszbevételtől van a Barça attól, hogy visszatérjen az 1:1-es szabályhoz

A Nike-val kötött új szerződés kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy ne lépjék túl a fizetési limitet.

„Az elmúlt évek közül az idei a legkönnyebb számukra”mondta Javier Tebas két nappal ezelőtt a Barcelona gazdasági helyzetére utalva, és ez igaz is. A katalánok több évnyi szenvedés után már kezdik látni a fényt az alagút végén. Igaz, hogy a Líbero által ki nem fizetett 60 millió euró megnehezítette a könyvelést, de a terv továbbra is sínen van. Anélkül is, hogy lenne vevő a Líbero által árván hagyott részesedésre, a Barcelona célja, hogy a nyáron korlátozások nélkül igazolhasson. Amennyiben közel 30 millió euró pluszbevételhez jutnak, akkor visszatérhetnek az 1:1-es szabályhoz.

A kulcs a megtakarítási tervükben és az új bevételek érkezésében rejlik. Ami az előbbit illeti, Laporta erőteljesen csökkentette a klub más részlegeinek (például a kosárlabdának) a kiadásait, valamint bezárta a Barça TV-t, illetve elbocsátott számos menedzsert és dolgozót. Van egy költségcsökkentési terve, amely meghozza gyümölcsét. A leglátványosabban a sport területén volt érzékelhető ez, ahol a bérköltségeket jelentősen csökkentették, ami a korábbi 650 millió euró helyett most már 450 millió eurót tesz ki.

A kiadások csökkentésével párhuzamosan a Barça az új igazolások révén jelentősen növelni tudja a kereskedelmi bevételeket, arról nem is beszélve, hogy továbbra is élvezik a bankok bizalmát az adósságuk refinanszírozásához. A Barça nagy vonzerőt jelent a szponzorok számára, és nem is szűkölködnek bennük. Küszöbön áll, hogy lezárják azt a megállapodást, amit a klub egy nagyon erős és fontos lépésnek tart. A Nike-val kötött új szerződésről van szó, amely nagyot fog lendíteni a klub számláján. Ez egy olyan dolog, amely megadja a végleges lökést ahhoz, hogy a Barça ne lépje túl a fizetési limitet, és ne kelljen annyit bűvészkednie, mint az elmúlt években. Különböző barcelonai médiumok szerint a ruházati céggel kötött megállapodás 100-150 millió euró körül mozoghat.

Bár sokan igazi katasztrófának tartják, ha a Libero által ki nem fizetett 60 millió euró nem érkezne meg egyben, de az igazság az, hogy erre is vannak megoldások. A Líbero által hagyott lyuk egy részét is be lehetne tömni, nem szükséges egyből az egészet. Ez egy olyan összeg, amelyet csökkenteni lehetne, ha olyan cégek, amelyekkel már együttműködnek (például a Nike vagy a Spotify) belépnének a piacra, és segítenének abban, hogy a 60 millió euró helyett 50 millió euró vagy kevesebb legyen a folyószámlahitel.

A valóság az, van optimizmus (már-már meggyőződés), hogy a Barça a nyáron kilábal a válságból. Remélik, hogy ez lesz az utolsó év a zűrzavarban, és visszatérnek a normalitáshoz. 30 millió euró körüli bevétellel meglesz a hőn áhított egyensúly. Ettől kezdve további erőfeszítéseket kell tenni (játékosok eladása, garanciák a vezetőségtől, több szponzoráció…), hogy helyet teremtsenek a bértömegben az új érkezőknek. Más szóval, el kell majd adniuk, és a bértömeg felszabadítása továbbra is szükséges lesz, de nem lesz akkora nyomás, vagy nem kell annyira megszabadulni a saját nevelésű játékosoktól, mint korábban.

A kulcs az, hogy ne legyen többlet, ez segít nekik abban, hogy a pénzügyi kontroll rámosolyogjon az arcukra. Azzal, hogy egyelőre nem veszik figyelembe a Camp Noutól való távolmaradásuk miatt megtapasztalható jegyeladásból származó veszteségeket és az ezekbe a munkálatokba történő beruházások amortizációit, ki tudják majd használni azt a szabályt, hogy meghosszabbítsák a keretüket. Ami az előbbit illeti, ha az 1:1 szabály szerint járnak el, akkor kérhetik a LaLigától, hogy a Camp Noutól való távolmaradás miatt történő veszteség (bérletek és jegyeladások) ne befolyásolja negatívan a fizetési limitjüket, amíg a munkálatok be nem fejeződnek. Ez nagyobb mozgásteret adna nekik most és azután is, hogy az átigazolási piacra léphessenek. A klub szakértői szerint ez lesz az a nyár, amikor a Barcelona visszanyeri a normalitást.

***