Hivatalos közlemény a klubtól: „A börtön nem megoldás”

Több katalán politikai vezetőt ítélték szabadságvesztésre | Az Espanyol nem, a Girona szintén állást foglalt

 

A spanyol Legfelsőbb Bíróság meghozta az ítéletét, és több évnyi szabadságvesztésre ítélte a katalán függetlenség kikiáltásában főszerepet vállaló politikusokat. Az FC Barcelona közleményben ítélte el a döntést, és a fegyház helyett a politikai párbeszédben látja a kiutat a szituációból. 

„Az FC Barcelona – mint az egyik vezető intézmény Katalóniában, továbbá felismerve a történelmi szerepét a szabad véleménynyilvánítás , valamint az önrendelkezési jog megvédésében – a következő kommüniké kiadása mellett döntött a Legfelsőbb Bíróság határozata után a katalán civil és politikai vezetőkkel szemben:

Csakúgy, ahogy az előzetes letartóztatás sem oldotta meg a szituációt, úgy a végleges szabadságvesztés sem hoz majd megoldást, mert a börtön nem megoldás. 

A katalóniai konfliktus feloldása csakis politikai párbeszéd útján mehet végbe. 

Ennek következtében az egyesület – most jobban, mint valaha – arra kéri az összes politikai vezetőt, hogy folytassanak párbeszédet minden lehetséges szinten. Ez a párbeszéd vezethet ugyanis ahhoz, hogy kiengedjék a most szabadságvesztésre ítélt vezetőket. 

Az FC Barcelona végül szeretné kifejezni támogatását az érintett családoknak, melyeket most megfosztottak a szabadságuktól.”

További reakciók Katalóniából

A saját nevelésű Gerard Piqué a Twitter csatornáján jelezte, hogy „rendkívül büszke vagyok arra, hogy ennek a klubnak a része lehetek”, utalva a Barcelona által kiadott közleményre. Hasonló véleményen van a Girona, mely szintén elítéli a börtönbüntetést. Ellentétes álláspontot képvisel ellenben az Espanyol, mely hangsúlyozza, hogy a klub „csak egy labdarúgó egyesület”, és a politikához nincs semmi köze.