A Barça is csatlakozott, minden amit egyelőre tudni lehet a Szuperliga indulásáról

Az UEFA természetesen ezt nem nézte jó szemmel

Európa tizenkét topcsapata hétfő hajnalban bejelentette, hogy megállapodtak egy új sorozat, a Szuperliga létrehozásáról. A Barcelona mellett az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, az Inter, a Juventus, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur is csatlakozott ehhez a sorozathoz alapító klubként. Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy a tervek szerint további három csapat meghívására fog majd sor kerülni, öt együttes pedig az elmúlt évi teljesítményének köszönhetően kerülne be a sorozatba, amelyen így 20 csapat venne részt.

Az alapító csapatok nagy lelkesedéssel néznek szembe ennek a sorozatnak a létrehozásával és a jövőben szeretnének erről majd tárgyalni az UEFA és a FIFA képviselőivel, hogy megtalálhassák a legjobb megoldást ebben a helyzetben. A Szuperliga megalakulása egy olyan időszakban történik, amikor a világjárvány felgyorsította a jelenlegi európai labdarúgás gazdasági modelljének instabilitását. Továbbá, az alapító klubok célja már évek óta az, hogy minden egyes szezonban javítsák a meglévő európai versenysorozatok minőségét, intenzitását, és hogy egy olyan sorozatot hozzanak létre, amelyben a legjobb klubok és játékosok rendszeresen megmérkőzhetnek egymással.

A világjárvány megmutatta, hogy stratégiai jövőképre és fenntartható kereskedelmi megközelítésre van szükség az érték és az anyagi támogatás szempontjából az egész európai labdarúgás számára. Az elmúlt hónapokban széles körű megbeszélésekre került sor az érdekelt felekkel a Szuperliga jövőbeli formátumáról. Az alapító klubok úgy vélik, hogy a megbeszéléseket követően javasolt megoldások nem oldják meg az alapvető problémákat, beleértve a magasabb színvonalú mérkőzések gyakoribbá válását és a csapatok számára szükséges jelentős gazdasági támogatást sem.

Amit eddig a sorozat lebonyolításával kapcsolatban tudni lehet

-20 klub venne részt a sorozatban, ezek közül 15 alapító csapat és további öt olyan együttes, amelyek az előző idényben nyújtott teljesítményük alapján kerülnének be

-Minden mérkőzést hétközben játszanának majd, amely lehetővé tenné a csapatok számára, hogy részt vegyenek hazájuk bajnokságában – ezzel megmaradna a már jól megszokott menetrend

– A szezon augusztusban kezdődne, a csapatok két tíz fős csoportokban lennének, ahol hazai pályán és idegenben lejátszott találkozókra kerülne majd sor; A csoportok első három helyezettje automatikusan kvalifikálná magát a negyeddöntőbe. A negyedik és ötödik helyen végző csapatok ezután egymás ellen küzdenének meg a fennmaradó negyeddöntős helyekért. Ezt követően a negyeddöntőtől kezdődően a csapatok már oda-visszavágós rendszerben játszanának a döntőbe jutásért, amelyet egy mérkőzésen, május végén, semleges helyszínen rendeznének meg.

– illetve fontos még megemlíteni, hogy a férfi sorozat elindítása után, minél hamarabb szeretnék elindítani majd a Szuperliga női tornáját is, amelyre szintén azok a szabályok lennének érvényesek, amelyek feljebb olvashatóak.

Az új, évente megrendezésre kerülő Szuperliga jelentősen nagyobb gazdasági támogatást biztosít az európai labdarúgás számára, mivel hosszú távon kötelezettséget vállal a nem korlátozott támogatásokra, amelyek a sorozat bevételeivel együtt növekednek. Ezek jelentősen magasabbak lesznek, mint a jelenlegi európai versenysorozatokból befolyó összegek, amelyek várhatóan meghaladják majd a 10 milliárd eurót abban az időszakban, amelyre a csapatok kötelezettséget vállaltak. Ezen túlmenően a sorozat fenntartható pénzügyi alapokra épül, mivel minden alapító klub aláírt egy megszabott kiadási keretet. Kötelezettségvállalásukért cserébe az alapító klubok 3,5 milliárd eurót kapnak kizárólag infrastrukturális terveik megvalósítására és a koronavírus okozta nem túl jó gazdasági helyzetük ellensúlyozására.

Az UEFA természetesen a történteket nem nézte jó szemmel és bejelentették, hogy az érintett csapatokat eltilthatják attól, hogy a hazájuk bajnokságában, valamint a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában szerepeljenek majd a jövőben és az alapító csapatok játékosainak azt is megtilthatják, hogy hazájuk válogatottjában lépjenek pályára. Továbbá kiemelték, hogy minden lépést erősen mérlegelni fognak, ebbe nem „csak” a jogi lépéseket beleértve. Illetve külön köszönetet nyilvánítottak azon klubok felé, akik ebbe nem egyeztek bele. Mindenesetre az egészen biztos, hogy ez az ügy itt még nem ért véget és a következő napokban újabb fejlemények látnak majd napvilágot a Szuperligával kapcsolatban, amelyről mindenképpen beszámolunk majd.

***

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát