A Barça évről-évre kevesebb gólt lő – történelmi mélypont az idei szezon

Avagy Messi hatása

Egy mérkőzés még hátra van a 2021/22-es szezonból, de jól látszik, hogy a gólok száma jelentősen elmarad az elmúlt szezonok góltermelésétől. Utoljára Messi debütálásakor – 2004/05 szezon – esett ennyire kevés gól minden sorozatot figyelembe véve. Az idei szezon 86 gólja meccsenként 1,65-ös gólátlagot jelent, ami 1988 (1,32) óta a legrosszabb. A cikk a spanyol SPORT újság adatai alapján írodott.

A Coliseum Alfonso Perez stadionban a Getafe elleni 0-0-s döntetlennel a Barcelona bebiztosította a La Liga második helyét, a Villarreal elleni utolsó mérkőzésnek már nem lesz tétje. Sok szenvedés után a gránátvörös-kékek részt vehetnek a Bajnokok Ligája és a Spanyol Szuperkupa következő kiírásában, ezek voltak az elvárások, amelyeket Xavi Hernándeztől kért a klub, amikor november elején átvette a csapat irányítását.

A 2004/2005-ös szezonig kell visszamennünk, hogy ilyen kevés lőtt góllal találkozzunk, vagyis Leo Messi debütálásához az első csapatban. Ebben az idényben az argentin sztár csak kilencszer játszott, egyetlen meccsen sem volt kezdő, és csak 238 percet töltött a pályán összesen.

A következő szezontól kezdve Messi már rendszeresen játszott, a gólok száma folyamatosan emelkedni kezdett, és soha nem esett 100 alá, a 2011/12-es szezonban érte el a történelmi csúcsát (190). Három évvel később, Luis Enrique-vel a kispadon, a Barça ismét nagyon erős volt a gólok tekintetében (175), azóta azonban a találatszám folyamatosan csökkent. Az alábbi táblázat tökéletesen mutatja meg a tendenciát a Barcelona támadójátékát illetően.

Nemcsak a gólok számában történt mélyrepülés, a győzelmek száma is a legalacsonyabb a fenti táblázatban – a 26 nyert meccs 50 %-os győzelmi rátát jelent. Ennek tükrében csodakategória a La Liga második helyezése, igaz a BL-vereségek sokat rontottak a fenti mutatóban.

A februári és a márciusi hónapokban tizenegy mérkőzésen Xavi fiai 31 gólt szereztek, és próbálták feledtetni Ronald Koeman vezette rossz szezonkezdetet. A kora tavaszi időszakban egészen kiváló 2,8 gólt termeltek a Barça játékosai meccsenként. Áprilisra aztán egészen elképesztő gólínség következett be: a katalánok tizenegy meccsen tizenöt gólt szereztek, ami 1,36-os gólátlagnak felel meg.

A teljes szezon átlaga (1,65) a legrosszabb 1988 óta (1,32). Ebben az értelemben a Villarreal elleni meccs még kozmetikázhat a számokon, de látszik, hogy a Barçának egy erős „9-esre” van szüksége, egyben ezek az alacsony számok jól mutatják Leo Messi nagyságát is a múltban.

***