Vasárnap Xavi utoléri Guardiolát?

Tíz egymást követő győzelmével Xavit már csak egy választja el attól, hogy utolérje Guardiola tizenegyes győzelmi sorozatát. Ha ez megvan, akkor még rámehet Frank Rijkaard abszolút tizenhetes rekordjára, de ahhoz többek között a Manchester Unitedet és a Real Madridot is le kell győznie.

Xavi Hernández Barcelonája 2023-ban eddig csak nyerni tudott. Ha az összes sorozatot nézzük, már elhódított egy címet, a Spanyol Szuperkupát, bejutott a Spanyol Kupa elődöntőjébe, és egyedül vezeti a LaLigát nyolc ponttal megelőzve a Real Madridot. Január eleje óta tízes győzelmi sorozatot mondhat magáénak a katalán gárda, és ha vasárnap idegenben nyer a Villarreal ellen, akkor utoléri e tekintetben Guardiola tizenegyes sorozatát, amelyet a csapat 2008/09-es szezonban ért el.

Jelenleg a Barçának tíz egymást követő győzelme van: öt a LaLiga-ban, három a kupában és kettő a Szuperkupában. Bár a kukacoskodók mondhatják majd azt, hogy a Betis elleni Szuperkupa-elődöntő mérkőzés hosszabbítás után döntetlennel (2-2) ért véget, az igazság az, hogy végül a gránátvörös-kékek büntetőkkel bejutottak a fináléba, így lehet ezt is győzelemnek számítani.

A januári menetelés úgy kezdődött, hogy az Intercity ellen a kupában, ha kissé nehezen is, de 4-3-ra győztek, majd az Atlético Madrid ellen 1-0 a LaLigában, a Szuperkupában a már említett Betis ellen 2-2 után tizenegyesekkel továbbjutottak, a Real Madridot verték 3-1-re a Szuperkupában, a következő áldozat a Spanyol Kupában a Ceuta volt 5-0-val, a bajnokságban nyertek a Getafe ellen 1-0-ra, a Spanyol Kupa negyeddöntőben a Real Sociedad következett, 1-0 lett itt is az eredmény, a bajnokságban ismét 1-0 a Girona ellen, majd végre több gólt lőve, és jobb játékot mutatva verték a Betist 2-1-re és a Sevillát 3-0-ra.

Ha Xavi-nak sikerül nyernie a Villarreal ellen most vasárnap, akkor utoléri Pep Guardiola sorozatban aratott tizenegyes győzelmi rekordját, amelyet az első szezonjában (2008/09) ért el. A riválisok akkor: Sporting Liszabon (3-1), Sporting Gijón (6-1), Betis (3-2), Espanyol (2-1), Shakthar Donetsk (2-1), az Atlético Madrid (6-1), Athletic Bilbao (1-0), Basel (5-0), Almería (5-0), Benidorm (1-0) és Málaga (6-0). Ez a látványos, csaknem két hónapig tartó sorozat hazai pályán ért véget a Basel ellen (1-1) a Bajnokok Ligája csoportkörében.

Ha vasárnap nyernek, Xavinak még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy elérje az FC Barcelona abszolút győzelmi rekordját, amelyet Frank Rijkaard tart tizenhét egymást követő győzelemmel, erre 2005. október 22. és 2006. január 22. került sor. Az akkori legyőzött riválisok teljes listája elég patinás: Osasuna, Málaga, Real Sociedad, Panathinaikosz, Getafe, Real Madrid, Werder Bremen, Racing Santander, Villarreal, Udinese, Sevilla, Cádiz, Celta, Zamora, Espanyol, Zamora, Athletic és Alavés. Ennek a ragyogó sorozatnak a megszakításáért felelős csapat a Zaragoza volt a Spanyol Kupa első mérkőzésén La Romaredában (2-4).

Ahhoz, hogy ezt a lenyűgöző számot Xavi elérje, a Barcelonának hatalmas erőfeszítéseket kell tennie, mivel a következő ellenfeleket nem nevezhetjük kis csapatoknak, mint például a Manchester United az Európa-ligában és a Real Madrid a Spanyol Kupa elődöntő első mérkőzésén. Meg kell próbálni.