Miért van ennyi piroslap a LaLigában?

A spanyol bajnokságban eddig 94 játékost állítottak ki a játékvezetők. Az adatok hihetetlen magasnak tűnnek, pláne, ha más bajnokságokkal hasonlítjuk össze.  A LaLigában több játékost küldtek le a pályáról piroslappal, mint az angol, az olasz és a német első osztályban összesen.

A spanyol bajnokságban eddig már 94 játékos ment korábban zuhanyozni, ez több mint a Premier League, a Serie A és a Bundesliga számai összeadva.  A másik három bajnokságban együtt összesen 89 esetben küldtek le játékost a pályáról piroslappal.

Konkrétan (a brit újságíró, Colin Millar adatai szerint) Angliában 25 meccsnapon 20 piros lapot mutattak fel, Olaszországban 24 forduló alatt 40 futballistát állítottak ki, míg a német játékvezetők 29 játékost küldtek korábban zuhanyozni 22 játéknapon. Az olasz is elég soknak tűnik, de a spanyol több, mint a duplája. Délszaki vérmérséklet?

Az adatok szerint Angliában nincs napi egy piroslap, miközben Spanyolországban picit érthetetlenül, hétvégenként négy kiállításnak lehetnek szemtanúi a szurkolók, pedig egy piroslap könnyen befolyásolhatja a mérkőzés alakulását. Vajon durvább vagy agresszívabb futballt játszanak Spanyolországban, mint más országokban? A meccseket nézve nem úgy tűnik, emiatt egyre hevesebben tiltakoznak a LaLiga játékosai.

Persze, ha Mateu Lahoz vezetne mérkőzéseket Angliában, akkor lehet, hogy más lenne a statisztika. Lahoz a Világbajnokságon is megmutatta, hogy nem fukarkodik a lapokkal. A Holland-Argentin mérkőzésen 18 sárgalapot és 1 pirosat mutatott fel, nem csoda, hogy utána hazaküldték, a további meccseket már csak a TV-ből követhette. Rögtön utána jött a Barcelona-Espanyol mérkőzés már spanyol honban, ahol 14 sárga és 2 piroslap volt a termése, aztán a Sevillának is vezetett egy mérkőzést, a három találkozó össztermése 34 sárgalap 4 piros.

Talán a spanyol játékvezetők indulatosabbak? Lehet ebben valami. Nézzünk meg egy összehasonlítást, az angol és a spanyol játékvezetőket vesszük górcső alá.

A sorrend azt mutatja, hogy ki hány mérkőzést vezetett, az első helyen álló a legtöbbet. (Az adatokat a WhoScored.com-ról töltöttük le.)

Premier League:

LaLiga:

Több faultot fújnak be Spanyolországban meccsenként, ismerve az angol mentalitást ez érthető: 21.55 kontra 26.5.

Van különbség a sárgalapok száma között is, itt is a spanyol a több kb 35 %-kal egy mérkőzésre vetítve: 3.66 kontra 4,94.

De a lényeges különbség, az a piroslapok számában van. 4.5-ször több a piroslapokszáma meccsenként: 0.08 kontra 3.6. Ez hatalmas különbség.

Van valami a személyiség és/vagy önuralom hiány, ami arra készteti a spanyol játékvezetőket, hogy könnyen a bosszú fegyveréhez nyúljanak, és felmutassák a piroslapot, aminek sokszor mérkőzésbefolyásoló hatása lehet.

Nem a spanyol labdarúgók durvák, hanem a spanyol játékvezetők gyengék. Az biztos, hogy a spanyol bíráskodás nincs a spanyol futball szintjén.