Zambrotta és Thuram – Egy baráti beszélgetés

Páros interjú az MD-tól

Egy évvel Barcelonába érkezésük után a két Olaszországból igazolt játékos, Zambrotta és Thuram egymással beszélgetett a Katalóniában eltöltött szezonjukról. A társalgás során kiderült, hogy a két focistában egy-egy újságíró veszett el, így az El Mundo Deportivo munkatársainak szinte kérdéseket sem kellett feltenni, csak a hallottakat lejegyezni…

Zambrotta: Az elsõ kérdés, amit feltennék neked: Mit gondolsz az új igazolásokról?

Thuram: Nem is tudtam, hogy újságírónak készültél… Komolyra fordítva a szót, mindenki, aki érkezett nagyszerû játékos, és remélem az idei szezon mindannyiunk nagy menetelése lesz, hiszen az, hogy tavaly nem nyertünk semmit, nem illik egy olyan erõs kerethez, mint amilyen a Barçáé.

Z:
Már teljes mértékben a Barçához tartozol?

T:
Nehéz kezdet volt a barcelonai számomra. De aztán láttam a társaimat játszani, és lépésrõl-lépésre szoktam meg az új környezetet, habár nem játszottam sokat. Most már szeretem a meccseket itt a Barçában. És kedvelem azt a játékost is, aki a jobb oldalon szaladgál fel-alá. Hogy is hívják? Valamilyen Za…

Z:
Zambrotta.

T:
Igen, õ lesz az. Én itt egy új Zambrottát látok, de tisztelem a Juvés „énedet” is. Ez a mostani sokkal támadóbb felfogású, sokkal technikásabb, és mindezek mellett három gólt is rúgott. Sõt látványosan is játszik! Hogy is nevezik ezt spanyolul?

Z:
Crack. (kb. sztár)

T:
Igen, három gól egy sztártól. A sztár nagyon divatos szó a Barçánál.

Z: És a most kezdõdõ szezon után is folytatni akarod pályafutásod, vagy innen Barcelonából vonulsz vissza?

T:
Nehéz kérdés. Azt hiszem, ha az a megtiszteltetés ér, hogy Zambrotta mellett játszhatok, nem lesznek problémáim. Remélem még további öt évig lehetõségem lesz focizni.

Ezek után Thuram veszi át a kérdezõ szerepét.

T: Zambrotta barátom, neked mi a legnagyobb különbség a Juventus és a Barça között?

Z:
A Barcelonában játszani sokkal szórakoztatóbb, mint Olaszországban. Úgy gondolom, te is így vélekedsz.

T:
Igen, már régóta ezt gondolom.

Z:
Azt hiszem Olaszországban, kivéve a Milant és a Romát, mindenki defenzíven játszik. Mi már hozzászoktunk a Barça stílusához. Remélem idén azzal is szórakoztathatjuk magunkat, hogy címeket nyerünk.

T:
Még egy dolog… Mikor Itáliában játszottál, az emberek azt mondták, te vagy a legjóképûbb fazon a bajnokságban, és itt most ugyanez történik.

Z:
Ez nem igaz.

T:
Talán most még Beckham és Raul mögött vagy egyesek szerint. De az nem szokványos dolog, hogy valamiben ne te legyél az elsõ…

Z:
Nem igaz, csak viccelsz.

T:
De igaz, már mondtam korábban is. Zambrotta a legjóképûbb a világon, és a legszerethetõbb játékos is egyben. De most már térjünk vissza a futballhoz. Az elõzõ év volt az elsõ idényed, amit nem Olaszországban töltöttél el. Milyen tapasztalataid vannak?

Z:
Nem éreztem nagy különbséget. Ez nagyon pozitív élmény, hiszen Spanyolország nagyon hasonlít a szülõhazámhoz, mind az emberek, mind a klíma. A legfõbb különbség a focijukban van.

T:
Milyen érzés külföldinek lenni?

Z:
Nem volt nehéz hozzászoknom a helyi viszonyokhoz, mert minden csapattársam segített alkalmazkodni. Az-az igazság, hogy nem volt sok dolog, nagyon különbözõ lett volna. Veled is így történt, igaz?

T:
Igen, de nekem már volt tapasztalatom abban, milyen érzés elhagyni a hazámat, hiszen én már megtettem ezt nyolc éve.

A beszélgetés során itt kapcsolódik be elõször az El Mundo munkatársa, ami mutatja, hogy a játékosok nagyon jó viszonyban vannak egymással, s naphosszat el tudnának beszélgetni különbözõ témákról.  

MD: Mindketten megnyertétek a világbajnokságot. Úgy érzitek, jelenleg is a világ legjobb csapatában játszatok?

T:
Nekem az, hogy nagyszerû játékosok vannak a keretben, még nem jelenti automatikusan azt, hogy a legjobb csapat is vagyunk. Meg kell várnunk a szezon végét, mert ha nem nyerünk semmit, nem mondhatjuk magunkról, hogy a világ legjobb csapata vagyunk. Remélem ez egyébként így van, de ez még csak feltételezés. Még túl korai bármit is mondani errõl.

Z:
Szerintem papíron nagyszerû csapatunk van, hiszen akik itt vannak, a legjobbjaik a posztjukon, legyen szó akár Messirõl, Henry-ról, Eto’oról, Ronaldinhoról vagy Decoról. De ahogy Lilian mondta, a nevekkel még nem nyertünk semmit. Az igaz, hogy nagyon vágyunk a végsõ gyõzelemre, hiszen a múlt évben ez nem sikerült.

MD:
Olyan klubhoz érkeztetek, ami már megnyert mindent, hiszen bajnok és BL-gyõztes volt a Barça, aztán mégsem nyertetek nagy trófeákat. Csalódás volt?

T:
Igen, csalódás volt, de már sok éve vagyok futballista, és mielõtt megkezdõdik a szezon, sosem gondolok arra, hogy megnyerjük a Ligát és a BL-t. A tanulságot az idény végén kell levonni. Mi voltunk azok, akik a legtöbb gólt rúgták és a gólkülönbségünk is nekünk volt a legjobb, a végén mégsem nyertünk semmit. Úgy gondolom, hogy az elmúlt szezon is nagyon fontos volt, így megértünk bizonyos dolgokat.

MD:
Ez a szezon megtanítja újra alázatosan játszani a Barçát?

T:
Úgy hiszem igen, mert szerintem mi vesztettük el a Ligát, nem a Madrid nyerte meg. Remélem az elkövetkezõ egy sikeres idény lesz.

Z:
Ugyanez az álláspontom, hiszen azért érkeztem, hogy nagy trófeákat nyerjek, ne csak a Spanyol Szuperkupát és a Katalán Kupát. Nem is érzem, hogy nagyban hozzájárultam volna, hiszen a Szuperkupában csak 15 percet játszottam. Ebben az idényben azonban mindent beleadunk, hogy az összes kupát megnyerjük!

MD:
A barátodat azonban sokan csak a kispadon tudják elképzelni…

Z:
Miért van az, hogy mindenki kihagyja a legerõsebb tizenegybõl?

T:
Ez normális.

Z:
Talán normális, hiszen õ már kicsit idõsebb és nem tud az összes meccsen pályára lépni, nem?

T:
Normális, hiszen az elõzõ szezonban sem játszottam sokat, inkább csak az idén vége felé léptem pályára kezdõként. Papíron Puyol és Milito is elõttem áll a rangsorban, hiszen mindkettõ nagy játékos, számomra nem is az a legfontosabb, hogy mindig játsszak; nekem öröm, ha focizhatok, és ha jól dolgozok.

MD:
Zambrotta, Thuram barátod elfogadja, hogy csere lesz?

Z:
Ez számára nem probléma, és nekem sem, ha esetleg nem kerülök be. Nagyon bõ keretünk van, sok minõségi játékossal. Nekem versenyeznem kell Bellettivel, Sylvinhoval és Abidallal, neki pedig Rafával és Militoval.

T:
Fiatalabb korban nehezebben viseljük el, ha nem léphetünk ki a stadionban kezdõként a gyepre. 18 vagy 20 éves koromban sokkal jobban letört, ha nem játszottam. Nekem nem fontos, ki van elõrébb a sorban, hiszen mindenképp jól kell dolgozni, és az edzõ dolga a csapat összeállítása. Nincsenek ellenségeim, saját magam ellenfele vagyok. Csinálom, amíg csak bírom, de ha már nem bírom, úgyis visszavonulok. 35 éves vagyok, és egyre közelebb vagyok…

Z:
A 40-hez! (nevet)

MD:
Olyan szerepre számít, mint tavaly?

T:
Nem. A szezon végén majd levonom a tanulságokat, ezt nem teszem meg az idény elõtt.

MD:
Te, mint a hátsó alakzat tagja, megvalósíthatónak tartod, hogy elöl együtt játsszon a „Fantasztikus négyes”?

T:
Miért ne? Számomra ez nem probléma. Szerintem egy csapat tud sok támadó szellemiségû futballistával is játszani, de nagyon fontos, hogy ha elvesztettük a labdát, jöjjenek vissza segíteni.

Z:
Én is ugyanígy gondolom. Ha úgy focizunk, ahogy Lilian mondta, a sok támadó nem fog a védekezés rovására menni.

MD:
A játékrendszer is megváltozik ezzel együtt?

T:
A futball baja az egyes játékosok mentalitásában keresendõ. Ha van egy olyan játékosod, aki nem szeret dolgozni, azt az egész csapat fogja megszenvedni. Ha viszont két-három játékos is van, aki nem szeret dolgozni, az már túl sok. De ha 11 játékosod van, aki rendesen dolgozik, nem lesz semmi gond.

MD:
Te, személy szerint mit tudsz a belsõ szabályzatról? Milyen különbözõségek vannak a Juvehez képest?

T:
Minden edzõ azt akarja, hogy a csapata nyerjen. Nekem, aki már sok idõ eltöltött a labdarúgásban, szerencsém van, hogy olyan az edzõm, mint Frank Rijkaard. Õ egy olyan személyiség, aki átülteti magabiztosságát a játékosaiba. Magabiztosságot ad, és én kedvelem õt, hiszen én is a játékosa vagyok.

Z:
Mindannyian felnõtt emberek vagyunk, de egy kis önfegyelem sosem árt egy nagyobb társaságnak.

MD:
Honnan ered a barátságotok?

T:
Akkor kezdõdött, mikor a Juvéhoz kerültem. Mikor ahhoz a csapathoz kerültem, megismertem mindenkit, és hamarosan barátok lettünk. Aki ismeri Gianlucát tudhatja, milyen pozitív személyiség. Általában nem beszél, de ez nem is szükséges, így is át tudja adni a pozitív energiáit.

Z:
Én is ugyanezt tudom elmondani róla, mert a pályán és azon kívül is egy profi. Õ a number one!