„Egy Barça győzelem kiejtené a Madridot a versenyfutásból”

Interjú Xavival a Clásico előtt

Xavi Hernández a Catalunya Rádio ‘Tot Costa’ című műsorának adott interjút a napokban, amiben érthető módon beszélt a Clásicóról, aktualitásokról de a saját jövőjéről is. Mindent azzal a megszokott egyértelműséggel, ami rá jellemző.

Játszani fog 40 éves koráig?

„Jól érzem magam fizikálisan. Szerencsém van azzal, hogy nincsenek sérüléseim. Élvezem a focit. Még nem tudom, hogy a szezon után folytatom vagy sem. Júniusban lejár a szerződésem, és akkor majd döntök, hogy mit csinálnék. Márciusban már jobban fogom látni a dolgokat, attól is függ majd, hogy hogyan haladunk az ázsiai BL-ben. Azt követően, hogy befejeztem a játékot, edzőnek állok.”

Edzené a Barçát?

„Szükség van arra, hogy bizonyos feladatokat, időszakokat teljesítsek előtte. Nem hiszem, hogy most már kész lennék arra, hogy a Barça edzője legyek. A Barça már olyan, mint egy döntő, végső szakasz. Hosszú távon természetesen szeretnék ott edzősködni. De nem hiszem, hogy bármelyik korábbi ex-csapattársammal dolgoznék még együtt akkor.”

Sárgában szavazott

„Számomra az nagyon durva dolog, hogy egy demokratikus országban legyenek politikai foglyok. Ezért szavaztam levélben, sárgába öltözve. Nincsenek véletlenek. Azért csináltam így, mert így akartam. Ha az ellentétjét mondanám, hipokrita lennék. Mindig amellett álltam, hogy tegyünk dolgokat az országunkért. Szeretném, ha lenne referendum, ahol az emberek eldönthetnék, mit szeretnének.”

Valverde faktor

„Valverde rendet tett a csapatnál, az igazolások is jól teljesítenek, és többé kevésbé minden pozitív. A Barça stabil, nagyon jó esélyei vannak, hogy nyerjen, amivel szinte teljesen kizárná a Madridot a trófeáért folytatott harcból. A Madrid nincs annyira jó állapotban, de most önbizalmuk lesz, azt követően, hogy megnyerték a Klubvilágbajnokságot.”

A labda a fontos

„Valverde alapvetően támadó focit képzel el, jó a letámadás is, mindig az a szándék, hogy legyen meg a labda. Meglátjuk, mit lép a Madrid. Nekik néha kényelmesebb is, ha nincs náluk a labda. A Barça biztosan dominálni akar majd.”

Egy fizikálisabb középpálya

„Ez egy inkább erőteljes, inkább második hullámban jól érkező középpálya. Paulinho gólokat szerez, Rakitic nagyon sokoldalú. De mindketten olyan játékosok, hogy meg tudják tartani a labdát. Nem csak a különösen képzett játékosok érnek a labdához, ha éppen megvan a labda. Az alap elképzelés az, hogy a labda birtoklása legyen meg, attól függetlenül, hogy milyen típusú játékosaid vannak a pályán.”

A Madridnak ez egy döntő

„A Madrid feszültebben fog nekimenni a meccsnek. Talán agresszívabbak lesznek, támadóbbak is. Nekik nyerni kell kimenniük a pályára. De óvatosan, mert a Barça számára is fontos ez a meccs. Kiejthetik a Ligáért folyó versenyből az örök riválisukat.”

Helyre hozzák a Szuperkupa 5-1-ét?

„A revánás mindig működik. Fájdalmas volt látni a Madridot augusztusban, hogy milyen erős. De a Barça gyorsan összeszedte magát. Elképesztő volt, hogy hogyan tudták megfordítani a szituációt. De nem szükséges a Szuperkupára gondolniuk ahhoz, hogy motiváltak legyenek. Ez egy Klasszikus, mindenki erre figyel.”

Több a Barça DNS

„A dolog kiegyenlítettebbé vált Valverdével. Visszatért az esszencia. Évekkel korábban talán igazoltak olyan játékosokat, akik nem illettek a Barçába. Szerintem most ismét kicsit jobban figyelnek a Masíára. Valverdével, aki kimegy a Mini Estadiba, a Barça is újra életre kapott. Jó úton járunk.”

Milyen irányítók illenének a Barçába

„Nagyon sok játékos van, akik illenének a Barça stílusához. A City játékszervezői, a Bayernéi, a PSG-ben lévők… mindenki jól beillene a csapatba. Ahogy egykoron Cesc, Cazorla…”

Manchester City

„Ők a legjobb formában játszó csapat Európában a játék és eredményesség alapján. Pep hozta, amit tud. Nagyon tudatos, nagyon sokat vár, és a játékosok jól érzik magukat. A játékosai a főszereplők a játékban, és végül meccseket nyernek. Bármelyik City játékos megmondaná most, hogy milyen jól érzi magát a pályán. Ez a Barça DNS kulcsa.”

Összehasonlítások Guardiolával

„Pep kivételes, brilliáns. Tökéletességet keres mindig. Nagyon sok mindent átad. Normális dolog, hogy összehasonlítják vele a következő Barcelona edzőket. És veszíteni fognak, még ha nagyon jók is, mint Tito, Luis Enrique vagy Valverde.”

Ki a BL-favorit?

„City, Barça, Madrid, PSG… a Madrid és a PSG párharcából kijön egy favorit. A Bayern Heynckessel úgy tűnik, hogy visszatért. Szerintem a dolog ezek között a csapatok között dől majd el, ha nincs meglepetés.”

Iniesta

„Nem látom rajta, hogy váltani szeretne. Én 35 évesen hagytam el a csapatot. Szerintem még van neki hátra a Barcelonában. De persze ezt neki kell látnia, és neki kell eldöntenie.”

Messi

„Leót nem lehet megállítani. Mindig arra törekedtünk, hogy úgy kapja meg a labdát, hogy legyen elegendő helye ahhoz, hogy ki tudjon bontakozni. Létszámfölényes helyzeteket alakítottunk ki neki, hogy a szituációkat gólra tudja váltani. Ő a történelem legjobbja, ez több mint nyilvánvaló.”

Xavi és Messi korábbi kapcsolatával foglalkoztunk egy Xabi Alonso interjú részletben is, amit itt találsz.