„A döntés a távozásról? Nekem könnyű volt”

Luis Enrique a Barcelonáról, Messiről, szakmáról

Luis Enrique múlt nyáron saját elhatározásból hagyta el a Barcelona kispadját, azóta szabadságon van. A tréner azóta nem adott interjút semmilyen médiának. Most megtört a jég, de az interjút továbbra sem egy lap készíthette, hanem Ibon Zugasti, korábbi kerékpáros, aki YouTube csatornát üzemeltet – és akivel a kerékpáros hobbija miatt jóban van a szakember.

Meglepő volt a döntése

„Az igaz, hogy sok embert meglepett a szakmából. Nehéz megérteni, hogy elhagyhatod a Barçát, fedélzeten a legjobb játékosokkal. De számomra egyértelmű volt a dolog. És nem bántam meg egyáltalán. A Barçát edzeni azt jelenti, hogy minden energiádat a csapatra, a klubra, a játékosokra fordítod. És amikor már azt látod, hogy közeledik vége, el kell fogadnod, és be kell jelentened. Semmi több.”

Messit edzeni

„Messivel együtt dolgozni nagyon könnyű. Az ilyen szintű játékosokkal, mint Suárez, Iniesta, Leo… mindannyiuknak már van egy elképzelésük a játékról. Van egy elképzelésük az egyéni játékról, nem a csapatjátékról. Természetesen nem fogom megmondani Messinek, hogy hogyan kell cseleznie. De Messinek szüksége van arra, hogy csapat legyen körülötte, amit elárult a magatartásával is már. Éreztette, hogy csapat vagyunk, tizenegy játékos. Neki szüksége van a többiekre, de minél több labdát adunk neki, annál jobb.”

Volt akit nehéz volt edzeni?

„Nézd, minden öltözőben van legalább egy hülye. Ez már így van a játékoskorom óta. De akárhogyan is van, nekem szerencsém volt.”

Nem volt egyértelmű, hogy edző akar lenni

„Amikor abbahagytam a játékot, nem volt világos számomra, hogy edző akarok lenni. Sőt, elmentem a feleségemmel Ausztráliába élni, hogy szörfözzek, amit nagyon szeretek. Nem tudtam, hogy pontosan mit akarok csinálni, de jelentkeztem az edzői kurzusra.”

Katalónia

„Most nem egy szívesen látott dolog ezt mondani, de a katalánok emelkednek ki, és nagyon jól lehet élni Katalóniában. Az emberek, a város jóval fejlettebbek, mint amit Spanyolországban látni. Úgyhogy maradok is itt. Most az a tervem, hogy legalább egy évet legyek szabadságon.”

Spanyol válogatott?

„A válogatott klassz lenne. De most itt van nekünk Lopetegui, aki nagyon jól végzi a munkáját. Már kaptam érdeklődéseket más kluboktól, de olyan hívásnak kell lennie, ami igazán felkelti az érdeklődésemet. Olyan klub nincs, ahol jobb játékosokat tudnék edzeni, mint a Barçánál.