Rakitic: „Ha kell, eltöröm valamelyik testrészemet…”

Valverde szerepéről a maradásában | A fiatalok helyzetéről | Interjú, I. rész

Ivan Rakitic végül marad, a folytatás mellett döntött, és ezzel összefüggésben interjút is adott a katalán a ‘Sport’ sportnapilapnak. Ebben a beszélgetésben a horvát beszélt egy esetleges szerződés hosszabbításról is, Valverde szerepéről a döntésében, valamint a saját nevelések jelenlegi helyzetéről. Interjú, első rész. 

Milyen szerepet játszott Ernesto Valverde a döntésedben?

„Mindenekelőtt, kifejezte hogy teljes mértékben bízik bennem. Valverde tudja, hogy egy olyan játékos vagyok, akire mindig számíthat. Ha el kell törnöm valamimet a pályán, akkor eltöröm, és nem panaszkodom, ha ez segít az edzői stábnak és a csapatomnak. Ez a fajta elkötelezettség a legfontosabb, hogy meglegyen mindenkiben.  Természetesen az edző segít, a játékosok számára a támogatás létfontosságú.”

A következő lépés a szerződésed felülvizsgálata és megújítása lesz a Barcelona részéről?

„Nos, ha végeztünk, akár meg is kérdezheted az elnököt erről (nevet – a szerk.). A legfontosabb dolog, hogy tudják, hogy itthon érzem magam Barcelonában. A fizetésemelés sosem rossz dolog, legyünk őszinték. De nem siettetem a dolgot, azt szeretném, ha minden a maga idejében történne és azért, mert megérdemlem, és mert teljes mértékben hisznek bennem.”

 

 

Volt már szó új szerződésről?

„Igen, már szóba került az új kontraktus a világbajnokság előtt és közben is. De nem kell sietni. Tudom hogy a klub gondosan figyel a játékosaira, és biztos vagyok benne, hogy az elnök hamarosan hívni fog.”

A szezon elején az új igazolások közül senki sem kezdett a spanyol bajnokságban. Mit gondolsz róluk?

„A Barcelonában játszani nem egyszerű dolog. Minden nagyon szépnek tűnik kívülről, akár egy videójáték, de ha ide kerülsz, meg kell értened olyan dolgokat, amit az előző csapataidnál egészen máshogy csinálnak. Idő kell az új igazolásoknak, de mindegyikük sokat fog segíteni nekünk. Arthur, Lenglet, Malcom és Arturo Vidal olyan keményen dolgoznak, ahogy csak lehet és a csapat fantasztikusan fogadta őket.”

Az utánpótlással kapcsolatos vita tovább folytatódik. Mit gondolsz róla?

„Szeretnék 2-3 év múlva egy olyan generációt látni, mint amilyen a Puyol, Xavi, Iniesta, Valdes, Messi és a többiek által alkotott korosztály volt, de ez nem egyszerű. A Barcelona egy olyan magas szintre jutott, ahol nincs idő játékosokat tesztelni és megnézni hogy mi történik.  Egy utánpótlás játékosnak különlegesen tehetségesnek kell lennie. Ha az első csapat kevésbé lenne minőségi, akkor sokkal könnyebb lenne a fiataloknak bekerülni. De a srácok, akik most jöttek fel hozzánk, nagyon ígéretesnek tűnnek. Türelmesnek kell lenniük, és időt kell kapniuk a bizonyításra. Az edző készen áll arra, hogy lehetőséget adjon nekik, és ez remek.” 

Mindenképpen beruháznál egy Barçás ereklyére? Akkor az Eurobarça Shop pontosan a te tereped, ahol megrendelheted az alábbi ‘Baaarca!’ pólót akár több színben is!