Rakitic: „Szeretnénk BL-t nyerni idén…”

Rakitic szerepéről a csapatban | A BL-ről, mint legfőbb cél | Interjú, II. rész

Ivan Rakitic ‘Sport’-nak adott interjújának második része következik, melyben beszélt a maradásával kapcsolatos döntését leginkább befolyásoló tényezőkről, az idei csapatban betöltendő szerepéről és a Barcelona Bajnokok Ligájával kapcsolatos céljairól. Interjú, második rész.

Végül úgy döntöttél hogy Barcelonában maradsz a PSG ajánlata ellenére. Mikor és miért döntöttél így?

„Ez nem egy különleges pillanat volt, inkább számos dologra való reagálás. Voltak napok, amikor az emberek nagyon sokat pletykáltak rólam, és őszintén, eljött az a pillanat, amikor már nem akartam ezekről a találgatásokról hallani. Gondolkoztam a helyzetemen, beszéltem a feleségemmel és az ügynökömmel, és mindent átgondoltunk alaposan.”

Mi volt a legfontosabb? A családod, a foci vagy a pénz?

„A feleségemre hallgattam, valamint a szívemre, és rájöttem, hogy mennyire kiváltságos vagyok, hogy a Barcelona mezét viselhetem. A Barcelona címeréért játszani nagyszerű dolog. Nincs a világon még egy olyan csapat, amely többet tudna számomra nyújtani, a pénz kivételével. Az idősebb gyermekem két éve jár iskolába és sok barátja van. Míg a kisebbik most kezdi majd az óvodát. Nagyon boldogok vagyunk Barcelonában, és emiatt is volt könnyű meghoznom a döntésemet. Büszke vagyok rá, hogy itt folytatom a labdarúgást.”

Megértetted volna, ha a Barcelona elfogadja a PSG ajánlatát?

„Ha így történt volna, beszéltünk volna egymással. Azt kellett néznünk, hogy mi a legjobb mindenki számára, és ha a klub úgy ítélte volna meg, talán a reakcióm más lett volna. A legfontosabb az, hogy együtt tudjunk működni, és ami számomra jó, az valószínűleg a klub számára sem lehet rossz. Azonban mindannyian azt akartuk, hogy itt folytassam. Úgy érzem, hogy a klub és a szurkolók egyaránt szeretnek. Ezért tudtam meghozni ilyen gyorsan a döntésemet.”

A szezon még csak most kezdődött, de úgy tűnik, az általános várakozás az, hogy a Barcelona ebben az idényben megnyerje a Bajnokok Ligáját, hogy újra Európa csúcsára kerüljön.

„Igen, de ez nem jelent semmit akkor, ha kiesünk a negyed- vagy az elődöntőben. A Barcelonának minden évben az a célja, hogy megnyerjen minden versenysorozatot, amiben indul. Az utóbbi három évben nem teljesítettünk valami jól a BL-ben. Éppen ezért szeretnénk annyira megnyerni idén, de korábban sosem nyertük meg ezt a trófeát anélkül, hogy ne lettünk volna spanyol bajnokok is. Remek csapatunk van, de csak most kezdődött a szezon. A legjobbunkat fogjuk nyújtani, élvezzük a játékot és folyamatosan fejlődünk majd a szezon során.”

A csapatban eddigi betöltött szereped megmarad, vagy esetleg védekezőbb szerepkörben játszol majd?

„Ez az edzőn múlik. Ő tökéletesen ismeri a csapatot, hogy ki hol szeret játszani, és hogy mi a legjobb a csapatnak. A legfontosabb, hogy jól csináljuk a dolgunkat: minden meccset meg akarunk nyerni, és ez azt jelenti, hogy mindenkinek mindent bele kell majd adnia, az én esetemben vagy a középpálya közepén vagy védekezőbb szerepkörben. Az, hogy 4-4-2 vagy 4-3-3 a felállás, nem sokat számít, mert ha Lionel Messivel játszol, minden sokkal könnyebb, ő szabadon mozog a pályán, és az egész támadózónát irányítja. Messi játszhat a csatár mögött, vagy akár a szélen, emellett sokszor visszajön labdáért is. A legfontosabb, hogy megőrizzük a formánkat és az egyensúlyt, hogy mindenki megfelelően teljesíthessen.”