„Megtanultam számolni a kockázattal”

ter Stegen interjúja a 'SPORT'-nak

Az FC Barcelona német hálóőre, Marc-André ter Stegen a minap a katalán ‘SPORT’-nak adott egy exkluzív interjút. A kapus beszélt a fejlődésének fontosságáról, az egyéni díjakról. Ezen kívül szóba jött még az edzősködés, és az is, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdenie, miután a katalánokhoz igazolt. Végül pedig ejtett néhány szót a Bajnokok Ligájáról is. Terjedelmes interjú.

Miben fejlődtél a Barçában a 2014-es érkezésed után?

„Minden szezonban, minden mérkőzésen lehet valamiben fejlődni. Azt hiszem, a tanulás a legfontosabb dolog, tanulni fogok minden nap a karrierem alatt. És ez az, amit szeretnék alkalmazni a futballon kívüli életemben is. Most jó úton járok, és ezt szeretném folytatni.”

Azt mondod, az jó, ha kimozdulsz a komfortzónádból, így gondolod?

„Persze, száz százalékig. Ezért jöttem Barcelonába, hogy valami mást tapasztaljak meg. Meg kell tanulnod a nyelvet, különböző emberekkel fogsz találkozni, alkalmazkodnod kell. És most remélem, hogy folyamatosan tudok fejlődni és tanulni.”

Három bajnokság négy év alatt, de egy Zamora-díj sem, ez aggaszt?

„Nem, mert habár az egyéni díjak is fontosak, én inkább a La Ligát, a Kupát és a Bajnokok Ligáját nyerem meg, ha lehetséges. A kollektíva sokkal fontosabb számomra, mint az egyén. Természetesen, ha nagyszerű szezonod van, az egyéni díj önbizalmat ad, de nem ez a legfontosabb dolog.”

Sok focit nézel, tanulmányozod az ellenfeleket?

„Az az igazság, hogy nem annyira. Természetesen nézek meccseket, de nem mindet, mert fontos, hogy kikapcsolj és valami másra gondolj. Nekünk is van magánéletünk, és frissnek kell maradnunk fizikailag és mentálisan is, ki kell kapcsolnunk. Szeretem az építészetet például.”

Van egy fontos személy, akiről nem beszélsz sokat – a kapusedzőről -, mit tesz ő hozzá?

„Ő egyike azoknak az embereknek, akik mindig az árnyékban dolgoznak. Ő egy nagyszerű ember, ő támogatott engem, mióta a Barçába jöttem, ami az elején nem volt könnyű.”

Mert többet akartál játszani…

„Igen, nagyobb szerepet akartam kapni annál. Most minden nap edzünk, hogy fejlődjünk mindenben, amiben tudunk. Ez egy út, amin naponta dolgozunk. A kapusedző sokat segít nekem az előkészületekben, sokat dolgozik velem, és hála neki, erősebb vagyok.”

Sok éven keresztül leszel még a Barça kapusa?

„Az igazság az, hogy nem gondolok túl sokat a jövőre. Van egy szerződésem itt három és fél évig, szeretném végezni a munkámat, mint mindig, és soha nem lehet tudni, hogy mi fog következni. De boldog vagyok itt a klubnál, az emberek különleges módon bánnak velem. Nagyszerűen érzem magam a városban – sose lehet tudni, de nagyon boldog vagyok.”

Gondoltál arra, hogy a jövőben edző leszel?

„Nem gondoltam rá, vannak olyan dolgok, amelyek távol állnak a futballtól, de engem érdekelnek. Nem fogom azt mondani, hogy nem érdekel az edzősködés.”

A Valenciával való döntetlen egy jó védekezési szériának vetett véget…

„Az említett nyolc mérkőzés előtt nem volt olyan jó a védelmi szint, és nem csak a kapus előtt álló négy személyre gondolok, hanem az egész csapatra. Mindig csapatként kell védekeznünk, és úgy gondolom, hogy a közelmúltban általánosságban jól teljesítettünk.”

A Barça vezeti a Ligát, és most dupla Clásico jön a Kupában, de az emberek a BL-ről beszélnek…

„Igen, mindenki, mint minden évben. Jól akarunk játszani, és szerencsésnek kell lennünk, de tudjuk, hogy a megfelelő pillanatban kell a legjobbnak lennünk. Ehhez alapvető fontosságú, hogy jó formában legyünk a Bajnokok Ligája döntő pillanataiban.”

Mit tanultál a római kiesésből?

„Sok mindent. Nem volt könnyű túljutni azon, ami Rómában történt, mindenekelőtt mentális szempontból. Amikor hibázunk, próbálunk tanulni belőle, hogy ne ismételjük meg őket. Most már ez egy új szezon, és amennyire lehetséges, a legjobban akarunk teljesíteni. A Lyonnal találkozunk, és tudjuk, hogy 100%-ot kell nyújtanunk, hogy elérjük a nagy célunkat ebben a szezonban.”

26 évesen nagyon magabiztosnak kell lenned.

„Biztos vagyok abban, mit csinálok a pályán. Néha hibázol, de ez nem azt jelenti, hogy rossz kapus vagy. Azt tervezem, hogy továbbra is így fejlődjek. Elégedett vagyok a munkával, amit naponta végzek. A Bajnokok Ligájában, ha szerencséd van, a labda kipattan a kapufáról, néha pedig bepattan. Ezek a futballban megtörténhetnek.”

Úgy tűnik, kevesebbet kockáztatsz a labdával.

„Minden alkalommal, amikor kimegyek a pályára, azt akarom, hogy egy megoldás legyek a csapatnak, és ez nem könnyű. Hiszek a csapatom minden játékosában, de magamban is. Ezekben az években megtanultam számolni a döntések kockázatával. Minden szezonban lehet valamiben fejlődni. Ez nem jelenti azt, hogy nem szoktam hibázni, de kapusként erősnek kell lenned, és meg kell mutatnod minden meccsen.”