„Xavi készen áll már? Ezt neki kell tudnia, és tudni fogja”

Joan Laporta múlt héten egy videó interjúban jelezte: erősen fontolgatja, hogy induljon a 2021-es elnökválasztásokon, bár a végső döntést még nem hozta meg.

Az interjú választásokkal kapcsolatos részleteit itt már közöltük, íme minden más, amiről szó volt. Laporta elsősorban a maga, 2003-2010 közötti elnöksége emlékeit mondja el kérdésekre válaszolva, mégis általánosan például állítva, hogy hogyan kell szerinte cselekednie egy elnöknek.

Xavi:

“ Nagyon jó adottságai vannak ahhoz, hogy jó edző legyen, biztosan jól is csinálja már, és tapasztalatokat szerez. Neki kell tudnia eldönteni, hogy készen áll-e, felkészült-e, mikor jött el a pillanat, hogy itt edző legyen. Biztosan nagyon jó edző lesz. Mint játékos is már ennek élt, ezt szereti a legjobban.”

Készen áll már?

“Ezt nem nekem kell mondanom, hanem neki, mert ő sokkal többet tud a fociról, mint én, és nagyon okos. Amikor ajánlatot tettek neki, nemet mondott, nagyon szerény volt. Hallottam néhány gondolatát ezt követően, és úgy gondoltam, hogy pontosan tudta, hogyan dönt. Tudatában volt annak, hogy időre van szüksége.”

Játékosok közelében lévő elnök

“Nekem olyan játékosaim voltak, akik amellett, hogy tehetségesek voltak, nem akármilyen emberek is voltak, és ez is szükséges volt a sikerekhez, amiket elértünk. Talán életkoromból adódóan olyan, mintha a bátyjuk lettem volna, így nyertem el a bizalmukat. Velük voltam, és tudták, hogy én ott leszek, ha szükségük van a tanácsomra, a segítségemre. Megtisztelve éreztem magam, és elfogadtak az öltözőn belül is.”

Az elnöki poszt nehézségei

“Vannak pillanatok, amikor olyan döntéseket kell hoznod, melyeknek vannak bizonyos hatásai, következményei. De szerencsére van egy igazgatótanács is, ahol az elnök igyekszik irányt keresni a döntéseihez. De néha a legközelebbi környezetedben kell döntést hoznod. Mindig van valaki, akivel megbeszéled a döntést.”

Elnök, mint példa?

“Nekem saját stílusom volt, ami azon alapult, amit láttam. Minden elnökkel, akivel találkoztam, értékeltem a képességeit, adottságait, és tanulni tőlük: a glamourt, a bátorságot… Mindenkivel jó kapcsolatom volt. Ott voltunk az UEFA-nál, a FIFA-nál, voltak posztjaim, szerintem jól elfogadtak. Legalábbis később ezt bizonyították.”

Florentino Pérez

“Meg volt a magunk stílusa, de mindig jelen volt az összhang hivatalos szinten, és még egy jó személyes kapcsolat is. Mindig úriemberként viselkedett, és a nehézségeket is sikerült elegánsan rendezni. Emlékszem, hogy egyszer elmentem egy temetésre, a Real Madrid világában fontos ember, Pedro de Felipe temetésére, és szerettem volna meghúzni magam, nem éreztem, hogy pont nekem kellene elől állnom. De aztán odajött Florentino személyes asszisztense, és mondta, hogy szeretné, ha odaülnék az oldalára. Mivel nem akartam menni, többször is megkért. Majd mikor már ott voltam, azt mondta: “az ellenségeimet szeretem magam mellett tudni.”

Egy elnöknek kell értenie a focihoz?

“Igen, kell értenie, de tudnia is kell, hogy hogyan delegálja a feladatokat azokhoz, akik jobban értenek hozzá. Itt kell tudni szerénynek lenni. Én fociztam, és versenyképes voltam. A Madrid elleni mérlegünk pedig nekünk kedvezett, amikor én voltam az elnök. Leültem meccseket nézni Rijkaarddal, Cruyffal, Peppel, és azt vettem észre, hogy a tizedét sem tudom a fociról, mint ők. Amikor a labda a balszélsőnél volt, addig kritizálták a jobbhátvédet.”

A csapatok, akik tetszenek neki

“A City a Premierben, és Pep érjen el még további sikereket. Nagyon örülök miatta. Nagyon szeretem a Real Sociedadot is, örülök Aperribaynak, aki egy kiváló elnök, nagyon jól kialakított kerete van, Oyarzaballal, Odegaarddal, Merinóval, Zubeldiával. Nagyon tetszenek, és kiváló idényt futnak. És figyelek játékosokat is külön-külön: Muniain, Williams, Yeray, Bartra, Joaquín, Canales, a Sevilla, a Getafe, Jorge Molina… A Villarreal szintén, Cazorla, a Valencia, Parejo, Antonio Puertas, Joao Félix, Lucas Pérez, a Celtát pedig Óscar miatt. Mindig is szerettem a focit, élvezem a játékot.”

Az öltöző

“Az öltözőnek mindig meg vannak a maga szabályai, a saját dinamikája. Azoknak kell adnod a döntéseket, akik az adott területről többet tudnak. Te azért vagy ott, tudják: ha szükségük van valamilyen segítségre, számíthatnak rád”

Kapcsolat a fontos játékosokkal

“Ez nagyon fontos. Hinniük kell benned és társra kell tudniuk találni benned. Minden, amit mondasz, be is kell tudnod tartani, mert a játékos nagyon intuitív személy, okos ember, aki egy folyamatos versenyhelyzetben éli a mindennapjait, nagyon felgyorsultan. Fontos, hogy lássák, rendet tartasz, hogy lássák, tudsz viccelődni a szükséges pillanatban, és azt is, hogy tudsz komolyan beszélni a másikkal. Ismerjenek, és amit mondasz, tartsd is be.”

Ronaldinho

“Találkoztam vele nem sokkal a róla szóló dokumentumfilm bemutatásán. Sajnálatosan utána történt, ami történt Paraguayban. Kapcsolatban voltam Ronaldinho és Roberto családtagjaival, ők elmondták, miként alakult a dolog. Átadtam nekik az üzenetet, hogy ahogy tudom, támogatom őket. Nem tudom, hogyan kezelték ezt az egészet, de nagy kár érte. Mi culék nem szívesen látjuk őket szenvedni.”