Setién: “A Barçában nem voltam önmagam. Nem tudtam, vagy nem voltam rá képes.”

Nyolc hónapig volt a Barcelona edzője Quique Setién, aki az augusztusi kirúgása után nem nyilatkozott senkinek, visszavonultan élt. Most az El Paíssal, azon belül is Vicente del Bosque-val beszélgetett az elmúlt időszakáról. A nyolc hónapról, és kaland végéről is.

Az interjúban számos érdekes megállapítás van. Ilyen, hogy bármennyire is akart, nem tudott önmaga lenni a Barcelonánál, egyszerűen nem volt rá képes. Azt is bevallja, hogy nem akármilyen élmény volt számára ez az időszak, de könnyűnek sem nevezné. És az interjú során több kérdéssel is Messi barcelonai szerepét, befolyását vizsgálták. Az interjú egy részét közöljük.

“Az élmény a Barçában kivételes volt. Lehetőségem volt arra, hogy valami kivételeset megéljek. Azt mondtam a játékosaimnak, hogy soha nem voltam, olyan öltözőben, mint ez, ahol a világ legjobb játékosai ültek.”

A csodálata Messi iránt

“Szerintem Messi minden idők legjobb játékosa. Voltak már nagy játékosok, akik egészen kiválóak voltak, de az a folyamatosság, amit ő fel tudott mutatni éveken keresztül, nos ez az, ami senki másnak nem volt meg.”

Messit kezelni

“Vannak játékosok, akiket nehéz kezelni és közöttük van Leo is, ez igaz. Azt is figyelembe kell venni, hogy ő minden idők legjobb játékosa. És ki vagyok én ahhoz, hogy megváltoztassam? Ha éveken keresztül elfogadták, hogy milyen, és nem változtatták meg…”

“Van más szempont is, ami már kevésbé a játékoshoz tartozik, és még nehezebb kezelni. Sokkal nehezebb. Valamennyire elválaszthatatlan része sok sportolónak, amit lehet látni a Michael Jordanről szóló dokumentumfilmben is. Látsz olyan dolgokat, amiket nem vártál.”

Messi személyisége

“Nagyon visszahúzódó, de láttatja veled a dolgokat, amiket ő szeretne. Nem beszél sokat. De nézni, néz…Azt követően, hogy távoztam, vált számomra nyilvánvalóvá, hogy bizonyos pillanatokban más döntéseket kellett volna hoznom, de van valami, ami fölötted áll: a klub. És ott van az elnök fölött, a játékos fölött, az edző fölött. Ez a klub és a szurkolók.”

Tata Martino mondata, amikor azt mondta Messi kapcsán: “Már tudom, hogy ha felhívod az elnököt, kirúgathatsz bármelyik pillanatban, de ezt ne mutasd meg minden nap.”

“Igen, hallottam ezt a mondatot, és másokat is. Nincs arra szükségem, hogy bárki megmondja nekem, hogy mit csináljak, amit Martino vagy más mondott. Van elég tapasztalatom abban, hogy értékeljem, pontosan milyen ez a srác és a többiek.”

Messi szerepe a Barcelonában

“Milliónyian vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy Messi vagy bármelyik játékos fontosabb, mint a klub, vagy az edző. Ez a játékos, vagy mint mások az oldalán 14 éven keresztül azért éltek, hogy trófeákat nyerjenek, mindent megnyerve.

A nagylelkűség jelenléte a csapatoknál?

“Ez nagyon nehéz dolog, ha valaki hozzászokott ahhoz, hogy nyerjen. Valójában az elvárások olyan nagyok a jelenlegi fociban, hogy ez beoltotta őt, és még sokakat, akiknek folyamatosan szükségük van arra, hogy nyerjenek. De nyilvánvaló, hogy a nyerés érdekében nem használhatsz mindent. Az igaz, hogy vannak játékosok, akiket nem könnyű kezelni, és az igaz, hogy Leo is köztük van.”

Eder Sarabia másodedző

“Az első napon, amikor ott voltam, elmagyaráztam a játékosoknak, hogy milyen Eder. Mondtam nekik, hogy az első ember, akinek el kell viselni őt, az én vagyok. Ő olyan srác, akiben igazi, színtiszta energia van, és aki intenzíven éli meg a focit, de olyan, amilyen. Már nem fogjuk megváltoztatni. Amikor a kamerák ráálltak, hogy miket mondott, mondtam neki másnap, hogy nem mutathatja ezt a képet. A következő napon beszéltem a kapitányokkal és bocsánatot kértem tőlük.”

Önmaga volt Barcelonában?

“Természetesen nem. Nem voltam az, aki vagyok. Nem tudtam, nem voltam rá képes, ez a realitás. Amikor aláírsz egy olyan nagy klubhoz, mint a Barça, akkor tudod, hogy a dolgok nem lesznek könnyűek, annak ellenére, hogy a világ legjobb játékosaival rendelkezel. Hozhattam volna drasztikus döntéseket, de ezek sem oldottak volna meg semmit egy ilyen rövid időtartamon belül, amíg ott voltam. Vannak szituációk, amikor más kontextusban, más körülmények között másként kellett volna viselkednem.”

A 2-8 a Bayern ellen

“Nagyon súlyos sebet kaptál, örökre a Barcelona történelmébe kerültél ezzel a vereséggel. Vállalom a hiba, a felelősség rám eső részét. Azok után, hogy kirúgtak, döbbentem rá, hogy a döntés már meg volt hozva a 2-8 előtt is.”