Piqué: „Leo, ez egy év, utána új emberek jönnek…”

A ‘La Vanguardia’ még akkor készített interjút Gerard Piquével, amikor Josep Maria Bartomeu elnök még a hivatalában volt. Az interjú bővelkedett is kritikákban, amiket a játékos megfogalmazott az elnökkel szemben. Akkor az interjú első részét közöltük, majd pár nappal később Bartomeu elnök lemondott.

A folytatást az események forgataga eltolta, de amiket még akkor mondott Piqué, most is ugyanúgy aktuálisak. Az interjú első részét itt találod. Innen folytatjuk.

Térjünk át a pályán történtekre. Van ok a reménykedésre?

“Szerényen kell nekiindulni. El kell ismerni, hogy Európában jelen pillanatban vannak jobb csapatok nálunk. Vannak új játékosaink, akik vitalitást adnak a csapatnak, és velük együtt friss lábak is, amikkel könnyebb jobban letámadni. Ezt lehet látni, magam is érzem, mást játszunk.”

Koeman azt vallja, hogy ahogy edzel, úgy játszol. Ilyen keveset edzettek?

“Önkritikát kell gyakorolni. Amikor veszítesz a Bayern ellen ilyen módon, akkor az azért van, mert elhanyagoltad a napi rutint. Az ilyesmi nem történik meg egyik napról a másikra.”

Eljutott addig, hogy elképzelte Messit más csapat mezében? Küldött neki esetleg valamilyen üzenetet?

“Azokban a napokban nem volt vele sok kapcsolatom, mert azt gondoltam, hogy ez egy nagyon személyes, rá tartozó döntés. De egyre emlékszem: “Leo ez egy év, utána új emberek jönnek…”

Hogyan élte meg az ügyet?

“Leo magasan megnyerte magának a jogot, hogy szabadon hozzon döntést, és ha ő úgy gondolta, hogy el kell mennie… én mint elnök másként cselekedtem volna.”

Milyen értelemben?

“Egy játékos megadott neked mindent 16 éven keresztül… rá vagy kényszerítve arra, hogy megállapodj vele, hogy közös nevezőre juss vele. Nem lehet ennyire egyértelmű, hogy a két fél eltávolodott egymástól.”

És faxot küldeni volt a megfelelő magatartás?

„Azt kérdezem magamtól: Hogyan lehetséges, hogy a történelem legjobb játékosa, akivel annyira nagy szerencsénk volt élvezni a játékát, egyszer egy nap felkel, és elküldi azt a faxot, mert úgy érzi, hogy nem hallgatják meg. Mindez túlságosan megütköző dolog. Mi történik? Leo mindent megérdemel. Az új stadionnak az ő nevét kellene viselnie, és utána a szponzornak a nevét. Védenünk és óvnunk kell a nagy alakjainkat, és nem lejáratni. Ideges leszek a témától.”

Ez történik?

“Engem meglep, hogy olyan emberek, mint Pep, Puyi, Xavi vagy Valdés nem dolgoznak a klubnál. Van valami, amit nem jól csinálunk. Ezeket az embereket mindig meg kellene tartani, a klub történelmének a részét képezik, naggyá tették a klubot. Hozzá kellene tenniük az egészhez, és itt lenniük.”

Messi itt folytatja. Hogyan látja a mindennapokban?

„Nagyon jónak látom. Rendkívüli módon odateszi magát, és vágyik a sikerekre. Leo az öltöző tükre, a követendő példa. Ha ő jól van, nyugalmat sugároz az egész csapat felé.”