Messi: „A Barça sokkal nagyobb, mint bármelyik játékos, beleértve engem is”

Jordi Évole Lionel Messivel készített mélyinterjújának második része

Vasárnap este a La Sexta spanyol televízió sugározta az egyik legelismertebb katalán újságíró, Jordi Évole Lionel Messivel készített mélyinterjúját, amiben az argentin klasszis beszélt a saját és a Barcelona jelenlegi helyzetéről is. Az elmúlt időszakban a médiában sok olyan hír látott napvilágot, amelyek szerint nyáron távozni fog, de az elmondása szerint még nem döntött a jövőjéről. A beszélgetés első részéről már korábban beszámoltunk – ITT megtekinthető.

Az interjú második része:

Normális életet él

„Az életem nagyon normális, sőt néha unalmas is. Reggel felkelünk, reggelizünk, elmegyek edzeni, visszajövök, ezután Antonellával ebédelünk majd elmegyünk a gyerekekért és együtt vagyunk. Amikor visszaérünk, már nyolc óra van, vagy talán egy picit több, vacsorázunk és lefekszünk.”

Mercadonába szokott menni vásárolni?

Néha elmentem, persze nem mindig. Inkább szeretek szupermarketekbe menni. Nem folyamatosan, de időnként jó.”

Elmenne egy piacra is?

“Azt inkább nem, mert nagyon sok ember gyűlik össze és így nehéz. Nehéz olyan helyekre menni, ahol sok ember van.”

Tudatában van a mai társadalom szenvedésének?

„Igen, tisztában vagyunk vele. Az emberek azt gondolják, hogy egy buborékban élünk, és mi nem tudjuk, hogy mi történik, hogy rengeteg pénzt keresünk és nem érdekel minket semmi, de ez hazugság. A valóságot éljük meg, mint bárki más. Mindegyik ember olyan, amilyen, de így vagy úgy figyelemmel kísérjük az eseményeket. Szeretem megtudni és megnézni, mi történik a világban.”

Néha szeretne „névtelen” lenni

„Kivételezett helyzetben vagyok, amiatt amit csinálok és amiatt, amiért élek. De néha szeretnék névtelen lenni, és élvezni a piacra, a moziba, és a bevásárlóközpontba való járást, anélkül, hogy bárki rám nézne,  hogy bárki látná, mit csinálok, és anélkül, hogy mindig 300 ember figyelné, amit teszek. Mindig nagyon hálás vagyok a szeretetért, amit kapok, de vannak olyan pillanatok, amikor szeretnék észrevétlen maradni.”

A családja szegény volt?

„Nem, de az alsó középosztályból származott. Nekem nem hiányzott semmi és jó körülmények között éltünk, de nem luxusban.”

Mennyi pénze van

„Tudom, hogy mim van, hogy mit szeretnék vele csinálni, és mit nem. Mindennel tisztában vagyok.”

A bezártság után a futball visszatért

„Azt mondták nekünk, hogy játszanunk kell, és mi játszottunk. Úgy gondolom, hogy ez a szigorú korlátozások miatt az emberek számára jó volt, hogy a foci elterelte a figyelmüket. Ez figyelemelterelés volt az emberek számára.”

Az üres stadionok

„Borzalmas és egyben furcsa érzés. Minden nagyon hideg, csúnya, nagyon rossz érzés és nagyon furcsa ezt látni. Azt hiszem, ezért a látottak alapján alakultak az eredmények is, mert minden sokkal egyenlőbbé vált. Nem ugyanaz az érzés egy vendég csapatnak pályára lépni a Camp Nouban, úgy hogy kijön a pályára a csapat és nincsen ott senki. A mérkőzések kiegyenlítettebbekké váltak, és a játék is rosszabb lett. Minden megváltozott, negatív irányban. Minden más, mint korábban volt.”

Emlékszik, hol volt, amikor Maradona meghalt?

„Otthon voltam, üzenetet kaptam az édesapámtól, bekapcsoltam a televíziót és mindent megtudtam. Borzalmas dolog volt, nem hittem el. Tudtuk, hogy Diego nincs jól, de ezt senki nem gondolta… Szörnyű dolog volt. Abban a pillanatban elképesztő volt átélni”

El tudsz képzelni egy olyan temetést neked, mint amilyen Maradonáé volt?

„Nem képzelem el és nem is akarok belegondolni. De az ő esetében ez normális volt, azért aki Diego volt, amit tett Argentínáért, és amit érzünk iránta… Várható volt, ez így alakul, mert ő valóban mindent megérdemelt.”

Gondolkodott a halálán?

„Nem.”

Nem is fél a haláltól?

„Igen arra gondolok, hogy mi fog történni, amikor elmegyek, hogyan fog folytatódni a történet, hogyan lesznek a gyermekeim és a családom… de nem sokat szoktam ezen gondolkozni.

Tudta, hogy gólt fog szerezni akkor

„Igen, tudtam, bár az elmúlt időszakban nem igazán tudtam kihasználni a helyzeteimet. De azon a napon tudtam, hogy meg kell szereznem a gólt, és amikor a legkevésbé volt rá esélyem, akkor sikerült is betalálnom. Megünnepelhettem a gólomat, és neki ajánlhattam.”

Játékosok, akik Maradona előtt tisztelegtek

„Mindenki szabadon cselekedhet és azt csinálhat, amit szeretne. Nem mindenkinek tetszett Maradona a sport világában, és némelyik embernek az sem, amit a labdarúgásért tett, de az életmódja szerint egyesek kedvelni fogják, mások pedig nem.”

A politikai álláspontja

„Nem szeretek a politikáról beszélni és erről véleményt formálni. Látok és próbálok mindenkit meghallgatni és tanulni. Szeretek az ismeretségi körömben lévő emberekkel beszélgetni és elmondani a véleményünket, de zárt körben. A politika nagyon furcsává vált számomra. A politikai pártok már szinte focicsapatoknak tűnnek. Az emberek egészen fanatikusai lesznek egyes politikai pártoknak és ezért vannak is küzdelmek. Ha te az egyikhez tartozol, meg kell küzdened a másikkal. De ezt én nem így látom. A legjobbat akarom a hazámnak, hogy azok, akik szerényebb körülmények között élnek, jól élhessenek és ne szenvedjenek, illetve hogy ők is segíthessék aztán az országunkat.

Miért olyan rossz vereséget szenvedni?

„Nem tudom. Gyerekkorom óta mindig ilyen voltam. Vesztettem és sírtam. Könnyen felmegy bennem a pumpa, ekkor nem gondolkozom, és ami néha kijön belőlem ilyenkor, azt meg is bánom. De én ilyen vagyok, nem szeretek veszíteni.”

A Bayern elleni 8-2 volt a legrosszabb eredmény

„Mindenki számára egy rossz élmény volt, a meccs alakulása miatt. A vereség miatt is, és azért is, ahogyan veszítettünk. Egy nagyon nehéz éven mentünk keresztül, veszíthetünk, de nem így.”

Ismét elküldené a faxot?

„Igen, ez a hivatalos módja a távozási kérelem benyújtásának. Az elmúlt fél évben mondtam az elnöknek, hogy elmegyek, és hogy segítsen nekem ezzel kapcsolatban. Ezzel szemben nem tett semmit. Ez azt jelentette, hogy komolyan gondolom a dolgokat, illetve ez volt a megfelelő módszer arra, hogy hivatalossá tegyem a kérelmemet és a klubot is értesítsem erről.”

Úgy érezte, itt a váltás ideje

„Igen, mert hallottam, hogy az emberek azt mondták, hogy ez a klub adott meg mindent nekem, meg ehhez hasonlókat. Nagyon hálás vagyok mindenért, szeretem a klubot és a várost is. Úgy érzem, mindenemet odaadtam ennek a klubnak, és a csapat is mindent odaadott nekem, amit lehetett, és amit kaptam, meg is érdemeltem. Aztán eljött az idő, amikor úgy éreztem, hogy befejeződik ez a korszak, és hogy változásra van szükségem. Tudtam, hogy ez az év egy átmeneti év lesz, új játékosokkal és mindig szerettem volna tovább küzdeni a trófeák megnyeréséért, újra harcolni a Bajnokok Ligájáért, és a LaLigáért, úgy éreztem, hogy itt a változás ideje. El akartam menni, és szerettem volna jól elmenni. De az elnök nem akarta, és elkezdte úgy rendezni a dolgokat,  úgy szivárogtatni dolgokat, hogy úgy tűnjön, mintha én lennék a rossz fiú. De most nyugodt vagyok.”

A rajongókra gondolt

„Nagyon-nagyon nehéz döntés volt, borzasztó. Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést, nem hiszem, hogy ennél jobb városban élhetnék, és a családom sem akart elköltözni. De úgy éreztem, hogy ez a legjobb mindenkinek, a klubnak, nekem is, úgy éreztem, hogy távoznom kell, és hogy ez a korszak karrieremben lezárult. De nem kellett volna ennyire drasztikusnak lennie.”

Suárez távozásának körülményei

„Abban a pillanatban én már döntöttem, de az én szememben egy őrület volt, amit vele csináltak. Ingyen távozott, a klub pedig kifizette neki a szerződése hátralévő részére a fizetését. Mindezt azért, hogy egy rivális csapathoz szerződjön és ugyanazokért a célokért küzdjön, amikért mi.”

Bartomeu

„Sok mindenben és több éven keresztül megtévesztett.”

Per

„Ha a bírósághoz fordultam volna, akkor nekem lett volna igazam, és ez megerősítést is nyert volna, de nem akartam ilyenbe belemenni az imádott csapatommal szemben.”

Guardiola

„Arról beszéltünk egymással, hogy hogyan mennek a dolgok, de nem arról, hogy találkozunk-e. Ő egy nagyon különleges szakember. Ő pontosan megmondta, hogy mi fog történni a pályán az adott meccsen, hogy hol és hogyan nyerhetjük meg a mérkőzéseket. Idézőjelben balszerencsém volt abban, hogy a karrierem során edzőim voltak Guardiola és Luis Enrique is, a legjobbak. Az, hogy őket ilyen gyorsan megkaptam, abban is segített, hogy én is gyorsabban fejlődjek.”

Az, aki az öltözőben dönt: Messi

„Ezt régóta és sokan mondják. Ahogy azt is mondták, hogy a válogatottba is én választottam edzőket annak érdekében, hogy a barátaimat küldjék a pályára. Ez engem nagyon zavar, mert ezt sokan ténynek veszik. Az emberek hisznek mindenben, ami megjelenik az újságban, és sokan úgy vélik, hogy játékosokról és edzők sorsáról döntök, és játékosokat igazolok, de ez nagyon-nagyon messze van a valóságtól.”

Koeman terve a jövőre nézve

„Koemannal együtt jött egy fajta komolyság és egy elképzelés arról, amit el akar érni, és amit szeretne a csapatának, a klubnak. Igen, egy jó választás volt a csapathoz hívása, és jól csinálja a dolgokat. Nehéz, mert sok az új és fiatal játékos, de apránként egyre jobban javul a csapat.”

Tusquets azt mondta, hogy nyáron eladta volna Messit

„Ma már nem kell mondanom semmit ezzel kapcsolatban, mert ez már megtörtént, ő akkor ott sem volt, és ezen kívül ő nem egy elnök, akinek ezzel nincs dolga. Ami történt, megtörtént és nem kellett volna felvetnie ezt a problémát, mert ez nem tesz jót nekünk csapatként.”

Kedvenc jelölt az elnökválasztáson?

„Nem, inkább nem helyezkedek el egyik jelölt mellett sem. Ha azt mondják, hogy én irányítom a csapatot, akkor képzelje el mi történne, ha megmondanám, hogy melyik jelöltet részesítem előnyben. Remélhetőleg aki nyer, az a legjobb döntéseket fogja meghozni a klub szempontjából, és megváltoztatja a klub jelenlegi helyzetet. De ez nem lesz könnyű a jelenlegi állapotok miatt. Remélhetőleg aki nyer, az jól fogja csinálni a dolgokat annak érdekében, hogy a klub visszakerüljön oda, ahol lennie kellene, de most nincs ott.”

Néhány jelölttel beszélt már?

„Nem beszéltem még senkivel. Először nyerniük kell, és miután kiderül majd, hogy ki lesz a győztes, akkor az új elnök elkezdi kezelni a dolgokat úgy, ahogyan szeretné.”

Ha az elnök azt mondja, hogy Xavi lesz az edző, akkor marad?

„Már elmondtam, hogy először kerüljön sor a választásokra és akinek nyernie kell, az végül nyer. És júliusban meglátjuk. Nem tudom.”

Pszichológushoz járni

„El kellett volna mennem, de soha nem mentem. Nehezen tudom megtenni ezt a lépést, tudván, hogy szükségem van rá, sőt ragaszkodtak hozzá, hogy menjek, de én egy olyan ember vagyok, aki mindent megtart magának és ezt nem osztom meg másokkal, és nem tettem meg ezt a lépést. Tudom, hogy szükségem van rá ahhoz, amit csinálok, a mindennapokhoz, ahhoz amiket meg kell tennem, és tudom, hogy ez jót is tenne nekem, de mégsem csinálom.”

Szorongás

„Nem azért játszom, hogy a világ legjobbja legyek, vagy hogy ezt elmondhassam magamról, hanem azért, hogy nyerjek és a hogy a csapatom számára a legjobbat tudjam adni. Nem mutogatni szeretném magamat és, hogy azt mondják: én vagyok a legjobb.”

Ha Neymart leigazolja a Barça, akkor marad?

„Nehéz lesz új játékosokat igazolni, mert nincsen pénz. Több fontos játékost is szerződtetni kellene annak érdekében, hogy a klub újra harcolni tudjon a trófeák megnyeréséért, és őket ki kell fizetni. Neymar pedig nagyon drága lenne.”

És ha engedne a fizetéséből?

„És a PSG-nek hogyan fizetsz majd az esetleges átigazolásért? Az új elnök számára nehéz a helyzet, intelligensnek kell lennie és mindent rendbe kell tennie. Illetve változtatnia kell, hogy a dolgok jól menjenek.”

Neymar azt mondta, hogy jövőre együtt fognak játszani

„Nem tudom, hogy ezt mondta-e. Ezt tőle kellene megkérdezni, hogy miért mondta. Időről időre beszélgetünk, tartjuk egymással a kapcsolatot.”

Luis Suárezzel minden nap beszélnek?

„Igen, majdnem minden nap.”

A WhatsApp csoportban, beszéltek a jövőjéről?

„Nem, legutóbb a Bajnokok Ligája sorsolásáról beszéltünk, hogy nem szerettük volna megkapni a PSG-t, és feltételezem, hogy ők sem szerettek volna megkapni minket, mert azok közé a csapatok közé tartozunk, akiket tisztel a történelem.”

A legjobb barátja az öltözőben

„Mindenkivel jól kijövök. De azokkal az emberekkel, akik régebb óta itt vannak, azokkal értelemszerűen egy picit jobban egy hullámhosszon vagyunk. De kevesen maradtak a saját nevelésűek közül.”

A Griezmann-nal való kapcsolata

„Jó kapcsolatunk van, nincsenek problémáim vele. Hazugság amit mondtak, hogy nem szerettem volna, hogy a klub leigazolja őt. Remek a kapcsolatunk, néha együtt iszunk matét. Nincsen semmi probléma.”

A jövője

„Az év végéig még semmi nem világos. Meg fogom várni a szezon végét. A legfontosabb most a csapatra gondolni, ezt az évet jól befejezni, és nem szabad elterelni a figyelmet más dolgokkal.”

Sok ember nem szeretné, hogy távozzon

„Tudom, hogy rengeteg ember és rajongó van Barcelonában, aki továbbra is szeret engem, és azt szeretné, hogy maradjak. Tudom, hogy vannak olyanok is, akiknek a történtek után megváltozott a véleménye velem kapcsolatban, de mindent megteszek a csapatért és magamért. Amit a szívem és az eszem mond az az, hogy itt fogok maradni és itt fogok élni, és egyszer vissza akarok térni, hogy valamilyen módon a klubnál lehessek, mert ezt szeretném tenni és mert így érzek a klub iránt. Próbálok hozzáadni én is valamit.”

Azt mondta, hogy egy nap vissza akar térni Barcelonába. Ez azt jelenti, hogy távozik?

„Mindig az volt az illúzióm, hogy egyszer szeretném élvezni az életet Egyesült Államokban, illetve ott is élni és a bajnokságban játszani. De az, hogy ez később meg fog-e történni, nem tudom. Ezért mondtam azt, hogy a jövőben szeretnék visszatérni Barcelonába, és itt lakni.”

Az angol és a francia bajnokság

„Nem tudom, mi fog történni. Csak a jelenre koncentrálok, harcolni szeretnék azért, amiért lehet és nem gondolkozom azon, hogy hogyan fog véget érni a szezon, mert nem lenne jó, ha ma elmondanám, hogy mit fogok tenni, mert az az igazság, hogy még én sem tudom.”

Most boldogabb

„Igen, nehéz volt, mert nem voltam azon a helyen, ahol szerettem volna lenni, és nehéz volt alkalmazkodnom az öltözőhöz, mert sok az olyan játékos, akik újak és csak kevesen maradtak a tavalyi csapatból. Kevesen vannak az utánpótlásból, és emiatt eltérő a kultúránk is, és ez megnehezíti az egység kialakítását az öltözőben. De apránként, folyamatosan javul a helyzet.”

Az Atlético Madridban vagy a Real Madridban folytathatja?

„Nem, egyik sem. Ez teljesen lehetetlen.”

Mit szólnál a Barça szurkolóihoz?

„Nem tudom, hogy távozni fogok-e vagy sem, és ha végül majd a távozás mellett fogok dönteni, akkor azt a legjobb forgatókönyv szerint szeretném megtenni. Ha ez megtörténne, akkor egy nap szeretnék majd visszatérni a klubhoz, és azon dolgozni, hogy minél jobb legyen minden. Amennyiben távozok, akkor semmi nem történik, mert a Barcelona sokkal nagyobb, mint bármelyik játékos, beleértve engem is, és remélem, hogy az új elnökség jól fog majd dolgozni, hogy a csapat minél több trófeát tudjon majd ismét megnyerni.”

Mivel fog majd foglalkozni a jövőben, ha nem lesz aktív labdarúgó?

„Nem tudom, de az biztos, hogy valamilyen focival kapcsolatos tevékenységet szeretnék majd folytatni, mert azt hiszem ebben érzem otthon magam. Nem edzői szerepkörben képzelem el magamat, hanem talán sportigazgatóként és ott megpróbálok majd olyan játékosokat igazolni, akik hosszú távon jót tesznek majd a csapatnak, amelyiknél dolgozni fogok.”

A történet szebb, ha marad

„Igen, ez egy fiatal korom óta tartó szerelmi történet a klubbal és a várossal. Legyen vége ahogy vége lesz, de ennek nem kell foltot hagynia a múlton, amit itt megéltem. Nem egyszerű 16 évesen profinak lenni és mindig jól élni. Mindenen felül lehet kerekedni, és majd meglátjuk, mi történik a végén.”