Messi: „A kupagyőzelem fordulópont volt a csapat számára”

Az argentin klasszis a Diario Olénak adott exkluzív interjút

Lionel Messi a Diario Olénak adott exkluzív interjúban beszélt a futballon kívüli szenvedélyeiről, fiairól, a Barcelonába költözésről és arról is, hogy milyen egy mindennapi élet Messiként.

Gyermekkori emlékek

„Négy-öt éves koromban mindig volt egy labda a lábamnál, amint elkezdtem járni. Emlékszem az első Grandoli [Argentínában egy város] meccseimre. Vannak testvéreim és idősebb unokatestvéreim is, velük jártunk össze akkoriban játszani.”

Az otthonától való távolság

„Mindig sírtam, amikor hazajöttem Rosárióba, vissza akartam menni, hogy folytassam a munkát, de nehéz volt otthagyni mindent, amim volt. Tudtam, hogy legalább hat hónapba telik, mire ismét hazamegyek. Sok barátomat is elvesztettem, nagyon nehéz volt a kommunikáció velük. Ma már minden 13-14 évesnek van mobiltelefonja, de akkoriban még nem volt. Argentínában még inkább, nagyon nehéz volt egymással tartani a kapcsolatot, ez többnyire lehetetlen volt. A távolság miatt sok emberrel nem beszéltem többé.”

A szakállas időszak kezdete

„A szakállal kapcsolatos téma: köztudott volt, hogy én már régóta borotválkoztam. A Gillette-nél voltam, és azt mondták, hogy borotválkozzak meg mindig, amennyire csak lehet. Aztán eljött a pillanat, amikor azt mondtam, hogy nem borotválkozom tovább. Ezután a 2016-os Copa Americán sok játékosnak volt szakálla, és akkor elkezdtem borotválkozni újra. Innentől kezdve hagytam meg néha a szákallamat, vagy növesztettem meg a hajamat.”

Egyéb szenvedélyek

„Szeretem a padelt és figyelemmel szoktam követni a teniszben történő eseményeket is. Elég gyakran játszom Pepe Costával, én futok, ő pedig megmutatja a kvalitásait. Mi sem játszunk sokat, mert háromnaponta van egy meccsünk, de szeretem ezt csinálni.”

A házi milanesa (egy dél-amerikai étel) titka

„Minden a milanesa a tetejére kerülő szószon múlik. Sok nagyon jót ettem már, de az otthoni a legjobb. Mások is megkóstolták már, és azt mondják, ez igaz.”

Barcelonába költözés

„Az igazság az, hogy a döntés meghozatala nehéz volt, de ugyanakkor gyors is. Még csak nem is haboztam. Nehéz volt, mert amikor megérkeztem, egy papírmunkában lévő probléma miatt nem játszhattam, aztán elkezdtem játszani, és megsérültem. Majdnem egy évig nem tudtam versenyezni. Edzettem, de ez nem ugyanolyan volt, mintha játszottam volna közben. Aztán szerencsém volt, hogy onnantól kezdve minden nagyon gyorsan történt.”

Puyol maszkja

„Akkoriban cadete csapatban játszottam azt hiszem, 14 vagy 15 éves lehettem… És egy hétvégén, az Espanyol elleni meccsen megütöttek, és eltört az arccsontom. A következő hétvégén a Copa Catalunya döntőjében játszottunk, amit akkoriban játszottak, nem tudom, hogy még ma is létezik-e ez a sorozat…Ám abban az időszakban ez egy nagyon fontos torna volt. Ugyanez történt Puyollal is, aki nem tudom meddig játszott maszkban. Nekem adták, és én azzal játszottam. Párszor edzettem benne, bementem öt percre játszani, de lehetetlen volt, túl nagy volt nekem, mindenhol mozgott. Úgyhogy levettem. Játszottam egy darabig benne, azt hiszem, két gólt lőttem, és 3-0-ra nyertünk. 30 perc után levették rólam. Az édesapám kiabált az edzővel, hogy ne játsszak maszk nélkül, és hogy ne vegyem le, nem tudom mi történt, de levettem. Abban a pillanatban még nem tudtam, hogy mekkora veszélynek lehetek kitéve és hogy mi is történhet. Mindenképpen játszani akartam. Mérkőzés közben azonban bizonyos pillanatokban zavart: lehajtottam a fejem, és nem láttam a labdát, ezért levettem, és tovább játszottam.”

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

Gyermekei

„Elég szerencsés vagyok mert, gyakorlatilag egész nap velük lehetek, elvihetem őket iskolába, értük mehetek, elvihetem őket focizni, egyéb tevékenységekre, és ezt imádom. A legjobban azt élvezem, hogy felébredek, együtt reggelizek velük… Bár néha legszívesebben megölném őket (nevet).”

Családi élet

„Az igazság az, hogy a gyerekek mindennapjai miatt nem nagyon mozdulunk ki otthonról. Három gyermekünk van, és a végén az ember alkalmazkodik a rutinjukhoz. Kijönnek az iskolából, felveszed őket, csinálunk valamit, egészen fél kilencig vagy kilencig, amikor eszünk, nem alszanak el… Ha megeteted őket, elalszanak, és mi is elalszunk. A nap végére nagyon elfáradunk.”

A szülők az iskolában

„Szerencsés voltam, hogy fantasztikus szülőkkel volt dolgom. Thiagóval kezdtük, aki elsőként ment iskolába, hogy barátokat szerezzen, és egy nagyon jó osztálya van, és mi, szülők is rendkívül jó kapcsolatot ápolunk egymással. Most már normális, hogy találkozunk és összejövünk. Én pedig csak egy másik szülő vagyok.”

A mindennapi élet nehézségei Messiként

„A fő probléma a kimozdulás. Észrevétlen akarsz maradni, de ha olyan helyekre mész, ahol sok ember van, vagy egy bevásárlóközpontba, akkor ez nehéz. Vannak pillanatok, amikor csak úgy, nyomás nélkül akarsz élni. Néha az emberek fényképet vagy autogramot kérnek tőled, és néha nem akarsz velük mit kezdeni. Thiago nem szereti ezt, nem szereti, ha felismerik….. A személyisége nagyon félénk, és ezt nehezen viseli. Mateo pedig pont az ellenkezője, őt nem érdekli, hogy felismerik-e, vagy hogy ezt vagy azt mondják, neki mindegy.”

Tanulmányok

„Az az igazság, hogy nem szerettem tanulni, és nehéz volt számomra, de az iskolában mindig jól viselkedtem. Itt Spanyolországban jártam középiskolába. Nem nagyon figyeltem oda, nehéz volt nekem, de jó voltam, jól viselkedtem.”

Mit bántál meg?

„Hogy nem kértem korábban mezeket azoktól a játékosoktól, akik ellen gyerekkoromban játszottam. Mint (a brazil) Ronaldo, Roberto Carlos, olyan játékosoktól, akik ellen játszottam, és ma örülnék neki, ha megkaphattam volna a mezüket.”

A Copa del Rey siker

„Amikor versenyzek, mindig a győzelemért játszok, és azért, hogy megpróbáljuk elérni az összes célunkat, és hogy trófeákat nyerjünk. Az a helyzet, hogy a Copa del Rey megnyerése ebben a szezonban nagyon különleges volt a pillanat miatt, amiben voltunk, mert a dolgok nem mentek olyan jól a klubnál az elmúlt években a különböző eredmények és a trófeák (hiánya) miatt. Mivel az öltöző most nagyon fiatal, sok új arccal, a Copa del Rey egy fordulópont volt, és nagyon fontos volt. Ezen túlmenően pedig személy szerint én szeretek trófeákat nyerni. Minél több van, annál jobb.”

Copa America

„Mindannyian nagyon várjuk már. Izgatottak vagyunk, hogy játszhatunk ezen a Copán. Többek között a vírus miatt egy jó ideje nem voltunk együtt, és ez még éhesebbé tesz minket a sikerre. Ez egy különleges Copa lesz, ugyanakkor más is, mint a többi, mert nem lesznek szurkolók. De ettől függetlenül személy szerint én nagyon várom már, hogy újra együtt legyünk.”

***

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát