Busquets: „A Real Madridnak szerencséje volt, hogy éppen most volt egy kis szünet”

Interjút adott Busquets a RAC1-nek

Sergio Busquets a héten adott a RAC1-nek interjút, amiben beszélt a csapatot érinti aktualitásokról, elmondta, optimista a Barcelona helyzetét illetően, örült Xavi érkezésének és értékelte egy trófea elhódításának esélyeit is. Ezen kívül válaszolt néhány kérdésre a Pep-érával kapcsolatos összehasonlítások kapcsán, kitért rá, mennyire hiányzik Messi, valamint azt is megemlítette, edzőként is ki szeretné próbálni magát. 

Lendületben

„Azt hiszem, az egyik legjobb időszakomat élem futballistaként. Leginkább azért, mert a csapat működik, jól játszik, nyer, és ez meg is látszik. Már jó ideje nem voltunk ilyen masszív, jó csapat.”

Élvezet

„Amikor jól csinálod a dolgokat, győzöl, pozitív spirálba kerülsz, ezt mindannyian élvezzük.”

Hasonlóságok a Guardiola-korszakkal

„Részben van hasonlóság, igen. Végül is van egy elképzelésünk, meccseket nyerünk, jól csináljuk a dolgokat, és elismerik a stílusunkat, a filozófiánkat. De az egy olyan múltbéli korszak, amely sokat fejlődött, és már nem teljesen ugyanaz, de az élvezet és az stílus szempontjából persze, van hasonlóság.”

Az edzésmunkában végzett különbségek

„Vannak hasonlóságok és különbségek. A futball fejlődött és a riválisok is.”

Xavi hatása

„Úgy gondolom, hogy több összetevője volt ennek, amelynek ő is fontos része lett. Bizalmat kapott, sokat dolgozott, különösen az első napokban. Senki ne higgye, hogy könnyű volt. Sok játékos van, akik nem ismerték ezt a stílust. Rengeteg munka volt, sok edzés, videók nézése, próbáltam én is fejlődni. Végül is sikerült elérni. A sérült játékosok is felépültek, és új játékosok érkeztek. Egyébként is a végén, ha nyersz, minden sokkal könnyebb.”

Miért veszett el a Barça DNS-e?

„Nem hiszem, hogy a dolgokat a klubnál megfelelően végezték. Az edzők, akik jöttek, a saját, eltérő elképzeléseikkel érkeztek. Xavi a folytonossága azoknak az edzőknek, mint Pep vagy Luis Enrique volt. Jó edzők jöttek, de más ötletekkel. Se nem jobb, se nem rosszabb, csak más. Címeket is nyertek velük, ligákat és kupákat. A Bajnokok Ligájában azonban egészen másképp alakultak a dolgok.”

Bajnokok Ligája

„Több sötét éjszakát is átéltem. Amikor ez megtörténik, sokat kell gondolkozni azon, hogyan változtassunk rajta. Persze ez nagyon nehéz, és nem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy csak egy nyerhet.”

Szenvedés a pályán

„Szenvedtem, mert ez egy kicsit más elképzelés volt, mint amit megszoktunk, és azt hiszem, más volt, mint ahol a maximális szintemet tudtam nyújtani. Ha egy csapat nem nyer, és nem csinálsz mindent jól, akkor alulmaradsz, és nem érzed jól magad. Úgy érzed, hogy ez a te hibád és a klub hibája”.

Kritika

„Mióta idekerültem, a kritikát folyamatosan kapom. Amikor még nem voltam profi, engem azért kritizáltak, mert Carles Busquets fia vagyok.  A labdarúgás világában az öltözőben tapasztaltak nagyon különböznek attól, amit azon kívül tapasztalsz.”

Életkor

„Vannak 30 év feletti játékosok, akik olyan kluboknál vannak, amelyek nagyon jól bánnak velük, és továbbra is győznek. Inkább családi szinten aggódom, hogy ezek a kritikák eljutnak a feleségemhez vagy a szüleimhez. Tudom, hogy nem mindenki szerethet engem.”

Nincs nyugdíjba vonulás

„Nem hiszem. Azt hiszem, továbbra is tudok segíteni. Még egy év van hátra a szerződésemből. Tudom, hogy 33 éves vagyok. Ezt a szezont befejezem. A következő szezon lesz a szerződésem utolsó szezonja. Lesz világbajnokság, és remélhetőleg ott játszhatok majd. Az utolsó néhány hónapban meglátom, hogy vagyok. Nem fogok semmiféle nehézséget okozni. Majd meglátom, ha eljön az ideje. Jelenleg jól vagyok, és élvezem.”

Külföldről visszavonulni

„Elképzelhető, hogy a Barcán kívül, egy másik kontinensen játszom, mielőtt visszavonulok. Nagyon nehéz lenne Európában játszani, egy olyan riválisnál, amely a Barcával közös célokat tűz ki. Túlságosan nagy Culé vagyok. Egy másik kontinensen, igen.”

Szenvedés a pályán

„Nem vagyok, nem voltam, és nem is leszek gyors játékos. Ezt egész életemben tudtam. Ha ráadásul csapatként nem csináljuk jól a dolgokat, akkor szenvedek, Usain Bolt is szenvedne és Kanté is szenvedne. De fizikailag jól vagyok.”

Fiatalok

Mindig jó, ha van verseny. Ha belülről jönnek, annál jobb. Ezzel tudsz spórolni. Ha pedig nem, akkor kívülről kell toborozni.

Kessié

„Az edzőnek kell beillesztenie. Örülök, ha én is jobb lehetek. Bármi, ami tovább javítja a lehetőségeket, az üdvözülendő. Láttam őt játszani. Erős játékos, aki jól tartja a labdát, és jól indul.”

Ideális pótlás a csapatban

„Lehet, hogy egy kicsit inkább Nico, mint Frenkie. De Frenkie-nek több tapasztalata van, de egyikük sem azonos velem.”

Xavi

„Sok mindent megváltoztatott, idehozta a stábját. Szerintem a Peppel töltött ideje nagy nyomott hagyott benne.”

Veteránok

„Megpróbálunk segíteni, nem csak ötlettel, és nem csak Xavival, hanem korábban is. A fiataloknak azért, hogy megtapasztalják az első csapatba való feljutást, a kívülállóknak, hogy alkalmazkodjanak. A stílus tekintetében viszont igaz, hogy előnyben vagyunk.”

Jordi Alba, Piqué…

„Ezek a dolgok a futball részei. Azért vagyunk reflektorfényben, mert mi vagyunk azok, akik a legrégebb óta itt vagyunk, akik az összes Bajnokok Ligája-mérkőzésen ott voltunk… Három-négy játékosra koncentrálnak. Talán Geri (Piqué) egy kicsit más, de én vagy Jordi Alba vagy Sergi Roberto nem adunk túl sok interjút, és nincs sok barátunk külföldön…. Néha, ha egy játékos túl sokáig van egy helyen, az egy kicsit fárasztóvá válik. Igazságtalanul vagy igazságosan, de a futball ilyen.”

Sergi Roberto

„Senkinek sem volt könnyű. Főleg, ha olyan sokáig sérült vagy. Ismerem Sergi Robertót és a képviselőit, mert ők az én képviselőim is, és úgy gondolom, hogy nem ez volt a helyzet. Igen, biztosan felajánlották neki a hosszabbítást. Utána azonban olyan változtatások történtek, amelyek elferdítették a valóságot. Szerintem még van idő, és ha a klub, az edző és Sergi akarja, akkor a dolog nyélbe üthető. Nagyon nagyra tartom őt. Tudom, mi történt. A legjobbakat kívánom neki. Nagyon jó ember. Biztos vagyok benne, hogy nehezen élte meg. Nagyon pozitív, és szeretné folytatni.

Ifjú emberek

„Pedri lepett meg legjobban. A többiek itt kezdték az utánpótlásban, ő viszont nem. De idejött, és úgy tűnt, mintha már régóta ismerne mindent. Az a játékszellem, a pozíció, a pályán való irányítás. Hogy milyen ember? Mindig hajlandó dolgozni. Nem tetszik az Iniestával való összehasonlítás. Ők különböző játékosok. Talán mint emberek egy kicsit hasonlítanak, néhány gesztus, de Pedri az Pedri. Az a fontos, hogy ő egy nagyszerű játékos.”

Xavi-Iniestával vagy De Jong-Pedrivel játszana

„Az az idő soha nem fog megismétlődni. De most nagyon jól érzem magam ezekkel a srácokkal. Az a helyzet, hogy Xavival és Andrésszel nagyon jól kiegészítettük egymást.”

Messi

„Természetesen hiányzik. A pályán és azon kívül is. Amit nekünk adott… Nagyon egyszerű volt. Amit ő tett, azt senki más nem tette. Brutális különbséget jelentett. Ennyi év után normális, hogy hiányzik. Biztos vagyok benne, hogy mi is hiányozunk neki.”

Még több Messi

„Eleinte nehéz volt. Számunkra is sokkoló volt. Mi még mindig itt vagyunk, de képzeljétek el őt. Változás a városban, a csapatban, a stílusban… Ha nem nyersz, nem vagy boldog. Minden jót kívánok neki. Szeretném, ha Leo visszajönne, de tudom, hogy ez nagyon nehéz. Szerződése van, hogyan hagyhatná el… Xavi azt mondta neki, hogy az ajtó mindig nyitva áll, én pedig a barátja és csapattársa vagyok. És odaadnám neki a karszalagot. Mindig csodáltam és tiszteltem.”

Kapitányság

„Büszke vagyok rá. Gyerekkorom óta Culé vagyok. Nagyon jó kapitányaim voltak, mint Víctor, Puyi, Xavi, Andrés, Leo…”

Elérhető trófeák

„Szerintem mindkettő nehéz, de az Európa Ligában kiegyenlítettebbek a viszonyok.”

Ha Madrid elbukik…

„Megvan a reményünk, és meg is lesz a végsőkig. Győznünk kell és reménykednünk. Nagyon jó szériában vagyunk. Ez az a mentalitás, amire szükségünk van ahhoz, hogy esélyünk legyen a győzelemre.”

Európa-liga

„Izgalmas. Ez egy csapás volt számunkra [kiesni a BL-ből], de sok klub átélte már ugyanezt a helyzetet. Bayern, Chelsea… Ha nem teljesítesz jól, akkor megfizetsz érte. A lényeg, hogy változtassunk rajta, és erősebben térjünk vissza. Ez az előre vezető út. A végsőkig harcolni fogunk az Európa Ligáért, és ha lehet, meg is nyerjük”.

El Clásico

„A 20. perctől a 70. percig fölényben voltunk. Volt lehetőségünk három gólt szerezni, de nem sikerült. Sokkal jobbak voltunk, és átgázoltunk rajtuk. Ennek ellenére a Madrid mindig egy nagyszerű csapat. Szerencséjük volt – nekünk pedig pechünk -, hogy utána válogatott szünetet tartottak, ami mindig olyan, mintha mindent elölről kezdenénk. Most vannak játékosok, akik a válogatottjukban szerepeltek, a Sevilla ellen játszunk… Úgy gondolom, hogy ha a LaLiga szünet nélkül folytatódik, az pluszt jelentett volna nekünk.”

Valami nagy dolog van készülőben

„Úgy gondolom, hogy ha a pénzügyi lehetőségünk meglesz, az megengedi, hogy szerződéseket kössünk jó játékosokkal …. Úgy vélem, hogy hiányoznak azok a játékosok, akik a különbséget tudják jelenteni. Jó úton járunk. Nem tudom, hogy mit tudunk megnyerni, mert láttunk néhány nagyszerű dolgot az utóbbi időben, de azért fogunk küzdeni, hogy mindent megnyerjünk.”

Edzősködés

„Szeretném kipróbálni magam edzőként, amikor visszavonulok. Az edzői képesítést a visszavonulás után kapom meg pár év múlva. Megpróbálok jó stábot szervezni. Meglátjuk, hogy lesz-e rá lehetőségem, és tetszik-e.”