Piqué: „Megkértem Fergusont, hogy engedjen el életem klubjába”

The Overlap interjú - 1. rész

Piqué a Skybet, ’The Overlap’ című műsorában adott interjút, a korábbi Manchester United legendának, Gery Nevillenek. Beszélt a Unitednél töltött évekről, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdenie akkoriban, 17 évesen. Téma volt még a fiatal és a veterán játékosok kapcsolata a múltban és a jelenben, valamint Guardiola Barcelonája, a beszélgetésben pedig nem voltak tabuk. Az interjú első részét az alábbiakban közöljük. 

A Unitednél töltött időszak

„Ferguson a második apám volt, nem csak egy edző. Ő győzött meg, hogy menjek a Unitedhez. Nagy változás volt ez az életemben. Barcelonában egy buborékban éltem, kényelmesen a családommal, ismertem mindenkit, voltak barátaim, ezután hirtelen egyedül találtam magam Manchesterben. 17 évesen egy angol családhoz kerültem. Más volt az étel, az időjárás, az angolom nem volt túl jó… Nem akartam, hogy a szüleim feladják a barcelonai életüket, a munkájukat, egyedül akartam átélni az angliai kalandot.”

„Nem tudom emlékszel-e (Nevillehez beszél), de az első napjaimban az öltözőben kitaláltál egy kis játékot, meg kellett neveznem a legjobb és a legrosszabb játékost a csapatban. (Neville nevetve emlékszik vissza erre a beavatási szertartásra – a szerk.) Borzalmas volt, már nem tudom kiket mondtam.”

„Nem volt egyszerű a manchesteri időszakom, mert többet akartam játszani, de akkoriban a védelem tengelyében ott volt Vidic és Ferdinand, akik a legjobbak voltak a posztjukon, be kellett látnom, hogy nagyon nehéz lesz játékperceket kapnom. Nagyon sokat fejlődtem fizikálisan és mentálisan is, ez az időszak sokat segített, hogy visszatérve Barcelonába az első csapatban jól teljesíthessek.”

A mai fiatalok

„A fiatal és a veterán játékosok kapcsolata ma már teljesen más. Régebben nagyobb volt a tisztelet, ezt az idősebb játékosok el is várták, megtartották az egy lépés távolságot. Manapság, ha egy fiatal megérkezik fél év múlva a legjobb haverok vagytok. Ez nem rossz, vagy jó, csak máshogy működik ez a dolog.”

„Mindig azt mondom a fiataloknak, hogy élvezniük kell az életet. 100%-ig a focira kell koncentrálni, de vannak időszakok a szezonban, amikor ki kell kapcsolni, mert különben lesérülsz, vagy idegileg kikészülsz és nem tudsz teljesíteni. Minden energiáddal a játékra kell koncentrálnod, jól játszani és segíteni a csapatot, de vannak pillanatok, például válogatott szünet vagy egy-két nap pihenő, amiket ki kell használnod. Ha minden idegszáladdal csak a focira koncentrálsz, az nem vezet jóra.”

„Amikor megérkeztem Barcelonába, 21 éves voltam, Puyol 30. Ő volt a kapitány. Soha nem járt el kikapcsolódni. Kezdtünk jóban lenni és mondtam neki, hogy jöjjön el velem iszogatni. Így is lett, majd mondta, hogy ezt máskor is meg kell ismételnünk. Puyol könnyen felismerhető, így 3-4 nap elteltével mindenki arról pletykált, hogy Puyol megállás nélkül bulizik. Ezután nem akart elmenni sehova (nevet). Puyol sok dologban jó hatással volt rám és ez fordítva is igaz, szóval jól kiegészítettük egymást.”

Pep Guardiola Barcelonája

„Megkértem Fergusont, hogy engedjen el a Barcelonába, életem klubjába. Nagy szívességet tett nekem, mert alacsony, öt millió eurós áron értékesítettek. Mondhatták volna, hogy távozhatok, de 15-20 millió euró ellenében, ilyen összeg mellett pedig nem lett volna transzfer. Mindig is értékeltem, hogy ilyen közel állt a játékosaihoz és, hogy figyelt a problémáikra.”

„Amikor megérkeztem Barcelonába nem álltunk túl jól. Ronaldinho és Deco eligazolt, Eto’o pedig közel állt a távozáshoz. Ekkor jött a La Masiáról Busquets, Pedro. Iniesta, Xavi és Messi előtérbe kerültek, nagy bizalmat kaptak Guardiolától. A csapat hirtelen fejlődni kezdett. Az első hónapban nem teljesítettünk jól, de később mindent megnyertünk és remek futballt játszottunk.”

„Már a La Masiaban is úgy játszottunk, hogy a belső védők eltávolodnak egymástól, kihúzódva a szélek felé, ez annak a filozófiának a része, amit Johan Cruyff honosított meg a 90-es években. Ezt megcsinálni profiként az első csapatban sokkal nehezebb. Az edzőn is sok múlik, meg kell bíznia a belső védőkben és hinnie kell a filozófiában. Hátulról indul a játék, nem veszítjük el a labdát, nem rúgjuk előre, rövid passzokkal építjük a játékot.”

„Megnyertük a La Ligát és a Spanyol Kupát is. Ezen a meccsen múlott, hogy elérjük azt, ami még nem fordult elő a klub és a spanyol klubok történetében, vagyis, hogy triplázzunk. (Ez végül sikerült, 2009-ben, 2-0 arányban győztek a Manchester United ellen, ezzel megnyerték a Bajnokok Ligáját – a szerk.) Nagyon idegesek voltunk és emlékszem Guardiola, a meccs előtt az öltözőben lejátszott nekünk egy videót, amiben mi szerepeltünk, a családtagok, hogy mit értünk el abban a szezonban és mit tettünk azért, hogy eljussunk ahhoz a ponthoz. Úgy gondolom, ez a videó egyáltalán nem segített (nevet). Az első 10 percben nagyon szenvedtünk, emlékszem Christiano Ronaldo szabadrúgásából Park Ji-sung majdnem gólt szerzett. Samuel Eto’o gólja megnyugtatott minket, utána már tudtuk játszani a saját játékunkat.”

„Guardiola nagyon okos és úgy érti a játékot, mint senki más. Minden eszközzel ellát ami a játékhoz kell, hogy felkészült legyél bármilyen szituációban. Minden csapatot nagyon alaposan kielemez és ezután adja az instrukciókat. Szóval nagyon magabiztosan és felkészülten várod a mérkőzést. Mentálisan is nagyon jól felkészít, szívhez szóló beszédeket tart, nagyon megérint.”

Az interjú második része: https://www.eurobarca.hu/hirek/interju/20220518-pique-a-szuperliga-politikai-kerdes-lett-spanyolorszagban/

***