Eduard Romeu: „500 millió kell a Barcelona megmentéséhez”

A Barca gazdasági alelnöke, Eduard Romeu szerint a Barça pénzügyi helyzete még mindig „drámai”, de van megoldás. Szerinte a La Ligán keresztül kiajánlott CVC ajánlat a televíziós jogok részbeni eladása esetén a Barcelona rosszabb helyzetbe kerülne, mint előtte. Június 16-án fontos pártolói taggyűlést tartanak a Barça-eszközök részbeni eladásáról, hogy „feltámasszák a halottat”, ahogy azt ebben az interjúban a klub gazdasági alelnöke kifejtette.

Hogyan határozná meg a klub jelenlegi pénzügyi helyzetét?

„Még mindig kritikus, de az egy évvel ezelőttihez képest az a nagy előnyünk, hogy tudjuk, hol tartunk, és azonosítottuk a problémát is. Tudjuk, hogy mi okozza a drámát.”

Mennyi pénzre van szükség ennek a „drámának” a leküzdéséhez?

„Ami legjobban fáj az a saját tőkerész leértékelődése, ami jelen esetben 500 millió euró. Idén akár 150 millió veszteséget is elkönyvelhetünk, ha nem teszünk semmit. Egyszer azt mondtam, ha valaki férfit akar belőlem csinálni, adjon 500 milliót. Ez kell ahhoz, hogy megmentsük a Barçát.”

Képesek lesznek eladni néhány eszközt (Barça Licencing & Merchandising jogok, Barça Studios)?

„Igen, de ezen eszközök eladását jól kell menedzselni, mert nem az a lényeg, hogy pénzhez jutunk, sokkal inkább az, hogy ezáltal milyen pozícióba kerülünk. Bizonyos tevékenységek elvégzéséhez pénzre van szükséged. Néhány számodra kellemetlen szituációban nem tudsz tárgyalni, ha nincs pénzed, és így nem tudsz megoldást találni. Továbbá, ha meg kell erősíteni a csapatot, mert nem érte el a kitűzött célokat, akkor pénzre van szükség.”

A helyzetről csak Bartomeu öröksége tehet?

„A helyzet olyan, amilyen. Ezt örököltük. A múltban megtett, vagy nem jól tett, vagy egyáltalán meg nem tett dolgokról van szó. Ha az Espai Barçáról beszélünk (Camp Nou és környékének felújítási projektje – a szerk.) – ami alapvető fontosságú – az például három évig kevesebb jövedelemet fog biztosítani, mint normál esetben.”

Megbánta, hogy tavaly nyáron a könyvelésben ennyire leértékelt néhány játékost, és a La Liga azt mondta, hogy lábon lőtték magukat?

„Tudtuk, hogy ez egy merész feladat, de szükség volt rá, hogy pontos képet kapjunk. Összesen 160 millió euró értékű leértékelést végeztünk a könyvelésben, és az első esetben, Coutinho eladásakor láttuk, hogy még így is elmaradtunk a könyvelt értéktől 17 millióval. Ez azt mutatja, hogy ez nem parasztvakítás volt részünkről. A lehető legjobb döntés volt, és most meg kell küzdenünk azzal a puttonnyal, ami az elhalasztott kifizetésekből és a növekvő szerződésállományból következik, mert ezeknek kihatásai vannak a szezon előtti döntésekre.”

Mennyit nyom ez a puttony?

„120 és 150 millió közötti összegről beszélünk. Most egyéni alapon kell tárgyalnunk mindenkivel. Nem jut mindenkinek cukorka.”

Hogyan magyarázza el a pártoló tagoknak, hogy ki kell árusítania, vagy el kell adnia a klub eszközállományának egyrészét?

„Egy halott embert próbálunk feltámasztani, de szerencsések vagyunk, hogy a klubban van potenciál, egy olyan márka, amely értéke különböző ingatlanokban és egy sor eszközben van benne. Ha a klub tulajdonosa nem akarja megmenteni a helyzetet azzal, hogy pénzt tesz bele, akkor meg kell engednie, hogy ezt az örökséget és ezt az értéket felhasználjuk, hogy újraéleszthessük a klubot. (A klub valójában nem is tulajdonossal működik, történelmi hagyományok miatt civil szervezetként – a szerk.)”

Mi a helyzet a BLM és a Barça Studios részbeni eladásával?

„A Barça Studios részbeni eladását meghirdettük, vannak ajánlataink is, de nem csábítóak. Eladásra kínáljuk más eszközök részesedését is, azaz a BLM-et (gyakorlatilag a licencjogok és a kiskereskedelmi részleg – a szerk.) és televíziós jogokat. Az eszközökért érdeklődőket meg kell versenyeztetnünk egymással. A BLM-re 275 millió eurós ajánlatot kaptunk. Ez egy jó ajánlat, ha figyelembe vesszük, hogy az egész Barça Corporate 200 millió euróra volt értékelve, ami számunkra nagyon kevés. Ahhoz, hogy több pénzhez jussunk, több időre van szükségünk, de az idő ketyeg, és a Damoklész-kardja ott lebeg a fejünk felett. Idő és türelem.”

Megpróbálják veszteség nélkül zárni ezt a pénzügyi évet?

„Ez az egyik prioritásunk. Három egymást követő veszteséges év után meg kell fordítanunk a trendet. Fontos közvetíteni a piac felé, hogyha mondunk valamit, akkor azt meg is tesszük. Ettől válunk hitelessé a jövőbeni projektjeinknél.”

A legegyszerűbb lett volna elfogadni a CVC ajánlatát a televíziós jogokra. Miért mondtak ismét nemet?

„Ez volt az ésszerű, mert így tudtuk megszüntetni a saját tőke leértékelődését. Tegyük a két ajánlatot egymás mellé: a CVC ajánlata a La Liga Impulson keresztül és egy másik, amit mi tárgyaltunk le. A két kötelező érvényű ajánlat között 540 millió euró a különbség. Egy év alatt megcsináltuk volna azt, amit öt év alatt terveztünk. Kiálltunk volna a közgyűlésen, és sikerrel jártunk volna. De ez azt jelentette volna, hogy rosszabb állapotban hagyjuk a klubbot a jövő számára, mint ahogy mi azt kaptuk. Miért kellene 10% feletti kamatot fizetnünk adósságért, amikor 2% alatti kamatlábbal is megoldhatjuk ezt?”

Ez egy végleges döntés?

„Igen, a magunk részéről végleges, a ránk gyakorolt nyomás és a fair play kérdése ellenére, amelyet mindig szem előtt kell tartanunk, ez egy rossz üzlet lett volna. Gazdasági szempontból ez nem elfogadható számunkra, és az elnök már ezt nagyon világosan megfogalmazta.”