Raphinha a Mundónak: „Ronaldinho és Neymar után most én következek a BL megnyerésével”

Raphinha a Mundo Deportivonak adott interjút az Egyesült Államokban

Mialatt az FC Barcelona az Egyesült Államokban turnézik, a Mundo Deportivo kamerái forogtak, a Las Vegasban játszott Clásico hősével, a Barça nyári igazolásával, Raphinhával készítettek interjút. A brazil beszélt korábbi edzőjéről, Marcelo Bielsáról, a Madrid ellen szerzett góljáról és a beilleszkedéséről is.

Mi az amin a leginkább meglepődtél Xavival kapcsolatban? Emelj ki egyet!

„Mindig nagyon felkeltette a figyelmemet, amikor láttam játszani, mindig úgy játszott – és most edzőként is erre törekszik, – hogy közel legyen az ellenfél kapujához, ez támadóként nagyon tetszik nekem. Ahogy presszionál, mindig keresi a kapcsolatot a labdával, és a gólok, nekem nagyon bejön ez a stílus, rengeteget segít.”

És ahogy bánik veletek?

„Szintén nagyon tetszik, hogy annyira közel áll a futballistákhoz, szeretem, ha ilyen egy edző. A kevés idő alatt, mióta itt vagyok, úgy érzem, ő egy emberközeli edző, mindig keresi, hogy a lehető legjobb segítséget nyújtsa. Tudja, hogy kell bánni a játékosokkal, és hogy mire van szükségünk.”

Kivel vagy leginkább jóban a játékosok közül?

„Nagyon közel állok Ansuhoz és Ronaldhoz (Araújóhoz – a szerk.), mert mindketten beszélnek portugálul, emellett Ronald dél-amerikai, így még több közös van bennünk. Az, hogy portugálul beszélnek, közelebb hoz ugyan hozzájuk, de mindenkivel jóba vagyok. Apránként mindenkivel egyre inkább jóba vagyok, az a filozófiám, hogy mindenkivel a lehető legjobb kapcsolatom legyen. Persze most még tényleg Ansuval és Ronalddal van jobb kapcsolatom a portugál miatt, de mindenki nagyon jól fogadott, ezért nagyon hálás is vagyok.”

Mi a legfőbb vágyad?

„Szeretnék emberileg és játékosként is a legjobban hozzájárulni a csapat sikereihez. Én mindig kész vagyok segíteni.” 

Milyen edző Marcelo Bielsa?

„Ő nagyon sokat segített az első pillanattól kezdve, hogy Leedsbe érkeztem. Mindig többet követel, mindig a legnagyobb alázatot követeli meg. Segített nekem elérni a válogatottságot, és eljutni a Barçához. Ha nem lettek volna a tanításai, akár csapat- vagy egyéni szinten, valószínűleg nem lennék most itt.”

Mi Bielsa legfőbb jellemvonása?

„Amellett, hogy a játékstílusa során mindig tisztelni kell a labdát, a legtöbb erőfeszítést várja el a meccseken és az edzések során, nagyon fontos ember volt a karrieremben, és ezt sose fogom elfelejteni.” 

Hasonlít Xavihoz a munkája?

„Különböznek, Marcelo különlegesen áll a munkához. Ez a Marcelo Bielsa-stílus, nevezzük így. Minden edző más. Ahogyan minden ember máshogy éli az életét, minden játékos és edző máshogy végzi a munkáját.” 

Hogyan élted meg a gólt a Madrid ellen?

„Az, hogy egy Clásicón esett, különlegessé tette. Nehéz leírni az érzelmeimet, amik átjártak ott. Mivel egy Clásico volt és sikerült betalálnom, nagyon boldoggá tett. Remélem ez az első gól volt a sok közül, amiket Clásicókon szerzek.” 

Emlékszel a szituációra?

Igen, próbáltunk nyomást gyakorolni, és láttam, hogy Militao felemelte a fejét, hogy váltson. Próbáltam beleállni a passzba, hogy középre játsszam, és ne szélre. Amikor hozzám érkezett a labda, próbáltam úgy lekezelni, hogy gólra tudjam váltani.”

Véletlenül nem egy baráti gólpassz volt Militaótól, aki válogatott csapattársad és közeli barátod…?

„Nem. Barátok vagyunk a pályán kívül, de a pályán mindketten a saját csapatunkért küzdünk. Ő mindig az övéért, én mindig az enyémért. Ő szomorú volt ebben a helyzetben, én vidám.” 

A mérkőzés előtt félreértelmezték néhány szavadat, mégpedig, hogy a Barcelona jobb csapat, mint a Madrid. Azóta tisztáztad, hogy nem ezt mondtad a sajtószobában. Azonban a pályán mégis így „hangzott”, nem?

„Az, ami a pályán történik, a pályán kell történnie. Az emberek nem tudnak játszani a szavakkal, ezt-azt mondani bizonyíték nélkül. Az, amit eddig a pillanatig tettünk, az, hogy megmutassuk a játékunkat, az összetartozásunkat és azt, hogy a mi stílusunkkal hogy lehet eredményeket elérni.”

Mindig szélsőként játszottál?

„Igen.” 

Mit szeretsz leginkább ezen a poszton?

„Olyan stílusú szélső vagyok aki szereti a gyorsaságot és a cseleket. Persze, mivel csatár vagyok, szeretek gólokat lőni és gólpasszokat adni. Részt venni a gólokban és a támadásokban is. Jó brazilként élvezem a cseleket, de mindig gólra törekszem.” 

Jó brazilként Garrinchára emlékeztet, de őt nem láthattad játszani. Kit tekintesz példaképnek?

„Ronaldhinho Gaúchót. Kicsiként, mivel egy városból, azon belül egy kerületből vagyunk, a családunk jó barátja, mivel nagyon jó futballista és nagyon jó ember, nagyon inspirált engem. Emellett az ő játéka, az hogy mindig boldog volt és mosolygott a pályán, majd a varázslat, amit véghez vitt. Hatalmas motivációt adott nekem, hogy kövessem az ő játékát. Később, amikor Neymar elkezdett a Santosban játszani, hasonló stílusa volt, és én mindig próbáltam őt utánozni a pályán.”

Mindketten a mostani csapatodban játszottak, mint ahogy sokan mások is…

„Igen, a Barcelona mindig is egy volt azok közül a csapatok közül, amik a leginkább vonzottak, Ronaldo, Deco, Romário és több másik játékos miatt, akik itt játszottak. Látni, ahogy Ronaldinho és Neymar történelmet ír a klubbal nagyon fontos volt. Referenciát jelentettek a futballban.”

Mindketten megnyerték a Bajnokok Ligáját a Barcelonával, ez elég inspiráló lehet

„Igen, most én következek.”