Lewandowski: „Tudtam, hogy a Barçának problémái vannak, de azt mondtam: ez egy olyan út, aminek én is részese akarok lenni”

A lengyel klasszis a vasárnap esti El Clásico előtt adott interjút

Az El Clásico előestéjén Robert Lewandowski interjút adott az ESPN-nek, konkrétan Martín Ainsteinnek a „Diarios de Bicicleta” című műsorban, amelyben mesélt az első szezonjáról Barcelonában, arról, hogy a változásokhoz idő kell és ez a csapat még nem állt készen arra, hogy az európai kupaporondon is versenyben legyen. A lengyel klasszis szerint egy-két esetleges igazolással nem tökéletesebbé, de versenyképesebbé lehetne tenni a csapatot, aki beszélt még Ancelottiról, akivel Münchenben dolgozott együtt korábban, valamint természetesen magáról a Clásicóról is.

A Barçához igazolása

„Láttam, hogy ez egy kihívás, és megkérdeztem magamtól, hogy készen állok-e rá. Lehet, hogy 34 éves vagyok, de ez csak egy szám, és tudom, hogy még több évig is játszhatok a legmagasabb szinten. Nem tudom pontosan, hogy mennyit, de mindig is boldogan játszottam. Tudtam, hogy az első szezonom itt nem a legjobb lesz arra, hogy egyéni címeket nyerjek, de készen álltam.”

A Barça manapság

„Jó csapatunk van. Talán egy-két változtatással erősebbek lennénk. Nem tökéletesebbek, de versenyképesebbek. Ebben a szezonban voltak problémáink a Bajnokok Ligájában, és ezeket ki kell javítanunk. Még nem állunk készen arra, hogy a legmagasabb szinten versenyezzünk három trófeáért. A futballban lehetetlen egy hét vagy egy hónap alatt megváltoztatni valamit. Ehhez idő kell. Mindig is a La Ligában akartam játszani. Tudtam, hogy a Barcelonának rengeteg problémája van, de amikor láttam, hogy milyen utat akarnak járni, azt mondtam magamnak: ennek a részese akarok lenni.”

Ancelotti [a Bayern Münchennél dolgozott még együtt vele – a Szerk.]

„Ancelotti nagy önbizalmat adott nekem. Olyasmit adott nekem, amit korábban még soha senki. Ő egy lenyűgöző ember, egy olyan ember, aki törődik veled. Számára az a legfontosabb, hogy jól legyél, nem mindig csak a taktikáról beszél. Ő egy olyan ember, akitől tanulni lehet.”

El Clásico

„Ez a legfontosabb meccs a világon, mert rengeteg szurkoló nézi. Még én is figyelemmel kísértem, amikor nem a Barcelona játékosa voltam. Most pedig részese vagyok ennek, és ez hihetetlen számomra.”

Aki a legjobban meglepte

„Dembélé az a játékos, aki az első barcelonai edzés óta a legnagyobb pozitív csalódást okozta. Tehetséges, remek kvalitásai vannak és nagyon gyors. Ő lehet a legjobb játékos a posztján. Dembélé már most a legjobbak között van. Néha megsérül, de ha a pályán van, bármit meg tud csinálni a labdával, mert ő egy tiszta tehetség.”

Raphinha

„Amikor először láttam őt az edzésen, azt mondtam magamban: ‘ebben a fiúban van valami különleges.'”

Araújo

„Számomra ő a világ egyik legjobb középhátvédje.”

A játékstílus

„Fontos, hogy alkalmazkodjunk a változásokhoz, hogy feljebb lépjünk, és ne próbáljunk meg kimondottan egy stílust képviselni, ha nincsenek meg hozzá a megfelelő játékosok. Mindenki a Pep csapat játékát akarja utánozni a Barcelonánál, de ha megnézed a City játékát, már nem így játszanak. A futball állandó mozgásban van. Tíz évvel ezelőtt minden csapat ezt a játékot szerette volna játszani. Most már a csapatok taktikailag jobbak. Sok csapat védekező felfogással kezd, de aztán ezt támadóbbá változtatják a meccs folyamán az idő előrehaladtával.”

Gavi

„Mondtam neki, hogy meg kell tanulnia angolul. Nézd meg, hány éves vagyok, és én is tanulok spanyolul.”

Pedri

„Nagyszerűen irányítja a játékot, de a futballban a legfontosabb dolog a gólszerzés, ezért mondtam neki, hogy gólokat kell lőnie és nem csak gólpasszokat kell adnia. Mondtam neki, hogy ne féljen támadóan fellépni az ellenfél tizenhatosának előterében. Pedrinek és Gavinak mindig azt mondom: ‘ha már lőttünk egy gólt, miért ne szerezzünk még egyet? És ha már kettőt lőttünk, akkor menjünk a harmadikért.'”

***