Deco: „Xavi távozása? Nem számítottam rá, Laporta a mandátuma végéig vele tervezett”

Beszélt az átigazolási piac megváltozásáról, Vitor Roque-ról és a bajnoki esélyekről is.

Az FC Barcelona sportigazgatója, Deco a La Vanguardiának adott interjújában elismerte, hogy Xavi döntése, miszerint a szezon végén bejelenti távozását a klubtól, meglepetésként érte, és nem számított rá, mert addig az edzővel megbeszéléseket tartott a következő szezonra való felkészülés érdekében.

„Nem számítottam rá. Napról napra a közelében voltam, és hosszú hetek óta terveztük az esetleges igazolásokat, ide tartozott Vitor Roque is többek között. Megbeszéltük azt is, hogy Baldé sérülése miatt télen lehet-e esélyünk igazolni… Mindig vannak spekulációk, de én soha nem gondoltam erre. A következő szezonról beszéltünk, ezért hosszabbítottunk vele” – mondja Deco, aki hozzáteszi, hogy „az elnök mindig is vele akart lenni a mandátuma végéig. Xavi volt az, aki kezdettől fogva rövidebb távú szerződést akart. Azt mondta nekünk: ‘Ha nem nyerünk, nem hiszem, hogy folytatom.” 

A katalánok sportigazgatója tagadja, hogy azt követelték volna Xavitól, hogy „nyerje meg a LaLigát, mi csak azt szeretnénk, hogy legyünk versenyben”, és megérti Xavi frusztrációját, miszerint nem érzi magát megbecsültnek. „Egy fontos időszakban jött, amikor sok bátorság kellett ahhoz, hogy elvállalja a munkát, de kiállt a klubért.” Hozzáteszi, hogy „barátként” elfogadták Xavi kérését, de azt nem kommentálta, hogy ez a döntés a legjobb-e a klubnak.

Deco hangsúlyozza, hogy „még mindig emésztjük az edző bejelentését, és nem keressük az utódját”, bár elismeri, hogy az új edzőnek „követnie kell egy irányvonalat, aligha leszünk olyan csapat, amely nem akar jól játszani, és amely nem akarja birtokolni a labdát. Ebből a gondolatból kiindulva minden edzőnek megvannak a maga sajátosságai, de bárki is érkezik, ambícióval és éhséggel kell rendelkeznie, hogy nagy dolgokat érjen itt el.”

Az edzővel és az elnökkel ellentétben Deco nem beszél a spanyol bajnokság rejtelmeiről, és nem kritizálja a játékvezetőket, de a VAR-rendszert igen, különösen a legutóbbi meccs után, amikor Vitor Roque teljesen jogtalanul kapott második sárga lapot Vitoriában: „Sok kétségem van. Nem tudjuk, miért avatkozik be néha a VAR az eseményekbe és néha miért nem. Ez megzavarja a nézőt. Nagyon nagy meggyőződés kell ahhoz, hogy konzultáció nélkül adjon sárga lapot egy játékvezető. Tudom, hogy a szabályok azt mondják, amit mondanak, de a kiállítás befolyásolhatta is volna a mérkőzés alakulását.”

Arra a kérdésre, hogy Guardiola a lehető legjobb edző-e, Decónak nagyon sajátos véleménye van. „Amikor a Barçához érkezett, nagy forradalomról beszéltek, ami egy nagy hazugság. Ronaldinho és én elmentünk, de ott volt Xavi, Iniesta, Busquets, aki feljött, Yaya Toure, a legjobb afrikai játékos, Messi, és természetesen Samuel Eto’o… Guardiola intelligens volt, és amikor megérkezett, rendet tett és az edzői kvalitásait latba vetette, hogy a legjobb csapatot építse, amit életemben láttam. És okos volt, tudta, hogy nem szabad másra pazarolni az idejét.”

Vitor Roque szerződtetésével kapcsolatban úgy véli, hogy „megfizethető árat, 30 millió eurót fizettünk érte, ha figyelembe vesszük, hogy Darwin Núñezért 90 milliót, Isakért pedig 70 milliót fizettek”. Arról is beszélt, hogyan változott az átigazolási piac az évek során. „Ronaldinhót és Eto’o-t ma is szívesen látnám a csapatban, de ilyen játékosok már nem léteznek a piacon. Megváltoztak az idők, megváltozott a futball. Amennyiben most lennék aktív, nem biztos hogy a Barçához tudnék igazolni. Bármennyire is akarnám ezt, annyi ajánlatot kaptam volna annyi klubtól, hogy a Porto sokkal többet kérne értem, és ez manapság ezért sokkal nehezebb lenne. Ma egy játékos fél évig lövi a gólokat, és minden klub érte harcol.”

„Amikor a Barça 20 évvel ezelőtt a piacon volt, akkor a Real Madrid és a Manchester United volt csak versenyben a sztárokért. Most az összes Premier League-csapat képes szerződtetni őket, és ott van a PSG is. Akkoriban nem volt olyan erős a City, mint ma. A csapatok ma már sokkal szervezettebbek, és a játékosok több klub közül választhatnak, de a Barcelonának még mindig megvan a hatalma, mi képesek vagyunk játékosokat elcsábítani, és képesek vagyunk meghatározó játékosokat idehozni”

„A Liverpool két éve 90 millióért vette meg Darwin Nunezt a Benficától, a Newcastle 70 milliót fizetett Isakért. A vételár elemzését egy idő után el kell végezni, de ez nem egy őrült ár. Ez fix 30 millió euró, a többi összeg pedig a teljesítményétől függ. Remélhetőleg ki fogjuk fizetni ezeket a bónuszokat, csakúgy, mint Pedri esetében.”

Végül a Barcelona LaLiga esélyeiről így vélekedik: „A LaLigának még nincs vége, a szombati győzelem reményt ad nekünk a folytatásra. A Napoli előtti következő meccsek fontosak lesznek, nekünk és a riválisainknak is”

***