Lamine Yamal: „Ha az emberek felelősséget rónak rád, az azért van, mert jól teljesítesz”

"A sajtóban az egyik nap azt állítják rólad, hogy te vagy az új Messi, a másik nap pedig azt mondják, hogy abba kell hagynod a játékot” - mondta

Lamine Yamal az FC Barcelona kevés pozitív történeteinek egyike ebben a szezonban. A La Masiából érkező fiatal tehetség berobbant a színpadra és a remek teljesítményeinek köszönhetően az egész elmúlt szezon során a felnőtt keret dinamikájában ragadt. Különösen az idény második felében volt kirobbanthatatlan a kezdőcsapatból, és hamarosan a spanyol válogatottban is pályára léphet az Európa-bajnokságon, így látványosak az őt övező elvárások.

Ezzel a nyomással és a körülötte felmerülő összehasonlításokkal együtt kell élnie, különösen Messiével, akivel a Barça ifjúsági akadémiáján való nevelkedés köti össze: „A sajtóban az egyik nap azt állítják rólad, hogy te vagy az új Messi, a másik nap pedig azt mondják, hogy abba kell hagynod a játékot” – mondta Yamal az őt labdarúgóként körülvevő nyomásról a ‘GQ’ magazinnak adott interjújában.

Ezzel a helyzettel szembesülve Yamal számára teljesen egyértelmű, hogy csak azt kell csinálnia, amihez ért, azaz fociznia kell: „Csak azért megyek ki a pályára, hogy jól érezzem magam, és azt csinálom, amit mindig is szoktam. Ha az emberek felelősséget rónak rád, az azért van, mert jól teljesítesz, és ha továbbra is ugyanolyan jól csinálod a dolgodat, akkor semmi sem fog befolyásolni téged” – elmélkedik.

Első élvonalbeli szezonjában látványos volt a teljesítménye, de csapata, a Barça nem tudott címeket nyerni. A fiatal szélső úgy véli, hogy hiányzott a nagyobb állandóság a játékukból: „Nagyobb elvárásaim voltak, mert a Barçánál, ha nem nyersz trófeát egy szezonban, akkor az nem jó. Azt hiszem, sok hullámvölgyünk volt, különösen a LaLigában, és nem voltunk következetesek. Ahhoz, hogy megnyerd a LaLigát, a Bajnokok Ligáját, a Copa del Rey-t vagy a Spanyol Szuperkupát, következetesnek kell lenned, és ez hiányzott belőlünk” – mondta.

Lamine Yamal számára azonban a Barça első csapatában való debütálás egy álom megvalósulása volt. Ami a játéktulajdonságait illeti, elismeri, hogy ez részben annak a futballnak köszönhető, amelyet a szomszédságában az utcán tanult: „Ha az utcán tanulsz meg játszani, akkor végül is több lehetőséged van a kibontakozásra, mert ez inkább egyszerű utcai futball, szabályok nélkül, és ez trükkösebbé tesz, mint valakit, aki az elejétől kezdve az akadémiákon edződött.”

***