Euroliga ellenfeleink: Scavolini Pesaro

euroliga 2004/2005

Az olasz együttesről jelenleg nem sok információ áll a rendelkezésünkre, de amit most tudni lehet és érdemes is azt természetesen megosztjuk a www.eurobarca.hu olvasóival.

A szurkolók és a közvélemény nagy elvárásainak sikerült megfelelni amikor két év után ismét kiharcolták az indulási jogokat az EuroLigára. Ennek érdekében a 2003-2004-es szezonban csak a ?talján? pontvadászatra koncentráltak és nem is vállalták az indulást egyik nemzetközi sorozatban sem. A nagy fogadkozásnak és a kemény, kitartó munkának beérett a gyümölcse, és végül a 4. helyen zártak a bajnokságban ami már elég az EuroLiga induláshoz. A bajnokság mellett azért a kupasorozatot sem hanyagolták el, és a döntőig eljutva végül ezüstérmet szereztek az Olasz Kupában. Hazai mérkőzéseiket a BPA Palas nevű létesítményben játszák ahol általában a 10, 323 férőhely is kevésnek bizonyul, mert már a mérkőzést megelőző napokban nagy tolongás van a jegypénztárak előtt. Az előző szezonra ez hatványozottan igaz volt mivel a csapat egy elképesztő, 11-1-es szériával kezdte a bajnokságot. A siker vonzotta a közönséget akik egyre éhesebbek és éhesebbek lettek. Az alaposan, mérnöki pontossággal felépített menetrend meghozta az eredményét és a későbbiekben, rekordnak számító 20 győzelem és mindössze 4 vereség állt a nevük mellett. Az alapszakasz vége felé aztán becsúszott néhány sérülés, ami ugye mindig a legrosszabbkor jön és az sem volt előnyös, hogy akkor már mindenki a Scavolini Pesarot akarta legyőzni. Többek között ezek miatt (is) zárták az alapszakaszt a negyedik helyen, 23-11-es mutatóval. A rájátszás első körében az ötödikként rangsorolt Pompea Napoli volt az ellenfél. A pesaroiak kihasználták a hazai pálya előnyét és nagy csatában 3-2-re nyertek. A második körben a Montepaschi Siena már túl nagy falatnak bizonyult és így a csapat búcsúzni kényszerült az aranyéremért folytatott harcból.

Az eddig telhetetlen és elvakult drukkerek azonban megnyugodtak és elégedettek voltak a csapat produkciójával, mivel mindenki tudta, hogy ez azt jelenti, hogy a Scavolini visszatérhet az EuroLeague sorozatba.

A játékoskeretről jelen pillanatban nem sokat lehet tudni, mivel még jelentősebb mozgolódások várhatóak és arról sincs információnk, hogy kinek meddig van érvényes szerződése a Pesaroval. Az előző szezonban a szakmai stáb megpróbálta a megfelelő arányban vegyíteni a külföldieket a hazai játékosokkal. A Scavoliniben általában lehetőséget kapott a két finn fiú, Teemu Rannikko és már az NBA-ben (Atlanta Hawks) is szereplő 26 éves, 211 cm magas Hanno Mottola, aki meghatározó tagja volt az EuroLiga szereplést kivívó gárdának. Az irányító poszton a kicsi amerikai, a 180 cm ?alacsony? Alphonso Ford vezette a társait a sikerekig. Őket segítette még a ?szerb különítmény? Marko Milicic és Sasha Djordjevic személyében, de az olaszokra sem lehetett semmi panasz, mert mindig igyekeztek megfelelni a nagy elvárásoknak (Scarone, Gigena, Valentini, Frosini, Flamini, Malaventura).

A Scavolin egy többnyire fiatalokból álló, feltörekvő együttes amelynek igazából még nincs veszíteni valója az EuroLigában ezért is lehet veszélyes mindenkire.