Nacho és az alicantei csoda

KITEKINTÕ

Nacho Rodriguez 6 szezonon keresztül volt a Barcelona meghatározó játékosa, majd a nyáron úgy döntött, hogy átadja a helyét a fiatalabbaknak, s átigazol az Etosa Alicante csapatához levezetni.

Az egyesület az utóbbi idõben többször is liftezett az ACB és a LEB1 (spanyol másodosztály) ligák között. A 2003/2004-es szezont 14. helyen zárták az ACB Liga versenysorozatában, s még a legvérmesebb szurkolóik sem várták azt, ami eddig a 2004/2005-ös bajnokságban történt. Rodriguez, aki 1988-ban debütált a spanyol elsõ osztályban (10 szezont húzott le a Malaga csapatánál, majd további 6 idényben az FCB csapatát szolgálta) úgy döntött, hogy ideje megkezdeni a levezetés szakaszát, s ezért az Etosa Alicante csapatához írt alá. A 34 éves, 186 cm magas játékmester azonban olyan játszótársakat kapott a nyáron, akikkel akár komolyabb célkitûzések is megvalósíthatónak tûnhettek. Mindezek ellenére senki nem várta a csapattól, hogy az élgárdák közé fog tartozni, inkább egy esetleges középcsapatként aposztrofálták õket. Nacho és csapattársai (többek között a két új szerzemény, azaz Lewis és Lewis) azonban nem így gondolkodtak. A három játékos vezetésével már a bajnokság elejétõl fogva nyomatékosították, hogy õk még véletlenül sem a kiesés elkerüléséért, de nem is a 9-10. helyért fognak küzdeni. Eleinte még azt gondolhattuk, hogy ez csak egy lufi effektus”, amit túl gyorsan és túl nagyra akartak fújni, de a 11. forduló után sem akar kipukkadni ez a lufi, s 10 gyõzelmük mellett még mindig csak 1 vereségük van (ezzel jelenleg a második helyen állnak a Real Madrid mögött és az FC Barcelona elõtt). Rodriguez nem dob rendszeresen 20 pontokat, nem viselkedik szupersztárként, de a meccsenkénti 9.6 pontja, 2.5 lepattanója és 2.7 gólpassza, valamint csodálatos irányítókészsége óriási segítségére van ennek a formálodó alakulatnak. Arról, hogy könnyebb legyen a dolga, a már említett két Lewis gondoskodik. A fiatalabbik, azaz Quincy már megfordult a Utah Jazz és a Minnesotta Timberwolves csapatainál is, de a Maccabi Tel-Aviv név sem cseng rosszul az európai kosárlabdázásban. A 201 cm magas, 98 kg súlyú alacsonybedobó 17.9 pontos teljesítményével vezeti a házi pontdobólistát, s emelett még 2 lepattanó és 1 gólpassz is a neve mellé kerül a mérkõzések után. A 35 éves világvándor, Larry Lewis kosarazott a Mitsubishi Dolphins (japán) csapatától kezdve az Unicaja Malaga csapatáig mindenféle alakulatban, de ilyen kiegyensúlyozott és jó teljesítményt még sehol sem nyújtott. 16.7 pontot dob, 7.1 lepattanót szed és 1.7 gólpaszt ad mérkõzésenként, amivel a csapat palánk alatti játékát teszi még szilárdabbá. Három játékos azonban nem tud mérkõzés(eke)t nyerni ezért is kell kiemelni, hogy ezek mellett a remek egyéni teljesítmények mellett rendszeresen kiemelhetõ a egész keret csapatmunkája és küzdeni tudása.

Az Alicante gárdája meddig bírja még ezt a feszített tempót, meddig tud ott lenni a dobogón és bírni fogja-e az esetlegesen a rájátszás okozta még keményebb mérkõzéseket a csapat!? „