Megvan a derbi is: Espanyol- Barcelona: 0-1 (0-1)

PRIMERA DIVISION

A Barcelona nehéz, küzdelmes mérkõzésen végül gyõzni tudott, és ismét gyõzelemmel távozott a Montjuic Stadionból. Az Espanyol elleni találkozón a Barca végig fölényben játszott, mégis csak egy gólt tudott szerezni a kisebbik barcelonai együttes ellen. A gyõzelem viszont így is teljesen megérdemelt.

A várakozásoknak megfelelõen kemény találkozó volt a szezonbeli elsõ katalán derbi, ahol már a mérkõzés elején megszerezte a vezetést a támadóbban fellépõ Barcelona. Frank Rijkaard ezúttal semmilyen meglepetést nem tartogatott a kezdõcsapatot illetõen, bár az is igaz, hogy a sérülések folytán erre már nem is maradt lehetõsége. A Barcának szerencséje volt a találkozó elején, hiszen a 9. percben Deco lövése megpattant egy védõn -mely így már védhetetlenné vált- s a hálóba vágódott. Kameni kapus hiába kapaszkodott, a 20-22 méterrõl elengedett lövés a hálóõr szempontjából roppant szerencsétlenül pattant. Az Espanyol a gólt követõen más sebességre kapcsolt, s több veszélyes támadást vezetett. Ugyanakkor a mérkõzés ezen szakasza nem tartott sokáig, mert a Barca idõvel átvette a játék irányítását, és ismét helyzeteket alakított ki. A gránátvörös-kéknél elsõsorban a középpályások villogtak, és a támadósor tagjai jóval szürkébben játszottak. Sem Ronaldinho, sem Larsson nem játszott csúcsformában, de Eto’o is csak ritkán mutatta meg mire képes. A támadók mentségére szóljon, hogy gyakran percekig nem jutottak labdához, s így nehéz is lett volna maradandót alkotni.

A második félidõ elején Eto’o sokat tehett volna azért, hogy Barcelona gránátvörös-kék fele kicsit megnyugodjon, mert a félidõ 3. percében egy csodálatos Belletti indítást követõen tiszta ziccerben nemcsak a kapust, hanem a kaput is átemelte a labdával. A kihagyott ziccer nem szegte kedvét a Barcának, s a késõbbiekben is inkább a Rijkaard csapat akarata érvényesült. Az 54. percben is nagy gólszerzési lehetõséget hagyott ki a nagyobbik katalán csapat: Ekkor Ronaldinho remek átadásából Deco került helyzetbe, de a rövid sarokra tartó lövést védte Kameni. A 69. percben már a korábbi elõkészítõ, Ronaldinho veszélyeztetett, s Larsson volt a kiszolgáló. Ronnie-nak ezúttal sem volt szerencséje, mert a hosszú sarokra pörgetett lövése ha csak kicsivel is, de célt tévesztett. A játék sem ekkor, sem máskor a találkozón nem volt szemet gyönyörködtetõ, de ezen a mérkõzésen talán a legjobb napját kifogó Barca sem parádézott volna. Az esélyesebb Barcelona viszonylag rosszabb játékkal is uralta a mérkõzést, és több helyzetet dolgozott ki. A derbi 79. percében Gio végezhetett el szabadrúgást 23-25 méterrõl, de neki sem volt szerencséje, mert remek csavart lövése a felsõ lécrõl vágódott a vonalon túlra. Öt perccel a találkozó vége elõtt egy szerencsétlen szituáció végén könnyen kiegyenlíthetett volna az Espanyol, de Valdés kapus bizonyította, hogy földön vekve is remekül véd, így a Barca megõrizte csekély elõnyét.

A derbi a várakozásokkal ellentétben nem hozott csodálatos játékot, de a nagy küzdelemre nem lehetett panasz. A Barcelona megérdemelten gyûjtötte be a három pontot, s 19 pontjával akkor is vezeti majd a Primera Division mezõnyét, ha a Valencia ma nyerni tud a Sevilla ellen. Végezetül érdemes kiemelni, hogy -csereként beállva- bemutatkozott az elsõ osztályban Lionel Messi, a B csapat 17 éves géniusza.

RCD Espanyol- FC Barcelona: 0-1 (0-1)
Barcelona, Lluís Companys Olimpiai Stadion
34.400 nézõ
Vezette: Megía Dávila

RCD Espanyol: Kameni; Ibarra, Lopo, Pochettino, David García, Ito, Morales (Alex Fernández, 61.p), Maxi (Amavisca, 61.p), Oscar Serrano (Ferran Corominas, 75p.), De la Peña és Tamudo.

FC Barcelona: Valdés; Belletti, Puyol, Oleguer, Van Bronckhorst, Márquez, Xavi, Deco (Messi, 83.p), Larsson, Eto’o (Iniesta, 68.p) és Ronaldinho.

Gól: 0-1, 9.perc: Deco.
A mérkõzés legjobbja(az Eurobarca értékelése szerint):Deco Anderson