Ez csak a döntetlenre volt elég

ÖSSZEFOGLALÓ

A Barcelona a kupabúcsú után nem tudott gyõzni Bilbaoban, miután Eto’o vezetõgólját Yeste parádés találata kiegyenlítette, s további gólok már nem születtek. A Barca ugyan végig irányította a találkozót, de a szép, lendületes játék ma elmaradt. Helyenként sajnos a teljes csapat játéka leült, s bár a mérkõzés utolsó negyedében a Barca mindent elkövetett a gyõztes gólért, az akarás ma nem volt elég.

Frank Rijkaard úgy tûnik, hogy még akkor is tartogat meglepetéseket az összeállítást illetõen, ha már alig marad játékosa. Ezúttal a B csapatból felhívott Damiá volt Rijkaard meglepetésembere, aki azzal, hogy elfoglalta Belletti posztját, megkímélte Oleguert a szélsõ pozíciótól. Ezzel Rijkaardnak nem kellett megkavarnia a védelmet, s aki egészséges volt, maradhatott az eredeti posztján. A mérkõzés kiegyenlített játékkal kezdõdött, és sokáig csak a fogást keresték egymáson a csapatok. Aztán eljött a 11. perc, mikor az újonc Damiá beadását alaposan elnézte Murillo, s így az közvetlenül Eto’o elé esett. A kameruni nem sokat tétovázott, közelrõl a hálóba vágta a labdát. A Barcelona azonban nem sokáig örülhet a vezetésnek, mert három perc múlva már egyenlített is a Bilbao. Egy gyanúsan szabálytalan bedobás után Urzaiz fejjel szöktette Yestét, aki ballal kapásból, csodálatosan kilõtte a hosszú sarkot. A gyors egyenlítés után egyértelmûen magához ragadta a kezdeményezést a Barca, de ennek ellenére a katalánok nem dúskáltak a helyzetekben. A legnagyobb esély Giuly elõtt adódott, de miután átvette Deco kiváló ívelését, Del Horno pazar becsúszással mentett elõle. További veszélyes akciók mindkét oldalon voltak, de a Barca azért jelentõs fölényben játszott. A katalánok támadásépítéseit viszont erõteljes letámadással nagyon megnehezítette a piros fehér gárda. Sajnos el kell ismerni, hogy Ronaldinho szinte semmit nem tudott hozzátenni a játékhoz, s ez a mai volt talán idénybeli legrosszabb meccse.

Ebbõl következik, hogy Ronnie játéka nem nagyon javult föl a második játékrészben sem, de az egész Barcelonának nagyon nehezen mentek a dolgok. Ebben a féidõben mindkét csapat jobban akarta a góllövést, mint a korábbi 45 percben. Volt idõszak, amikor a hazaiak álltak nagyon közel a vezetéshez, de ennek az ellenkezõje is lezajlott. A Bilbaoban Yeste hagyta ki legnagyobb lehetõséget, míg a Barcelonában Xavi elõtt adódott két nagy gólhelyzet is. Xavinak a 67. percben esett közeli lövését védte Aranzubia, majd a 74. percben ismét veszélyeztetett a középpályás, de pechére csak a kapufát találta el. Henrik Larsson beállítása jót tett a Barca támadójátékának, de gólt a svédnek sem sikerült szereznie. Bár Eto’o a mérkõzésen végig jól mozgott, s még több játékos teljesítményére nem lehetett panasz (például az újonc Damiá is remekül teljesített), sajnos nem mindenkinek ment igazán a Katedrálisban. Ronaldinhon kívül nem játszott jól sem Giuly, sem a csereként beállt Iniesta. A csapatnak pedig összeségében nem ment igazán a játék, a támadójátékot megfogta a Bilbao jó középpályás védekezése, s a végén kapott emberelõny sem segített igazán a katalánokon.

Így a döntetlen végeredmény igazságosnak tekinthetõ, mert a Barca ezen az estén nem szolgált rá a gyõzelemre. De utólag azért illik megemlíteni, hogy a San Mamés Stadionban még a Barcelonának sem számít rossz eredménynek a döntetlen.

Athletic Bilbao- FC Barcelona: 1-1 (1-1)
Bilbao, San Mamés.
39.000 nézõ
Vezette:
Ramírez Domínguez

Athletic Bilbao: Aranzubia; Iraola, Prieto, Murillo, Del Horno; Orbaiz, Gurpegui; Etxeberria (Felipe, 84. p.), Yeste, Ezquerro (Arriaga, 59.p); és Urzaiz (Azkorra, 73.p).

FC Barcelona: Valdés; Damià, Puyol, Oleguer, Van Bronckhorst; Márquez, Deco (Iniesta, 46.p), Xavi; Giuly (Larsson, 61.p), Eto’o és Ronaldinho.

Gólok: 0-1,10.p: Eto’o. 1-1, 13.p: Yeste.
Kiállítva: Gurpegui, 80. perc
A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Francisco Yeste