A Barca pillérei

ELEMZÉS

Az idei Barcelonában sokminden megváltozott a korábbiakhoz, és a tavalyi szezonhoz képest, de külön kiemelésre érdemes a csapat középpályája, mely idénre úgy összeállt, ahogy már nagyon régen volt. A védelemnek Puyol, a támadósornak Ronaldinho a vezére, de a középpályán Deco és Xavi együtt dolgozik védekezésben és támadásban egyaránt.

Ez a duó egyre jobban összecsiszolódik, s együtt látnak el rengeteg feladatot. Ha kell támadásban indítanak, lõnek, mozgatják a csapatot. Ha szükséges védekezésben visszazárnak, letámadnak, labdát szereznek. Nélkülük minden más lenne a Barcelonában: Eto’o talán csak fele annyi gólt lõtt volna eddig, mint tette valójában, ha nem Xavi és Deco szolgálja ki. Ronaldinho persze sokkal többet lenne játékban, több feladata lenne, ha nem ez a duó dolgozik mögötte. Az egész gárda valószínûleg jóval kevesebbet birtokolná a labdát, ha ez a kettõs nem dolgozna annyit, mint ahogy teszi, s nem lenne olyan képzett, mint amilyen.

A védelem pedig bizony gyakran kiszolgáltatott helyzetbe kerülne, ha Xavi és Deco nem segítene az alapvetõen védekezõ feladatú játékosoknak rendre. Õk nem csak abban segítenek, hogy idõben visszazárnak s eleget is futnak, hanem a szerelõképességük is kiváló. És akkor még nem is került szóba talán a legfontosabb feladatuk. Õk ketten ugyanis végre meg tudják valósítani azt, amit egykor Pep Guardiola mesterien csinált, a csapat mozgatását. Valahol ugyanis õk is irányítók, csak másként mint Ronaldinho. Munkájuk kevésbé látványos persze, mint a brazil zsenié, de valójában szinte minden támadás rajtuk keresztül jut el a támadókig, s gyakran õk indítják el a nyerõ akciókat. Ez a magas fokú kreativitás pedig nem sokaknak adatik meg. Pályán való elhelyezkedésük miatt nehéz õket kikapcsolni, mivel szinte állandóan változtatják a helyüket. Bár alapvetõen Xavi játszana Decótól balra, ez szinte állandóan változik.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy õk ketten még valóban csak ismerkednek” egymással a pályán, akkor mindenképpen pozitívan lehet elõretekinteni következõ évekre, amikor már egy összeérett párost fognak alkotni.”