Csak energiatakarékosan. Barcelona-Mallorca: 2-0

IZGALOM NÉLKÜL, DE 3 PONTTAL

A Barcelona nyugodtan, rendkívül könnyedén futballozva két góllal legyõzte a kiesõjelölt Mallorcát, melyben nagy szerepe volt a két találatot jegyzõ Deconak, s a találkozó elején tizenegyest hárító Valdésnek. A katalánok igazán nem ezen az estén mutatták meg, hogy mire képesek, hiszen a játékosok spóroltak az erejükkel az igen gyengén futballozó baleáriak ellen, de szerdán a londoniakkal szemben már remélhetõleg a legjobb Barcát láthatja a publikum.

Az elsõ, és talán legnagyobb dicséret a közönséget illeti, akik 71 ezren kilátogattak a Nou Campba, a rangadónak semmiképpen nem nevezhetõ kiesõjelölt elleni találkozóra. A Barca az elõre várt összeállításával indult neki a mérkõzésnek, s ez a csapat már majdnem a hetedik percben vezetést is szerzett. Ekkor Giuly futott el a jobb oldalon, visszagurítására Eto’o érkezett, s bár a kameruni kiválóan megcélozta a rövid sarkot, Moya hatalmasat védett. Már a mérkõzés elején uralta a játékot a Barcelona, így váratlanul jött, mikor a játékvezetõ a 10. percben büntetõt ítélt a Mallorcának. A bíró Puyolt látta szabálytalannak Luis Garciával szemben egy összeakaszkodás során. Luis Garcia balra tartó tizenegyesét viszont Valdés nagyon megérezte, s biztosan hárított.

A komoly gólszerzési lehetõség elhibázása nem tett jót a Mallorcának, s az elsõ negyedóra végén Deco mattolta Moya kapust. A portugál középpályás egy kiváló ritmusváltás után tisztán lõhetett kapura a tizenhatoson kívülrõl, s mivel a kapus semmit nem láthatott a labdából, a nem túl erõs lövés a kapu jobb oldalába jutott. Ez volt az a gól, melyre föltétlenül szüksége volt a gránátvörös-kékeknek, hiszen innentõl kezdve már nem volt olyan masszív a vendégek védekezése. Igaz a mallorcaiak ezt követõen sem izzasztották meg nagyon Valdés kapust, mivel támadásokba csak ritkán bonyolódtak. A Barca nyugodtan, egyáltalán nem sietõsen futballozott, de idõnként szép akciókat is vezetett a hazai gárda. A 25. percben Belletti beadásáról csak centikkel maradt le a középen berobbanó Eto’o, majd a 30. minutumban is csak kisebb szerencsével úszta meg az újabb gólt a Mallorca. Ekkor Ronaldinho csodálatosan sarokkal továbbított labdájával indult a helyzet, majd Eto’o lövése levágódott egy védõrõl, pontosan Xavi elé. A katalán középpályás szemben kapuval, alig tíz méterrõl kapusba lõtte a labdát, így maradt az 1-0. A továbbiakban is inkább a Barcelona veszélyeztetett egészen a félidõ utolsó percéig, mikor egy szöglet után De los Santos hatalmas kapufát fejelt.

A második félidõ pontosan úgy zajlott, mint az elsõ. A Barca teljesen kezében tartotta a meccset, s egyáltalán nem engedte kibontakozni a fehér mezes vendégeket. Az 56. percben nem volt meglepõ, hogy a Barcelona újabb gólt szerzett, még akkor sem, ha Deconak ezúttal azért kicsit szerencséje volt. A brazil-portugál ekkor egy kisszöglet után kapta a labdát Xavitól, majd egy csodás csel után a jobb oldalról befelé tört. A középpályás mivel tisztán volt, lövésre szánta el magát, s a rövid sarokra tartó labdáját Moya bevédte. 2-0! Innentõl még egyértelmûbb volt, hogy ez a mérkõzés csak hazai sikerrel érhet véget, mivel a Mallorcában egyáltalán nem volt benne a gól lehetõsége. Frank Rijkaard ekkor már a Chelsea elleni meccsre is gondolt, hiszen pihenõt adott Xavinak és Gio-nak is, akik minden meccsen rengeteget dolgoznak. Hector Cúper is cserékkel próbálta meg kicsit fölrázni fiait, de a szigetlakók játéka nem nagyon változott a késõbbiekben sem.

A Barcelona így magabiztosan hozta az elvárt három pontot, s készülhet a szerdai Chelsea elleni BL nyolcaddöntõre. Az eredmények alakulása folytán a gránátvörös-kékek elõnye ismét hét pont a bajnoki tabellán, de a Barca nem lazíthat, mert a jövõ héten a Numancia ellen sem szabad pontokat hullajtani.

FC Barcelona-Mallorca: 2-0 (1-0)
Barcelona, Nou Camp
71.039 nézõ
Vezette:
Teixeira Vitienes

Barcelona: Valdés, Belletti, Márquez, Puyol, Van Bronckhorst (Sylvinho, 73. p), Albertini, Xavi (Iniesta, 62. p), Deco, Giuly (Gerard, 80. p), Ronaldinho és Eto’o.

Mallorca: Moya, Ramis, Ballesteros, Iuliano, Poli, Campano (Felipe, 61. p), De los Santos, Pereyra, Tuni (Correa, 65. p), Arango és Luis García (Okubo, 71. p).

Gólok: 1-0, 17. perc: Deco. 2-0, 57. perc: Deco.
Sárga lapok: Pereyra (43. p), Arango (45. p), Márquez (86. p) és Gerard (88. p).
A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Anderson Luís Deco

A középpályás nem csupán csapata két gólját lõtte, de az egyik legaktívabb játékosa is volt a gránátvörös-kékeknek. Remélhetõleg formáját átmenti a szerdai összecsapásra is.