Ötven éve Európában

JÖVÕRE FOLYTATÓDHAT A TÖRTÉNET

Az elkövetkezendõ szezonban lesz az 50. évfordulója, hogy a Barca eddig minden évben képviselteti magát valamely európai kupaporondon, ami egyedülálló szerte a kontinensen, hiszen egyetlen más csapat sem mondhatja el ezt magáról.

A Barca természetesen ezalatt a hosszú 50 év alatt mindig is meghatározó alakja volt az összes sorozatnak, legyen szó akár a Bajnokok Ligájáról, Uefa Kupáról, vagy KEK-rõl. A klubot – hírnevének, presztízsének köszönhetõen, majdnem mindig kiemeltként, a végsõ gyõzelemre esélyesként kezelték, amit a kupák sokasága is hûen tükröz. A jubileumi évben, azaz jövõre ráadásul spanyol bajnokként, sikerre éhes játékosokkal kezdi meg a BL menetelést a Barca, remélhetõleg eredményesen.

50 év alatt a Barca összesen 382 hivatalos mérkõzésen lépett pályára, a legtöbbet – 149-et az Uefa Kupában, de csak eggyel marad el a BL (BEK) szereplések száma ettõl, hiszen 148-szor a szerepelt a csapat a legrangosabb európai kupában, illetve elõdjében. Az összes mérkõzésbõl 208-on katalán siker született, 84-en döntetlen, 90-en pedig vesztesként távoztak a gránátvörös-kékek a pályáról. A gólarányokat tekintve a csapat 750 gólt szerzett (1,96-os meccsenkénti átlag), és 407 gólt kapott (1,07-es átlag), ami alapján elmondhatjuk, hogy a Barca meccsei nem éppen az unalmas kategóriába tartoznak, köszönhetõen a rengeteg gólnak.

A következõ idényben tizenegyedszerre fog spanyol bajnokként indulni a Barca a BL-ben, az így elért fontosabb eredmények pedig a következõk: a 1991-92-es idényben sikerült megszerezni az eddigi egyetlen BL-gyõzelmet a Wembleyben, 3 alkalommal pedig – 1960-’61-ben, ’85-’86-ban és ’93-’94-ben – a döntõig jutott a csapat. Másrészrõl, a legrosszabb szezon a ’98-’99-es volt, mikor sajnos már az elsõ fordulóban bajnok létére kiesett a Barca.

A csapat összesen 8 európai trófeát nyert idáig, 3 Vásárvárosok Kupáját, 4 Kupagyõztesek Európa Kupáját, és természetesen egy BL-trófeát is, azonban biztosak lehetünk benne, hogy a következõ években ez a szám növekedni fog a csapat mostani teljesítményét nézve, a szurkolók legnagyobb örömére…

Írta:Enrique