Gólzáporral a nyolc közé

Egy félidõ gála, magabiztos továbbjutás

Érvényesítette a papírformát hazai pályán és bejutott a legjobb nyolc közé a Barcelona a Bajnokok Ligájában, miután a Camp Nouban 5-2-re nyert, és összesítésben 6-3-al gyõzedelmeskedett. Kiváló elsõ félidõ, két gól Henrytól, majd újabb két találat Messi és Eto’o részérõl, amire válaszolni tudott azért a keveset támadó Lyon, de igazán veszélyben egy pillanatig nem forgott a katalán együttes továbbjutása.

Talán a legerõsebb csapatával várta az összecsapást Pep Guardiola, Henry és Iniesta is kezdõ lehetett, a támadóarzenálját tehát maximálisan bevetette a tréner. Ugyanez igaz volt a Lyonra, Claude Puel a legjobbjaira számíthatott, Benzema és Juninho is kezdõ volt. Az elsõ percektõl sokan talán azt várták, hogy a Barcelona neki fog ugrani ellenfelének, ám ez nem történt meg, egyrészt mert a Barca sem kezdett különösen nagy lendülettel, másrészt pedig a Lyon nagyon szervezetten védekezett, és lassította a hazai akciókat. A sárgamezes vendégek rendre nagyon gyorsan rá tudtak zárni a labdás játékosokra, hiszen a franciák a gyakorlatban nem három támadóval játszottak, hanem csak egyel, mindenki más dolgozott a hatékony védekezés érdekében.

Az elsõ komolyabb hazai lehetõséget Iniesta kiváló indítása után Eto’o hagyta ki a 15. percben, egy perccel késõbb pedig egy parádés kombináció végén éppen Iniesta emelt fölé 17 méterrõl. Nem sokkal késõbb azonban a Lyon is ráijesztett egy kicsit a katalán közönségre, hiszen Benzema beadása után Ederson lõtt mellé kecsegtetõ pozícióból.

A helyzeteket idõvel aztán a gólok váltották fel, jött ugyanis Thierry Henry, és néhány védelmi megingás a vendégektõl. A 25. percben Márquez indított még a saját térfelérõl, a Lyon védelme csúnyán eltolódott, Henry pedig egy az egyben mehetett Llorisszal szemben, a ziccert pedig higgadtan értékesítette is. Két perccel késõbb már fölállt védelem ellen volt eredményes a gránátvörös-kék henger, Xavi a tizenhatosról adott labdát a baloldalon üresen helyezkedõ Henrynak, aki ezúttal már ballal vette be honfitársai hálóját.

Ezzel már megroppant a Lyon, mely nem tudott váltani, viszont a Barcelona nem állt vissza, és tovább támadott. Így esett, hogy a 40. percben Leo Messi cselezte be magát a tizenhatoson belülre, ahol kényszerítõzött Eto’óval, majd nyugodtan gurított a kapus mellett a hosszú sarokba. Pár perc kellett csupán a negyedik találathoz, Henry adott középre a baloldalról Cris elszámította a passz gyorsaságát, így Eto’o került ziccerbe és nem is rontott 13 méterrõl.

A Lyon padlót fogott, de mégis tudott váltani, bár ehhez kellett egy figyelmetlenség a Barcelona részérõl is. Közvetlenül a szünet elõtt egy szöglet után Márquez nem figyelt Makounra, aki tisztán ugorhatott fel fejelni, és be is talált a jobb sarokba.

4-1-es elõnnyel mehetett tehát a szünetre a Barca, ami megnyugtatónak tûnt, de nem sokkal a pihenõ után ismét betalált a Lyon. A jobb oldalon Delgado szabálytalanul jutott túl Andrés Iniestán, de a beadása után Benzema remekül lépte át a labdát Juninhónak, aki az odavágó után újfent eredményes volt. Ezzel visszatért a mérkõzésbe a Lyon, mely a továbbiakban bátran támadott, és nyílt sisakos harcot vívott annak érdekében, hogy még közelebb kerüljön a továbbjutó pozícióhoz. Ezzel persze akadtak lehetõségei a hazai játékosoknak is, de Henry, Eto’o és Alves is elrontotta a maga ziccerét.

A Lyon pillanatnyi lelkesedését higgadt játékkal meg tudta fékezni a Barcelona, a meccs késõbbi szakaszában fõként az volt a gránátvörös-kékek célja, hogy meg tudják tartani a labdát, és mivel ezt szinte tökéletesen megoldották, a vendégeknek sokáig nem volt támadásuk sem. A 82. percben Benzema egyszer ismét helyzetbe került, de ezt követõen már nem sok kérdés maradt… A ráadásul pillanataiban ráadásul Xavi ismét adott egy remek labdát, ez esetben Keita ugrott ki a védõk közül, meg tudta elõzni Lloris kapust is, majd az üresen hagyott kapuba emelt.  

A Barcelona magabiztosan gyõzött, és ugyan a második félidõben nem mutatott emlékezetes játékot, a rendkívül eredményes elsõ játékrész után ez is bõven belefért a párharcba. A csapat az 1-1-es idegenbeli találkozó után 5-2-re nyert, tehát 6-3-al lépett tovább a legjobb nyolc közé a sorozatban, ahol több igazi nagyágyút is kaphat ellenfélül.

FC Barcelona – Olympique Lyon: 5-2 (4-1)
Összesítésben: 6-3
Barcelona, Camp Nou
86.387 nézõ
Vezette
: Tom Henning Ovrebo (norvég)

FC Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Márquez, Sylvinho; Xavi, Touré, Iniesta (Hleb, 90+ 2′); Messi, Eto’o (Bojan, 85′) és Henry (Keita, 74′).

Olympique Lyon: Lloris; Clerc (Bodmer, 45′), Cris, Boumsong, Grosso; Juninho, Toulalan, Makoun; Delgado (Kallstrom, 61′), Benzema és Ederson (Kader Keita, 84′).

 

Gólok:  1-0, Henry (24′),2-0, Henry (27′), 3-0, Messi (39′), 4-0,,Eto’o (43′), 4-1, Makoun (44′), 4-2, Juninho (48′), 5-2, Keita (90+4′).

A találkozó legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Thierry Henry

Több remek teljesítmény is volt a Barcelonánál, így a védelemben Piqué, a középpályán szinte mindenki, a támadósorban Henry emelkedett ki, és végül azért emeltük ki a francia futballistát, mert ismét döntõ jelentõségû gólokat szerzett, illetve még egy gólpassz is fûzõdik a nevéhez.