Az Atlético most is tudta a receptet…

2-1 a Calderónban | Az idénybeli elsõ bajnoki vereség

Megszakadt a Barcelona bajnoki veretlensége, amit szeptembertõl egészen februárig meg tudott tartani az együttes. Az Atlético Madrid kiváló formát mutatott Messiék ellen, akik nagyon sok pontatlanságot követtek el a mérkõzésen, és csak rövidebb idõszakokban voltak képesek a saját játékukat játszani. A hazaiak Forlán korai góljával szereztek vezetést, majd Simao szabadrúgásával már kétgólos volt az elõnyük, amin csak kozmetikázni tudott Ibrahimovics még az elsõ félidõben. A Barcelonának ekkor még volt ideje bõven, de az idõnél valamivel többre is szükség lett volna a pontszerzéshez.

Nézd meg a mérkõzés legjobb képeit – Galéria!

Rémesen kezdte a mérkõzést a Barça a Vicente Calderónban, ahol nem csak, hogy egy jó ellenféllel találta magát szemben, de a szerencséje és a legjobb formája is elhagyta. Seydou Keita már a 3. percben megsérült, ezért Guardiolának azonnal változtatnia kellett; pályára lépett Pedro, így Iniesta lépett vissza a védelembe.

A gondok ezzel nem értek véget, mert az Atlético tartotta magát a hagyományaihoz, és a Barça ellen most is idénybeli talán legjobb játékát mutatta. A 9. percben Diego Forlán került nagy helyzetbe, és nem is hibázott Valdésszel szemben: 1-0. A Barcelona fõ problémáját talán nem is az jelentette, hogy hátrányba került, hanem hogy nem tudta a saját játékát játszani. Ennek két fõ oka volt; egyrészt az Atlético kiválóan védekezett már középpályán is, rendkívül sokat dolgozott az egész csapat, ezért a rövid passzokra építõ Barça nem tudott érvényesülni támadásban.

Másrészrõl igen nagy gond volt a Pep Team játékában a pontatlanság, a sok-sok eladott labdának pedig nem csak a támadójáték látta kárát, hanem nyilvánvalóan a védekezés is. A 18. percben Kun Agüero óriási helyzetet hagyott ki, amikor a jobbnál is jobb lehetõséget keresett gólhelyzetben, és az átadását Puyol kapcsolta le a tizenhatoson belül. A 21. percben azonban már meg tudta duplázni elõnyét a hazai csapat, köszönhetõen Simao Sabrosa nagy erejû szabadrúgásának, 22 méterrõl, picit jobbról, amit nem ért el Valdés.

A kétgólos hátrány tudatában jobban összekapta magát a Barcelona, melynek volt egy jó negyedórája ezt követõen, amikor kevesebb eladott labdával, hatékonyabb letámadással sikerült saját kapuja elõtt tartani az Atléticót. A szépítõ gólt azonban így is csak egy szöglet után tudta megszerezni a Barcelona, a 26. percben egy rövid oldalon megcsúsztatott labda eljutott Ibrahimovicshoz, aki nem várt, és egybõl az üresen álló kapuba belsõzött. A félidõ hátralévõ részében is akadtak helyzetei a Barcelonának, de az Atlético is ki tudott jönni a szorításból, és volt egy újabb helyzete Agüero révén.

A második félidõben is hasonló játék alakult ki, mint az elsõben. A meccs ritmusa átlagon felüli volt, az Atlético továbbra is nagy hangsúlyt fektetett a védekezésére, ezért a Barcelona csak idõszakosan tudott folyamatos játékot bemutatni, ami nyilvánvalóan helyzeteket eredményezett volna. Az 55. percben így is megszülethetett volna az egyenlítõ találat, mert egy löbbölt átadásból Iniesta került elõbb helyzetbe, majd Pedro és Ibrahimovics is megpróbált néhány méterrõl a kapuba lõni, végül azonban Perea mentett a gólvonal elõtt.

A vendégcsapat legfõbb gondja az volt, hogy folyamatosan képtelen volt helyzeteket kidolgozni, és kapuja elõtt tartani az Atléticót, melynek ekkor is voltak jó támadásai. Nehezítette a Barcelona helyzetét, hogy a mérkõzés késõbbi szakaszában az Atlético már ügyesen játszott az idõvel, és a játék is roppant töredezetté vált.  Mindennek a tetejébe továbbra is nagyon sok pontatlanság volt a játékban, a hazaiak pedig tökéletesen lezárták a tizenhatosuk elõtti területeket, különös tekintettel a labdás játékosok lekettõzésére.

A Barcelona nem tudott váltani, képtelen volt arra, hogy megoldást találjon az ellenfél letámadására, ami ellehetetlenítette a támadásvezetést. Az Atlético így végül gyõzött, nem is ok nélkül, mert pontosan azt játszotta, amit a Barcelona ellen játszani kell. Agresszivitás, rengeteg mozgás, gyors ellencsapások. Ez volt a gyõzelem receptje, ezzel úszott el három pont Xaviék elõtt, így a bajnokságban immár nem veretlen, és két pontra csökkent az elõnye a címvédõnek.

Atlético de Madrid – FC Barcelona: (2-1)
Madrid, Vicente Calderón
55.000 nézõ
Vezette:
Iturralde González

Atlético: De Gea; Ujfalusi, Perea, Domínguez, Antonio López; Simao, Tiago, Assunçao, Reyes (Valera 86’); Agüero (Ibrahima 90+2’), Forlán (Jurado 80’).

Barcelona: Valdés; Jeffren (Bartra 60’), Puyol, Milito; Maxwell; Busquets, Xavi (77’), Keita (Pedro 6’); Messi, Ibrahimovic és Iniesta.

Gólok: Forlán (9’), Simao (21’), Ibrahimovics (26’).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): De Gea

Az Atlético kapusa kiváló mérkõzést mutatott be, stabil volt végig Messiék ellen, akik csak akkor találhattak be, amikor már valóban tehetetlen volt a hazai portás. Mindemellett a találkozó legjobb teljesítménye a hazaiak csapatvédekezése volt, ami meg tudta bénítani a Barcelona támadójátékát.