Két barát a Camp Nouban

Lucho: "Szeretnék hasonlítani rá" | Két életút, megannyi közös pillanat

Luis Enrique és Josep Guardiola öt éven keresztül csapattársként futottak ki a Camp Nou gyepére. Lucho és Pep aztán elõbb a Barça ifjúsági csapatainál együtt kezdték megmászni a vezetõedzõi ranglétrát, 2008 és 2011 között pedig az elsõ keret illetve a B csapat trénereként napi, de legalább heti szinten dolgoztak együtt. Most viszont nem egymásért, hanem egymás ellen küzdenek szerda este a Camp Nouban. 
Lucho és Pep az öt év alatt, amikor együtt játszottak a Barçában, nyertek a klubbal két bajnoki trófeát, egy Kupagyõztesek Európa-kupáját, két Király Kupát illetve egy-egy Európai és Spanyol Szuperkupát. Guardiola távozott Katalóniából, Luis Enrique maradt, az edzõi karriert mégis együtt kezdték el, és kezdtek el közösen dolgozni az ifjúsági együttesek élén.
Pep 2007-ben megkapta a B keret irányítását, majd amikor Laporta kinevezte õt az elsõ keret élére 2008-ban, Luis Enrique lett az utódja a fiataloknál. Lucho vezetésével a B keret történelmi eredményeket ért el, és feljutó helyen zárt, noha az elsõ osztályba természetesen nem kerülhetett fel. Enrique 2011-ben Róma felé vette az irányt, és a nem túl sikeres olaszországi kaland után egy fantáziadús, stabil csapat kialakításával jelezte Vigóban, hogy akár nagyobb feladatokra is készen áll, és 2014 nyarán átvette a Barça irányítását.
Guardiola eközben a 2012-es távozása után egy évet pihent, majd a Bayern München trénere lett, ahol taktikai újítások tömkelegével Európa legsokoldalúbb csapatát építette fel. Pepet sok kritika éri a szakmai krédója miatt, ami nem meglepõ, hiszen Németországban az általa vallott filozófiának eddig nyoma sem volt. Sorozatban két alkalommal nyerte meg a Bundesligát a bajorokkal, tavaly elhódította a Német Kupát is, a Bajnokok Ligájából azonban kiesett az elõdöntõben, méghozzá nem a legszebb módon a késõbbi gyõztes Real Madrid ellen.
„Nagyon örülök, hogy továbbjutott, mert mindig örömmel tölt el, ha a barátaimmal jó dolgok történnek. Ráadásul azért is elégedett vagyok, mert néhányan már biztos kiesõnek ítélték Pepet és a Bayernt” – nyilatkozott a PSG kiejtése után, de még a sorsolás elõtt Luis Enrique a Bayern München Porto elleni továbbjutásáról, s a szavaiból szintén kikövetkeztethetõ az a baráti kötelék, amely a trénert Guardiolához köti.
„Szeretnék hasonlítani Pepre, valamint szeretnék hasonlítani Simeonéra is, de nektek be kell érnetek Luis Enriquével. Meglátjuk, hogy elérem-e a szintjüket” – fogalmazott még az elmúlt nyáron a bemutatkozó sajtótájékoztatóján Lucho, aki tehát egyben nem csak barátként tekint Pepre, de szakmailag is felnéz rá.
Ahogy Rexach mondta, érzelemdús este lesz. Pep Bayernje a sérültek ellenére is bombaerõs, és Guardiola már számtalanszor bizonyította, hogy a személyiségébõl fakadóan nem csak arra mutat hajlandóságot, hogy minden kockázatot kiiktasson, ami csapata gyõzelmét veszélyeztetheti, hanem ezt taktikailag meg is tudja valósítani, a csapatai pedig rendre végre is tudják hajtani az utasításait.
Ha Luis Enrique el akarja érni a szintjét, itt a nagy lehetõség.